Smakosze.pl Przepisy Ta surówka z młodej kapusty to hit. Nie zgadniesz, z czego robię do niej sos
Fot. YouTube/Monika

Ta surówka z młodej kapusty to hit. Nie zgadniesz, z czego robię do niej sos

25 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ta surówka z młodej kapusty nie ma sobie równych. Przygotuj ją z tego przepisu i przekonaj się sama. Cały sekret smaku tkwi w niebanalnym sosie. U mnie przepada za tym dosłownie każdy.

Najlepsza surówka z młodej kapusty

Pojawiły się pierwsze młode warzywa, więc to dobry pretekst, aby stworzyć z nich wyjątkowe dania . Jednym z nich jest młoda kapusta, z której zrobisz doskonałą surówkę na obiad dla całej rodziny. Będą zachwyceni jej smakiem i na pewno poproszą o dokładkę.

Surówka smakuje doskonale dzięki sosowi . Robi się go z zaskakujących składników. Zdradzę ci je w dalszej części. To także tam znajdziesz wszystkie potrzebne produkty. Tylko żadnego nie pomijaj, bo tylko razem tworzą smak surówki.

młoda kapusta.jpg
Fot. Canva/Dar1930
Przewodnik Michelin rozszerzony o kolejne województwo. „Oferta kulinarna regionu jest imponująca”

Sos do surówki z zaskakujących składników

Sos do surówki smakuje wybornie dzięki pomysłowo dobranym składnikom. Jego podstawę stanowi słodki miód oraz charakterna musztarda. Resztę składników znajdziesz na liście poniżej. Podobny przepis znajdziesz na kanale Monika w serwisie Youtube, skąd pochodzą niektóre zdjęcia.

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 10 rzodkiewek
  • 3 ogórki gruntowe
  • koperek
  • szczypiorek
  • 20 ml wody
  • 20 ml oliwy
  • 20 g miodu
  • 20 g musztardy
  • sok z limonki
  • pieprz
  • sól

Surówka z młodej kapusty - przepis

Zacznij od umycia kapusty. Następnie drobno ją posiekaj i przełóż do miski. Oczyszczone i umyte rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Przesyp je do miski z kapustą. Ogórki umyj, zetrzyj na dużych oczkach tarki i przełóż je do reszty składników.

Do małej miski włóż musztardę i miód. Wlej oliwę, wodę oraz sok z limonki. Całość dopraw pieprzem oraz solą. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolity sos.

Koperek oraz szczypior umyj i drobno posiekaj. Przesyp oba składniki do miski z kapustą. Całość zalej wyjątkowym sosem i dokładnie połącz składniki. Gotową surówkę podawaj do obiadu.

Sprawdź, co wyczarujesz z pomidorów i mięsa mielonego . Spróbuj także domowej przyprawy do zup .

mieszanie suró∑ki.jpg
Fot. YouTube/Monika
Ten szybki deser z ricotty to przebój w moim domu. Mogłabym go jeść dosłownie cały czas
Żadna zaklepka, żadna zasmażka. Ten składnik do zagęszczania zup i sosów sprawdza się 100 razy lepiej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy