Bajecznie pyszny sos truskawkowy do naleśników
Sos truskawkowy do naleśników to prosty, gęsty, pyszny sos, dzięki któremu zrobisz najsmaczniejsze naleśniki świata. Delikatne, puszyste ciasto z twarożkiem lub serkiem waniliowym oblane sosem truskawkowym błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę. Poznaj przepis na sos truskawkowy do naleśników.
Naleśniki to zawsze dobry pomysł na obiad lub słodki podwieczorek, są pożywne, smaczne, a dodatki podbijają ich smak i sprawiają, że danie wygląda zjawiskowo. Naleśniki z sosem truskawkowym zawsze przekładam twarożkiem lub serkiem waniliowym.
Tak przygotowane naleśniki idealnie łączą się z gęstym sosem truskawkowym. Latem wykorzystuję sezon na owoce najlepiej, jak się tylko da, naleśniki i ciasta z truskawkami jem praktycznie codziennie. Naleśniki z sosem truskawkowym to smak dzieciństwa.
Tu poznasz przepis na lekkie naleśniki bez jajek. Jeśli masz ochotę na naleśniki w jeszcze słodszym wydaniu- tu poznasz przepis na wyśmienite naleśniki budyniowe, rozpływają się w ustach.
Przepis na sos truskawkowy do naleśników
Składniki:
500 g truskawek mrożonych lub świeżych
3-4 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru wanilinowego
Jak zrobić sos truskawkowy do naleśników?
Truskawki obierz z szypułek i pokrój na mniejsze kawałki, przełóż je do garnka i gotuj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na najmniejszym ogniu przez kilka minut.
Źródło zdjęcia: canva/MariaUspenskaya Truskawki zblenduj na gładki, gęsty sos. W razie potrzeby dodaj cukier, żeby sos był słodki. Sosem polej usmażone naleśniki, smacznego.