To najlepszy dodatek do kotletów mielonych. Surówkę kopenhaską zrobisz w kilka minut
Kotlety mielone na obiad to podstawa w wielu polskich domach. Jest to idealnie danie na niedzielny posiłek, łatwe w przygotowaniu, a do tego przepyszne. Idealnie do nich pasuje mizeria lub buraczki. Jednak istnieje przepis na surówkę do tych kotletów, po który z pewnością będziecie sięgać, przygotowując tę potrawę.
Idealny dodatek do obiadu
Najlepsza surówka do mielonych? Każdy ma swoje preferencje i ulubione smaki. My za to mamy do zaproponowania przepis na dodatek do obiadu, który jeśli zrobicie raz, to będzie o wiele częściej gościć na waszych stołach. Surówka kopenhaska to świetny wybór uzupełniający pyszny niedzielny obiad.
Jest to bardzo zdrowa surówka, która fantastycznie również pasuje do różnorodnych dań z grilla. Jest także niskokaloryczna, więc może być odpowiednim składnikiem diety.
Połączenie świeżych warzyw, musztardy oraz jogurtu naturalnego da wyśmienity efekt w postaci przepysznej surówki.
Kosztuje prawie 2 tys. złotych za kilogram. Nie tylko cena budzi skrajne emocjeSurówka do kotletów, o której nie wiedziałeś
Przygotowanie takiej surówki jest banalnie proste i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, za to jak najbardziej oddaje smakiem. Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej, około 170 g
- 3 średnie marchewki
- 4 mniejsze ogórki konserwowe
- 1 mała cebula
- garść natki pietruszki
- 1 średni ząbek czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem.
Surówka kopenhaska idealna do kotletów mielonych
Oprócz oczywiście niesamowitego smaku, dzięki surówce kopenhaskiej nasz obiad również wizualnie będzie prezentował się wyśmienicie. Mieszające się ze sobą kolory warzyw i dodatków idealnie wpasują się w posiłek.
W pierwszej kolejności od naszej sałaty lodowej odrywamy nienadające się liście, a także odcinamy niewielki głąb. Następnie kroimy ją drobno i wrzucamy do miski.
W kolejnym kroku umyte i obrane marchewki ścieramy na grubych oczkach tarki. Po tym możemy obrać ogórki konserwowe, ale nie jest to konieczne. Odcinamy ich końce i również ścieramy na tarce, na dokładnie tych samych oczkach co marchewki. Warzywa przekładamy do miski z sałatą lodową.
Cebulę oraz natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do miski ze składnikami. W osobnej salaterce umieszczamy cztery łyżki jogurtu naturalnego oraz dwie łyżki musztardy, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.
W ostatnim kroku nasz przygotowany sos przelewamy do znajdujących się w misce warzyw i wszystko razem dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną surówkę kopenhaską podajemy razem z ulubioną potrawą. Gorąco polecamy podać ją właśnie z kotletami mielonymi. Doskonale podkreśla ich smak.
Sprawdź przepis na cukierki przypominające krówki. Zobacz, jaki jest najgorszy dodatek do schabowego.