Tę zupę gotuję w tygodniu, gdy mam mało czasu. Jest bardzo syta dzięki 1 dodatkowi, nawet mąż się najada
Zupa ogórkowa może być jeszcze bardziej sycąca. Wystarczy, że podacie ją ze smacznym i prostym w przygotowaniu, a przy tym pełnym białka dodatkiem. Wcale nie spędzicie wiele czasu w kuchni, a rodzina zje ze smakiem. To zupa i drugie danie w jednym!
Sycąca i pyszna zupa ogórkowa
Wrzucenie do uwielbianej zupy ogórkowej klopsików jest świetnym pomysłem na zwiększenie jej pożywności. Można przygotować zarówno mięsny specjał, jak i pełne białka pulpeciki roślinne ze strączków. Jeśli nam się spieszy, jednogarnkowe danie będzie jak znalazł.
Składniki na zupę:
- 2 litry bulionu lub rosołu
- 4-6 ogórków kiszonych + sok wedle uznania
- 3 średnie marchewki
- 2 małe pietruszki
- 4-5 średnich ziemniaków
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- koperek
- śmietana klasyczna lub roślinna
- olej rzepakowy lub masło klarowane
Składniki na klopsiki mięsne:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duże jajo
- 15-20 g mąki pszennej
- 15-20 g bułki tartej
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie zupy, mimo pozornie długiej listy składników, jest szybkie i nie wymaga wiele wysiłku. Efektem będzie pyszny obiad dla całej rodziny. Sprawdźcie szczegółową instrukcję dostępną w dalszej części artykułu.
Jak przygotować sycącą zupę ogórkową? Dodajcie klopsiki
Zaczynam od wyrobienia mięsa z dodatkami i uformowania z nich niewielkich klopsików. Ogórki kiszone ścieram na tarce o drobnych oczkach. Przesmażam je na oleju lub maśle i odstawiam na bok.
Marchewkę i pietruszkę obieram i ścieram na większe wiórki. Ziemniaki oczyszczam i kroję w niedużą kostkę. Bulion podgrzewam , wrzucam do niego ziele angielskie i liść laurowy. Dodaję klopsiki i gotuję przez kwadrans.
Po tym czasie wrzucam ziemniaki. Gotuję dalej, a po 7 minutach dodaję marchew i pietruszkę. Około 5 minut później dodaję jeszcze ogórki z patelni i sok. Nim to jednak zrobię, upewniam się, że ziemniaki oraz mięso są miękkie.
Zupę ogórkową podgrzewam jeszcze przez 5-7 minut, w trakcie doprawiając ją koperkiem, solą i pieprzem oraz zabielając wybraną śmietaną. Można tez pominąć ten dodatek.
Jak podawać zupę ogórkową z klopsikami?
W zupie są już stanowiące dodatek skrobiowy ziemniaki, ale można jeszcze skusić się na kromkę świeżego chleba razowego. Danie będzie jeszcze bardziej sycące i bogate w smaki.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na jednogarnkowe dania. Oprócz zupy ogórkowej polecamy znakomite leczo z ciecierzycą — w sezonie smakuje obłędnie. Spróbujcie też aromatycznej pomidorowej z czerwoną soczewicą .