Lekki mus czekoladowy, idealny na szybki deser
Lekki mus czekoladowy jest świetnym pomysłem na szybki i pyszny deser. Schłodzony mus wprost rozpływa się w ustach i tym samym błyskawicznie znika z lodówki. Sprawdź, jak przygotować bardzo czekoladowy, puszysty i delikatny, deser dla całej rodziny.
Masz ochotę na coś słodkiego, a nie masz czasu na pieczenie klasycznego ciasta? Poznaj deser, który jest doskonałą alternatywą dla wypieków, a jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie około 20 minut.
Mus czekoladowy powstaje między innymi z surowych jajek, dlatego też bardzo ważne jest przygotowanie produktów ze sprawdzonych źródeł oraz dokładne umycie i sparzenie kurzych jaj. Mus możesz podać sam, z polewą toffi lub w towarzystwie ulubionych owoców. Deser smakuje również wyśmienicie z domową konfiturą i lodami.
Przepis na lekki mus czekoladowy
Składniki na 5-6 porcji
200 g gorzkiej czekolady (50-70%)
50 g cukru
3 jajka (temperatura pokojowa)
50 g masła
125 ml śmietany 36%
2 łyżki wrzątku
szczypta soli
Jak przygotować lekki mus czekoladowy?
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść z masłem w kąpieli wodnej, dokładnie umyj i sparz jajka.
Oddziel białka od żółtek, następnie do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
Żółtka natomiast ubij z cukrem i dwiema łyżkami wrzątku, aby cukier szybciej się rozpuścił, następnie dodaj roztopioną czekoladę i ponownie dokładnie wymieszaj.
W kolejnej misce ubij słodką, schłodzoną śmietankę i połowę dodaj do żółtek i czekolady. Wymieszaj dokładnie łyżką. Pianę z białek dodawaj w kilku porcjach, aby powstała jednolita, gładka masa, następnie dodaj resztę ubitej śmietany i ponownie wymieszaj.
Gotowy mus przełóż do kokilek lub filiżanek, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.