Nie do wiary co Strzelczyk dodaje do flaczków. Te 2 składniki zaskoczą każdego, pasują idealnie
Przepis na flaczki od Tomasza Strzelczyka podbije podniebienie każdego smakosza. Znany kucharz do lubianego dania dodaje składniki, które mogą być nie lada zaskoczeniem. Jednak do flaczków pasują idealnie.
Flaczki od Strzelczyka, czyli palce lizać
Flaczki są daniem, którym nie może się oprzeć wielu smakoszy. Wyraziste w smaku i aromatyczne mają wielu wiernych zwolenników. Ta potrawa nie tylko znakomicie smakuje, ale też porządnie syci. Flaczki robi też kucharz Tomasz Strzelczyk. Jednak ta potrawa w jego wykonaniu to prawdziwe kulinarne zaskoczenie.
Wszystko przez dodatki, na które stawia kucharz. Dodaje on do flaczków kurczaka i boczniaki. Efekt jest wyśmienity, dlatego zrób to danie jak Tomasz Strzelczyk. Przygotowanie potrawy można zobaczyć na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.
Źle odpowiesz na to pytanie i kasjer anuluje zakupy. Mało kto ma o tym pojęcie, lepiej uważaćJak zrobić flaczki z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 2 ½ litra wody
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 400 g boczniaków
- 2 skrzydełka
- korpus kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki majeranku
- szczypta chili
- sól
- pieprz
Przygotowanie flaczków zacznij od zrobienia wywaru, więc do garnka z zimną wodą wrzucamy mięso. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i gotuj do miękkości mięsa. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj starty czosnek i kawałek świeżego imbiru.
Wszystko wymieszaj i chwilę podsmaż. Dodaj startą marchewkę, pietruszkę i wyjmij mięso z wywaru. Do podsmażonych warzyw dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy. Chwilę smaż i przełóż do wywaru z mięsa. Teraz boczniaki rozdziel palcami i daj do wywaru. Oddziel też mięso od kości i dorzuć do garnka.
Flaczki pełne smaku od Tomasza Strzelczyka
Na koniec dodaj sporo majeranku i gotuj jeszcze 10 minut. Po upływie tego czasu flaczki z kurczaka i boczniaków są gotowe. Bardzo smaczne, pożywne i rozgrzewające. To danie aż prosi się o dokładkę, dlatego jej sobie nie żałuj.
Ta aromatyczna potrawa ma wyrazisty smak i będzie smakować zarówno na obiad i na kolację. Zrób flaczki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Kurczak i boczniaki są znakomitymi dodatkami do tej potrawy. Pisaliśmy o tym, co zrobić z sałatki jarzynowej. Informowaliśmy też o aktualnych promocjach w Biedronce.