Smakosze.pl Przepisy Szybki przepis na domowy smalec z fasoli. Wystarczy 10 minut i wyborne smarowidło gotowe
canva/arfo, Getty Images

Szybki przepis na domowy smalec z fasoli. Wystarczy 10 minut i wyborne smarowidło gotowe

20 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Domowy smalec grubo rozsmarowany na świeżym i jeszcze delikatnie ciepłym pieczywie jest spełnieniem marzeń niejednego smakosza. Jeśli jesteś na diecie, spróbuj wersji bez mięsnej, przygotowanej na bazie fasoli. W smaku ciężko wyczuć różnicę, a brak produktów odzwierzęcych docenią wegetarianie.

Smalec z fasoli jest pyszną i zdrowszą alternatywą dla klasycznego smalcu ze słoniny. Do jego sporządzenia nie potrzeba ani grama zwierzęcego tłuszczu, a mimo to smakuje równie dobrze, co zwykły.

Aby uzyskać idealny aromat, nie zapomnij dodać do niego podsmażonej cebulki i jabłka. Polecamy podawać go z mocno ukiszonym ogórkiem, który podkreśli smak tego genialnego wyrobu.

Przepis na smalec z fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli

  • 1 cebula

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 jabłko

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od obrania cebuli i posiekania jej w kostkę. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć na nią cebulę.

Po około 5 minutach smażenia dorzuć do niej jabłko, sól, świeżo mielony czarny pieprz i majeranek. Duś całość na niewielkim ogniu kolejne 5 minut, po czym odstaw zawartość patelni do wystudzenia.

Fasolę odcedź, zachowując zalewę. Rozdrobnij ją w blenderze lub widelcem. Dodaj do niej cebulę z jabłkiem oraz 1 łyżkę zalewy. Wymieszaj smalec, przełóż go do czystego słoiczka i schowaj do lodówki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy można jeść codziennie jajka. Ten tekst wyjawia prosty przepis na wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej.

Smalec z ogórkiem kiszonym na chlebie

Źródło zdjęcia: canva/likedat, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy