Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tatar
Łukasz Mazur
Łukasz Mazur 25.03.2022 22:44

Tatar

tatar
https://pixabay.com

Tatar tradycyjny na bazie wołowiny

Tradycyjny mięsny tatar powinien zostać przyrządzony z wołowiny. Tylko tego typu surowe mięso daje nam gwarancję, że nie zarazimy się w pasożytami typu włosień kręty, czy tasiemiec uzbrojony, które typowe są dla wieprzowiny. Świnie są też nosicielami bakterii Yersinia, która może doprowadzić m.in. do stanów zapalnych jelita cienkiego czy okrężnicy. Dlatego, jeżeli zamierzamy zrobić tatara, pamiętajmy, że tylko wołowina nadaje się do tego typu dania.

Składniki:

250 g wołowiny (może być ligawa lub polędwica)

1 łyżka oleju roślinnego

2 łyżki zimnej, przegotowanej wody

1 żółtko

2 kiszone ogórki

1 czerwona cebula

½ szklanki pieczarek

undefinedundefined

Wykonanie:

Zanim zaczniemy siekać wołowinę, musimy ją dobrze schłodzić. W tym celu, 15 minut przed przygotowaniem mięsa, możemy włożyć ją do zamrażarki. Po tym czasie wyjmujemy wołowinę i drobniutko siekamy na desce do krojenia. Dla ułatwienia przy rozdrabnianiu możemy użyć maszynki do mielenia. Przemielone mięso wkładamy do miski i dolewamy do niego olej oraz wodę. Dodajemy sól oraz pieprz. Przy pomocy rąk formujemy jednolitą masę i układamy na talerzu. Następnie sparzamy wrzątkiem jajko i wybijamy żółtko na środek tatara (warto wcześniej zrobić w nim zagłębienie). Siekamy też drobno pieczarki, ogórki i cebulę i obkładamy nimi boki tatara.

undefinedundefined

Tatar z buraków

Buraki są idealnym warzywem do tego, by wykonać z nich wegański tatar. Wilgotne, miękkie i w dodatku o ciemnym zabarwieniu, z powodzeniem mogą zastępować na talerzu krwiste mięso.

undefined

Składniki:

360 g ugotowanej cieciorki (może być z puszki)

czarne oliwki (garść)

suszone pomidory (garść)

400 g buraków (około 4 małej wielkości sztuk)

1 cebula

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka octu balsamicznego

kilka pieczarek

oliwa z oliwek

zielone oliwki do przyozdobienia

sól, pieprz

undefined

Wykonanie:

Gotujemy buraki (zajmie nam to około 2 godzin) i studzimy. Później zalewamy wrzątkiem suszone pomidory i zostawiamy na pół godziny. Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy na oliwie z oliwek, do momentu aż się zeszkli. Odsączamy suszone pomidory z wody i dorzucamy je do miski, w której znajduje się odsączona z zalewy cieciorka. Rozdrabniamy je blenderem. Do powstałej masy dorzucamy cebulę. Kroimy buraki na drobniutką kostkę i też dokładamy do reszty składników. Nie rozdrabniamy już tego dalej na miazgę, bo buraki mogłyby puścić zbyt dużo wody i masa stałaby się zbyt wodnista. Następnie dolewamy do wszystkiego sos sojowy oraz ocet balsamiczny i kilka łyżeczek oliwy z oliwek. Oliwę dodajemy na wyczucie, cały czas badając, czy konsystencja masy jest odpowiednio zwarta a jednocześnie wilgotna. Na koniec dodajemy skrojone na plasterki czarne oliwki oraz przesmażone na patelni, pokrojone w plasterki kapelusze z pieczarek. Formujemy z masy kształt tatara i podajemy ze świeżą bagietką.

undefinedundefined

Tatar z suszonych pomidorów

Tatar z suszonych pomidorów to niezwykle atrakcyjna przystawka serwowana na przyjęciach dla miłośników kuchni wege. Ma przyjemną, wilgotną strukturę i wyrazisty smak. Co istotne – kochają ją nawet mięsożercy.

undefined

Składniki:

2 szklanki pomidorów suszonych w oleju

1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka syropu z agawy

sól, pieprz

undefined

Wykonanie:

Odsączamy pomidory z zalewy, wrzucamy do garnka, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, blendujemy. Dorzucamy oliwę z oliwek, syrop z agawy, miksujemy dalej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy na talerzu tatara, obsypujemy wybranymi dodatkami np. posiekaną cebulą i pokrojonymi w plasterki ogórkami kiszonymi.

undefined

Źródła:

https://www.agamasmaka.pl/2020/07/weganski-tatar-z-burakiem-i-oliwkami.html

https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia\_polska/wolowina/tatar/przepis.html

http://www.rie-world.com/weganski-tatar-z-suszonych-pomidorow/

Tagi: