Te pyszne lody śmietankowe robię tylko z 2 składników. Kupne mogą się przy nich schować
Choć najbardziej znane punkty z lodami cieszą się swego rodzaju kultem, czasem zapominamy, że można też przyrządzić je w domu. Co więcej, nawet lody na śmietance mogą być niezwykle proste w przygotowaniu.
Domowe lody
Najłatwiejsze są oczywiście domowe sorbety. Wybaczamy im, że są raczej zmrożone na lód. Wystarczy foremkę do lodów na patyku wypełnić mrożonymi owocami i zalać wodą.
Trudniej jest jednak przygotować lody z prawdziwego zdarzenia – śmietankowe, o wyrazistym mlecznym smaku i dobrej strukturze. Może i trudniej – ale niewiele trudniej, jak pokazuje ten przepis. Wystarczą dwa składniki i mikser.
Ten przepis na chłodnik dostałem od babci. Wszyscy się dziwią, z czego go robięLody śmietankowe z zamrażalnika
Poniżej podajemy podstawowy przepis na lody śmietankowe. Oczywiście łatwo modyfikować go poprzez dodatki, które zmieniają lody śmietankowe w takie o innym smaku. Podstawową modyfikacją jest oczywiście miąższ z laski wanilii. Warto pokusić się o dodanie skórki cytrynowej czy pomarańczowej albo pokruszonych herbatników. To świetne efekty uzyskane niewielkim kosztem.
Składniki
- ½ l śmietany kremówki
- 300 ml skondensowanego słodzonego mleka
Puszyste lody własnej roboty
Śmietanka do ubijania powinna być dobrze schłodzona. Zimną prosto z lodówki przelewamy do kielicha miksera i ubijamy, aż będzie puszysta. Mleko zagęszczone dodajemy partiami, po każdej porcji mieszając.
Takie lody dobrze jest zamrażać porcjami, np. w kupnych foremkach do lodów na patyku. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zamrozić je w pojedynczym naczyniu i podawać w kulkach. Doskonale smakują ze świeżymi sezonowymi owocami.
Wypróbuj też przepisy na dolmę, czyli greckie gołąbki i nie zapomnij o nawadnianiu się w upały!