Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tarta rustykalna z jabłkami – staromodny deser pachnący cynamonem.
Leśnikowska Dominika
Leśnikowska Dominika 25.03.2022 22:48

Tarta rustykalna z jabłkami – staromodny deser pachnący cynamonem.

Tarta rustykalna z jabłkami – staromodny deser pachnący cynamonem.
Pixnio / licencja: CC 0

1.      Tarta rustykalna z jabłkami – opis wypieku.

2.      Lista składników, jakie są potrzebne do stworzenia tego deseru.

3.      Sposób przygotowania krok po kroku jak upiec idealną tartę rustykalną z jabłkami.

4.      Jakie inne wersje deseru sprawdzą się równie dobrze?

Tarta rustykalna z jabłkami – opis wypieku.

Tarta rustykalna z jabłkami to niezawodny deser na każdą okazję. Przez swój oryginalny wygląd może się wydawać, że trudno go przyrządzić. Nic bardziej mylnego! Tarta rustykalna udaje się zawsze, a do jej wypieku nie potrzebujesz nawet formy.

Idealnie kruche ciasto jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach. Zawija się je do wewnątrz, co nadaje tarcie naturalnego i rustykalnego wyglądu. Nadzienie może być różne, nawet wytrawne, ale w tym przepisie przedstawiamy przepis na tartę rustykalną z jabłkami na słodko.

Jakie jabłka wybrać do wypieku tarty?

Najlepiej kwaśne, które zrównoważą słodkie kruche ciasto. Do takich wypieków nadają się gatunki takie jak np. glostera, antonówka czy szara reneta.

Lista składników, jakie są potrzebne do stworzenia tego deseru.

Do przygotowania pysznej tarty rustykalnej z jabłkami o średnicy około 25 cm potrzebujesz:

·        100 g masła

·        140 g mąki

·        30 g cukru

·        1 opakowanie cukru wanilinowego

·        Szczyptę soli

·        ½ łyżeczki cynamonu

·        Kilka jabłek

·        3 łyżki soku z cytryny

·        ½ łyżeczki cynamonu

·        2 łyżki roztopionego masła

·        Cukier puder do posypania

Tak naprawdę wszystkie składniki możesz mieć teraz w domu. Samo wykonanie tarty rustykalnej z jabłkami nie jest skomplikowane, a pieczenie trwa zaledwie 40 minut.

Sposób przygotowania krok po kroku jak upiec idealną tartę rustykalną z jabłkami.

Sposób przygotowania idealnej tarty rustykalnej nie jest trudny, jednak należy stosować się do kilku rad. Poniżej lista zadań:

1.      Na blat lub stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, cukry, cynamon i pokrojone w kostkę zimne masło.

2.      Połączyć wszystkie składniki za pomocą siekania nożem. Kiedy powstanie kruszonka wyrobić ciasto. Pamiętaj aby nie wyrabiać go za długo, tylko do połączenia składników.

3.      Następnie uformuj kulę i owiń ja folią spożywczą. Włóż do lodówki najlepiej na godzinę.

4.      Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokrój je w cienkie plastry, wrzuć do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z cynamonem.

5.      Włącz piekarnik i ustaw na nim temperaturę 200°C.

6.      Wyciągnij z lodówki kruche ciasto i rozwałkuj je na kształt koła o średnicy ok. 35 cm.

7.      Wyłóż na ciasto jabłka w artystyczny sposób, zostawiając około 3 cm ciasta po bokach.

8.      Posmaruj jabłka roztopionym masłem i załóż na nie ciasto.

9.      Wstaw do piekarnika i piecz przez około 35 – 40 minut.

10.   Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Przepyszna tarta rustykalna z jabłkami gotowa. Na pewno zachwyci wszystkich gości, a niejedna osoba poprosi cię o przepis na tą słodkość.

Jakie inne wersje deseru sprawdzą się równie dobrze?

Tarta rustykalna z jabłkami stanowi idealny duet. Jednak zamiast jabłek możesz użyć innych owoców takich jak śliwki czy rabarbar.

Deser ten będzie smakował wybornie polany polewą czekoladową lub waniliową oraz z gałką lodów. Aby zrobić jeszcze większe wrażenie deser podawaj na ciepło.

undefined

Tarta rustykalna z jabłkami podana na ciepło z gałką lodów i polewą to będzie wielki sukces! Wszyscy będą zachwyceni jej smakiem i wyglądem. Delikatne kruche ciasto w połączeniu z kwaskowatymi jabłkami stanowi smak, o którym nie da się zapomnieć. Wielką zaletą tego deseru jest to, że nie wymaga dużej ilości czasu ani specjalnych narzędzi, nawet miksera.

Tagi: