Szybkie ciasto na maślance z owocami
Ciasto na maślance to ekspresowe ciasto, które łącznie z pieczeniem przygotujesz w godzinę. Delikatny, wyrośnięty i puszysty placek smakuje doskonale z jagodami i cukrem pudrem. Ciasto jest idealnym pomysłem na słodki deser na weekend lub wizytę gości. Sprawdź, jak przygotować szybkie ciasto na maślance.
Ciasto na maślance jest lekkie, puszyste i doskonale wyrośnięte. Jest delikatnie słodkie, a kwaśne jagody i słodki cukier puder genialnie się z nim łączą. Ciasto wychodzi za każdym razem, jednak musisz pamiętać o trzech bardzo ważnych warunkach. Po pierwsze- wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, zimne jajka lub maślanka sprawią, że zamiast pysznego ciasta powstanie zakalec.
Druga ważna rzecz to dokładne osuszenie owoców po płukaniu, mokre jagody również mogą spowodować powstanie zakalca. Trzecia kwestia- nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika, pozwól mu częściowo ostygnąć, uchylając jedynie drzwi. Gwałtowna zmiana temperatury sprawi, że ciasto opadnie.
Jeśli zastosujesz wyżej wymienione rady ciasto będzie wyrośnięte, puszyste i rewelacyjne w smaku, w sam raz do kawy lub herbaty, a także na wizytę gości.
Z jagód upieczesz również jagodzianki, tu poznasz przepis na domowe bułeczki drożdżowe z jagodami, o wiele smaczniejsze i zdrowsze niż ze sklepu.
Przepis na szybkie ciasto na maślance
Składniki na blachę o wymiarach 23x32 cm:
szklanka maślanki
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 jajka
opakowanie cukru wanilinowego
pół szklanki oleju
400 g jagód świeżych lub mrożonych
cukier puder do oprószenia ciasta
Jak przygotować szybkie ciasto na maślance?
Jagody opłucz pod bieżącą wodą i odstaw, aby całkowicie wyschły. Nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra-dół.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier waniliowy. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem, dodaj olej, maślankę i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do mąki i całość wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką.
Ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, ułóż jagody i wstaw do piekarnika, piecz 45 minut, po czym lekko uchyl drzwi i zostaw ciasto w piecu na 15-20 minut. Wyjmij blachę, ostudź ciasto i oprósz je cukrem pudrem.