Tę zupę jadłam w wakacje, gdy chciałam zgubić kilogramy. Teraz wróciłam do niej z okazji nadchodzącego sylwestra
Ten przepis na szybką zupę jarzynową przyda się akurat po świątecznym przejedzeniu. Pomoże doprowadzić do porządku naszą figurę oraz układ trawienny. Jej skuteczność znam z miesięcy letnich, kiedy pomagała utrzymać wakacyjną sylwetkę. Chętnie podzielę się z wami tym pysznym przepisem.
Zdrowa zupa warzywna
Zupy jarzynowe to jeden z najlepszych sposobów na odchudzanie . Docenić je można zwłaszcza po grudniowej wyżerce. Są sycące i rozgrzewające, a dzięki zawartości błonnika i niskiej kaloryczności prowadzą do szybkiej utraty nadmiarowych kilogramów .
Po świętach zdarza się nieco zyskać na objętości . Tym bardziej warto postawić na skuteczną odchudzającą zupę . Podobny przepis znajdziecie na kanale YouTube Zdrowe przepis. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia użyte w tym artykule.
Zupa na odchudzanie – składniki
Do ważnych zalet tej zupy należy i tak, że można ugotować jej większą porcję z wyprzedzeniem . Łatwo też zabrać ją jako lunch do pracy. A przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jako że przygotowujesz na gazie jedne produkty, w międzyczasie krojąc kolejne .
Składniki
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 2 papryki, żółta i czerwona
- Pół małej główki kapusty
- Duży pomidor albo dwa mniejsze
- 400 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Zupa na przejedzenie – przygotowanie
Do garnka na gorący olej wrzucamy kolejno pokrojoną w kostki cebulę , a kiedy ta się zeszkli, marchewkę przekrojoną wzdłuż na pół i pokrojoną w plasterki. Pozwalamy im się dusić, dodając kolejno pokrojone w kostki dwie papryki oraz poszatkowaną drobno kapustę . Po wrzuceniu kapusty zalewamy całość wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Następnie do garnka wlewamy passatę pomidorową . Ciekawym pomysłem, zaproponowanym na kanale Zdrowe Przepisy na Youtubie, jest dodatek całego pomidora (lub dwóch mniejszych) rozkrojonych i startych na tarce o grubych okach.
Do zupy dodajemy przeciśnięty na prasce czosnek i gotujemy przez 15-20 minut . Zupę zestawiamy z ognia i, kiedy lekko przestygnie, miksujemy blenderem. Podgrzewamy jeszcze raz, przyprawiając do smaku. Zjadamy porcję, resztę studzimy i przechowujemy w lodówce na kolejne posiłki .
Pamiętaj, że oprócz diety ważne jest regulowanie trawienia dodatkami, takimi jak te do kompotu z suszonych owoców .
Źródło: YouTube / Zdrowe Przepisy