Cukinia znajdzie w kuchni wiele zastosowań. Ewa Wachowicz pokazał jak szybko i prosto można z niej przygotować chrupiące frytki. Będą idealną przekąską lub dodatkiem do obiadu. Koniecznie spróbujcie — zachwycą was smakiem i teksturą. Cukinia w formie frytek jest kolejną propozycją podania sezonowego warzywa, które latem jest mamy pod dostatkiem i często zastanawiamy się jak go nie zmarnować. Ewa Wachowicz proponuje, by podać ten tani i smaczny rarytas z lekkim i aromatycznym sosem bazyliowym. Skusicie się?
Cukinia w słoikach na zimę nie musi być przyrządzana z octem czy cukrem. Wspaniały rarytas przygotujecie, zalewając warzywa prostą solanką. Dodajcie do niej czosnek i ostrą papryczkę, a smakołyk będzie wyrazisty i pełen aromatu. Nikt mu się nie oprze.Szukacie niebanalnego pomysłu na cukinię w słoikach na zimę? Spróbujcie przygotować ją w solance. Cukier i ocet nie będą potrzebne, by utrwalić i podkreślić smak sezonowego warzywa. Zamiast nich skorzystamy z czosnku i ostrej papryczki. Wyrazista kompozycja niejednej osobie przypadnie do gustu. Skusicie się?
Placki z cukinii są świetnym pomysłem na smakowitą kolację lub późny obiad. Jeśli szukacie alternatywy dla dania z ziemniaków, właśnie ja znaleźliście. Receptura Ewy Wachowicz jest prosta, a danie pełne aromatu, wyraziste w smaku i lekkie. Koniecznie spróbujcie. Cukinia smakuje znakomicie w wielu daniach. Ewa Wachowicz wie o tym doskonale i przyrządza z niej pyszne, cudownie chrupiące placuszki. Doprawia je prosto — cebulką, czosnkiem i koperkiem, a mimo to są zachwycające. Skusicie się?
Warzywne leczo jest lekką i smaczną propozycją na letni obiad. Przepis cioci Kasi pozwoli je przygotować szybko, a danie posmakuje całej rodzinie. Dzięki doskonale dobranym przyprawom brak mięsa nie jest odczuwalny. Musicie spróbować.Popularne danie z papryki i cukinii, czyli polskie leczo w wersji warzywnej kusi aromatem i nietuzinkowymi przyprawami. Ciocia Kasia doprawia je z dbałością o szczegóły, doskonale balansując smaki słodki, słony i kwaśny. Całość jest niezwykle satysfakcjonująca. Skusicie się?
Cukinia po prowansalsku jest smakowitym warzywnym posiłkiem, który idealnie sprawdzi się jako lekki obiad. Pełne aromatu danie jest proste w przygotowaniu, a z pewnością przypadnie do gustu waszej rodzinie. Koniecznie spróbujcie.Jeśli szukacie pomysłu na pyszne danie z cukinii, nasza dzisiejsza propozycja z pewnością przypadnie wam do gustu. Podsmażone na patelni warzywa z dodatkiem aromatycznych ziół są lekkie i pełne smaku. Znakomicie smakują z wieloma dodatkami, a ich zrobienie zajmuje kilka chwil. Skusicie się?
Surówka z cukinii jest smaczną propozycją na sezonowy dodatek do obiadu. W połączeniu z odrobiną miodu i czosnku warzywo nabiera charakteru. Jest też niezwykle soczyste. Warto się skusić — rodzina zje ze smakiem i poprosi o dokładki.Cukinia jest lekko słodkim warzywem, które latem cieszy się dużą popularnością. Wynika ona najczęściej z faktu, że jest łatwo dostępna i stosunkowo tania. Warto więc zrobić z niej coś więcej niż leczo. Dziś polecamy prosta obiadową surówkę. Będzie pysznie.
Polecamy wyjątkową sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Ma ona szansę zostać największym przysmakiem wśród zrobionych przez was przetworów. Kusi jej apetyczny kolor, bogaty, lekko ostrawy smak, a także duża soczystość. Będzie jak znalazł do obiadu — wystarczy tylko otworzyć słoik. Wiele warzyw jest dostępnych przez cały rok i bez problemu można z nich na bieżąco robić surówki i sałatki do obiadu. Jednak zimą wiele z tych warzyw nie jest już tak smacznych, jak w pełni sezonu, a poza tym często są o wiele droższe. Warto więc zrobić sobie kilka słoiczków przetworów z myślą o zimie. Sałatki na zimę są rozwiązaniem smacznym i bardzo wygodnym. W sezonie trzeba włożyć trochę pracy w ich przygotowanie, ale zimą wystarczy już tylko otworzyć słoiczek i podać do obiadu. Nasza sałatka z buraków i cukinii będzie uniwersalnym dodatkiem do wielu dań.
Dżemy są świetnym dodatkiem do deserów czy świeżego pieczywa. Dziś polecamy wam nietuzinkowy przysmak z cukinii. Dodatek cytryny sprawia, że warzywo nabiera orzeźwiającego charakteru. Będzie zaskoczeni jak wspaniałą słodkość można przygotować z warzywa. Spróbujecie? Dżem z dodatkiem cytryny będzie idealnym pomysłem na zagospodarowanie nadmiaru cukinii. Można go podać do każdego deseru, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście przetworów warzywnych z dodatkiem owoców — ten jest wart waszej uwagi. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym.
Zupa z cukinii jest pyszną sezonową propozycją obiadową. Danie jest proste w przygotowaniu, a koszty są niewielkie. Warto się skusić zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy cukinia jest łatwo dostępna. Rodzina będzie zachwycona.Cukinia jest idealnym materiałem na zupę. Nie ma wyrazistego smaku, więc można ją dodać do każdego pożywnego kremu. Tym razem proponujemy przyrządzić ją z czosnkiem, cebulką i śmietanką. Prosta kombinacja jest wyjątkowo smaczna. Skusicie się?
Cukinia w zalewie octowej to jeden z lepszych przetworów na zimę. Cukinia już po czterech tygodniach będzie pełna smaku, a liść laurowy, ziele angielskie i goździki nadadzą jej doskonałego aromatu. Poznaj przepis na klasyczną cukinię w zalewie octowej.Lato to idealna pora roku na przygotowywanie przetworów na zimę. Soczyste, wygrzane w pełnym słońcu warzywa doskonale nadają się do zamknięcia w słoiku, dzięki czemu możemy cieszyć się ich niepowtarzanym smakiem w mroźne, zimowe dni.Cukinia w zalewie octowej to przetwory tradycyjne, przygotowywane przez nasze babcie. Już jako dziecko uwielbiałam smak cukinii marynowanej i nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej nie być w mojej spiżarni. Cukinia jest naprawdę szybka w przygotowaniu, a jej smak za każdym razem zachwyca każdego.W przepisie nie ma podanej ilości cukinii ani słoików. Przygotowujemy tyle, na ile mamy ochotę. Bardzo ważne są natomiast zachowanie proporcji podczas gotowania zalewy na cukinię w zalewie octowej: na 1 l wody potrzebujemy dokładnie pół szklanki octu, pół szklanki cukru i łyżkę soli.
Przygotowaliście już cukinię na zimę? A może nadal zastanawiacie się co zrobić z nadwyżkami warzywa? Prosty przepis, który dziś wam proponujemy, z pewnością wam się spodoba. Dzięki prostej marynacie cukinia w marynacie będzie smakowała niczym borowiki. Tak dobrego rarytasu jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie.Cukinię, podobnie jak ogórki czy pomidory można zamknąć w słoikach na zimę. Sposobów na przygotowanie z niej smakowitych przetworów jest kilka. Tym razem przyrządzimy ją w aromatycznej marynacie z dodatkiem ziół, ostrej papryczki i czosnku. Receptura jest dziecinnie prosta, a smak zachwyca. Skusicie się?
Cukinia w zalewie jest przysmakiem, na który skusi się niejeden smakosz. Ania Bardowska zdradziła, jak ją przygotowuje. Celebrytka wykorzystuje przyprawę curry dzięki, której warzywo nabiera wyjątkowego aromatu i smakuje znakomicie. Sprawdźcie koniecznie — taka cukinia jest obłędnie pyszna. Sezon na cukinię trwa. Warto przygotować ją do słoików na zimę w kilku wariantach. Tym razem proponuje przepis gwiazdy programu „Rolnik szuka żony”, Ani Bardowskiej. Wyrazista kompozycja z dodatkiem curry idealnie pasuje do lekko słodkiego letniego warzywa. Spróbujecie?
Cukinia po francusku to doskonały pomysł na zimowe przetwory. Jest niezwykle soczysta i chrupiąca. Charakteru dodaje jej czosnek, koper i oczywiście zalewa z solidną porcją musztardy. Tak przygotowana cukinia smakuje doskonale. Cukinia po francusku jest bardzo prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że momentalnie znika ze spiżarni. Cukinię kroimy w plasterki i zasypujemy szczyptą soli, dzięki której warzywo szybciej puści wodę. Cukinia do słoików nie może mieć żadnych przebarwień na skórze. Wybierajmy również małe i średnie warzywa.Do cukinii po francusku dodajemy dwa rodzaje musztardy- musztardę francuską, czyli z całymi ziarnami gorczycy oraz musztardę miodową, o przyjemnym, słodkawym smaku. Zalewę zawsze przygotowujmy według proporcji- 1 łyżka soli na 1 l wody, w przeciwnym razie przetwory będą przesolone.Przed przygotowaniem cukinii po francusku koniecznie umyjmy i wyparzmy słoiki i zakrętki. Wyparzenie jest bardzo ważne, ponieważ po samym umyciu nie pozbędziemy się wszystkich bakterii i drobnoustrojów, które mogą zepsuć wszystkie przetwory. Słoiki muszą być sterylnie czyste.
Bigos bez kapusty to świetna alternatywa dla tradycyjnego, dość ciężkiego bigosu. Bigos z kabaczkiem w roli głównej jest równie aromatyczny, smaczny i lekki, doskonale sprawdzi się więc jako obiad w upalne, wakacyjne dni.Latem stawiamy na lekkie, ale sycące obiady, które możemy przygotować sprawnie. Jednym z takich dań jest właśnie bigos bez kapusty, czyli jednogarnkowe danie, które będzie gotowe po niecałej godzinie. Bigos bez kapusty jest prostą, tanią i bardzo smaczną potrawą.Bigos bez kapusty zachwyca smakiem i aromatem. Przygotujemy go z kilku prostych składników: cukinii, papryki, kiełbasy, cebuli, pomidorów. W bigosie nie może zabraknąć również aromatycznych przypraw: natki pietruszki, suszonego majeranku i mielonej papryki czerwonej, które rewelacyjnie podkreślają smak całej potrawy.Jeśli przygotujemy więcej bigosu bez kapusty, możemy włożyć go do słoików, pasteryzować 15 minut i wstawić do spiżarni. Danie zachowa świeżość przez wiele miesięcy i możemy sięgnąć po nie zimą, kiedy dostęp do smacznych, świeżych warzyw będzie mocno ograniczony.
Kiszona cukinia w plastrach na zimę to pomysł na wyśmienite przetwory. Kiszona cukinia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Cukinia jest idealnym zamiennikiem kiszonych ogórków, podamy ją z zimną płytą, jako dodatek obiadowy i pyszną przekąskę dla całej rodziny.Nie ma nic lepszego zimą, niż przetwory przygotowane latem z soczystych, jędrnych warzyw. Jednym z moich ulubionych jest kiszona cukinia, która błyskawicznie podbiła serca innych domowników i jest w naszej spiżarni każdej zimy.Do kiszenia cukinii w plastrach na zimę wykorzystaj czosnek, koper, chrzan i liście czarnej porzeczki lub wiśni. Liście te nadają kiszonkom rewelacyjny smak i sprawiają, że warzywa są jędrne i soczyste przez wiele miesięcy, koniecznie musisz jej spróbować.Przed przygotowaniem kiszonej cukinii umyj i wyparz słoiki i zakrętki. Samo umycie nie wystarczy, żeby pozbyć się bakterii. Słoiki muszą być sterylnie czyste, dzięki czemu pozbędziesz się drobnoustrojów, które zepsułyby przetwory.
Cukinia smakuje doskonale w wielu daniach. Przygotowana w formie eleganckich wypełnionych farszem łódeczek zachwyci każdego. Połączcie mięso z ryżem oraz warzywami i zapieczcie w wydrążonej foremce z cukinii, a będzie pysznie. Spróbujecie?Po dania z cukinii warto sięgać latem, gdy jest ona dostępna i tania. Ponieważ warzywo charakteryzuje się subtelnym smakiem, stanowi idealny składnik wielu potraw. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować z niego efektowny zapiekany rarytas. Tani obiad dla całej rodziny zrobicie w kilka chwil.
Mamy świetny pomysł na tani obiad. Jest nim zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem gyros. Zrobisz ją za grosze, a cała rodzina będzie mieć wielką wyżerkę. Do przygotowania zapiekanki potrzebujesz tylko kilku niewyszukanych składników — ziemniaków, mięsa z kurczaka i kilku warzyw. Zapraszamy do kuchni. Pomysły na tani, smaczny obiad zawsze są w cenie. A gdy jeszcze da się go przygotować szybko, ze składników, które są właśnie w zapasach i nasycić nim rodzinę, to już naprawdę rewelacja. Jednym z takich dań są zapiekanki. Dziś chcielibyśmy wam zaproponować przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z kurczakiem gyros. Jest ona pełna smaku, sycąca i prosta do zrobienia. Składniki wystarczy pokroić, ewentualnie podgotować, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec.
Cukinia w zalewie musztardowej jest smakowitym dodatkiem do wielu dań. Warzywo w wyrazistym sosie pasuje zarówno do kanapek, jak i sałatek czy dań obiadowych. Smak bije na głowę przetwory przygotowane z ogórków. Jest tak dobra, że od razu zrobicie więcej. Koniecznie spróbujcie.Zrobienie cukinii w zalewie jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie obfitych zbiorów warzywa. Smakołyk można zjeść przy wielu okazjach, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Wystarczy oczyścić warzywo i przenieść do słoików wraz z zalewą i przyprawami. Każdy sobie poradzi, a efekty zbiorą mnóstwo komplementów.
Omlet z cukinią jest pysznym i sycącym daniem, które idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na wczesny obiad. Prosta w przygotowaniu potrawa łączy w sobie pyszne smaki lata — słodkie i soczyste pomidory oraz delikatną cukinię. Razem z jajkami tworzą one przyjemną całość. Spróbujecie?Jeśli szukacie urozmaicenia jajecznych śniadań — koniecznie sprawdźcie nasz pomysł na omlet z cukinią. Sezonowe warzywa dodane do jajek sprawiają, że całość staje się wyjątkowo lekka. Szczególnie polecamy dodanie rukoli i odrobiny sera — danie nabierze charakteru i spodoba się najbardziej wybrednym.
Poznajcie przepis na rewelacyjny pasztet z cukinii z dodatkiem żółtego sera. Będzie doskonały do chleba, na przekąskę, a także jako dodatek do obiadu. Nie ma w nim ani grama mięsa, lecz jeszcze kilka innych warzyw, trochę sera, jajek i przypraw. Jest pyszny i pożywny. Pasztet większości osób kojarzy się z mięsną potrawą przyrządzaną głównie na święta. Jednak na wzór klasycznego pasztetu można przygotować pasztet z warzyw. Wystarczy tylko zastąpić mięso na przykład cukinią, a powstanie jarski pasztet z cukinii. Będziecie pozytywnie zaskoczeni jego smakiem i lekkością.
Sprawdźcie, jak zrobić obłędne leczo do słoików na zimę. Wystarczy włożyć chwilę wysiłku teraz, a zimą obiad będzie gotowy. Przygotujcie więc trochę cebuli, papryki, pomidorów i cukinii, a raz, dwa zamienicie je w doskonałe zapasy na zimę. Leczo jest smaczną potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej. Do jej przygotowania potrzeba kilku sezonowych warzyw. Można je wzbogacić kawałkami kiełbasy czy boczku, ale nie jest to konieczne. Leczo można bez problemu przerobić na zimowe zapasy do słoików. Wtedy jednak lepiej nie wzbogacać je o wędlinę. Można ją będzie dodać już przy odgrzewaniu obiadu. Wystarczy tylko ją pokroić, podsmażyć, dodać do leczo i całość podgotować.
Zapraszamy was na najprostsze na świecie kotlety z cukinii. Ten idealny obiad na upały zrobicie szybko i łatwo, a będzie lekki i wyjątkowo smaczny. Do kotlecików podajcie na przykład sos czosnkowy, a także ryż i porcję surówki. Wszyscy się najedzą, a ty nie stracisz dużo czasu na pichcenie. Lato, a zwłaszcza upalne dni, to czas, kiedy nie mamy ochoty na sycące, ciężkie dania. Zamiast mięsa chętniej zjedlibyśmy coś z warzyw, na które panuje właśnie sezon. I dziś właśnie przygotujemy takie proste, szybkie i smaczne danie z cukinii. A będą to kotlety w chrupiącej panierce.
Tarta z cukinią i serem feta to jedno z dań, do których będziesz często wracać. Warzywna tarta jest idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny, jest lekka, ale pożywna, jest więc idealna w upalne dni, koniecznie musisz spróbować.Tarta z cukinią jest totalnym hitem w mojej kuchni. Smakuje każdemu i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Do kruchego ciasta i nadzienia dodaję suszone oregano, które doskonale wzmacnia smak wszystkich składników. Tarta nabiera smaku, nadzienie staje się bardziej aromatyczne.Nadzienie do tarty przygotowuję z cukinii, papryki, czosnku, cebulki i natki pietruszki. Na wierzch natomiast wylewam lekki sos z jajek i śmietanki, a na samą górę wykładam plastry cukinii, pomidorki koktajlowe, pietruszkę. Upieczona tarta jest tak smaczna, że mogłabym jeść ją dziennie.Bardzo ważne jest wcześniejsze zapieczenie kruchego ciasta na tartę. Ciasto musi być obciążone fasolą lub grochem łuskanym, w przeciwnym razie wybrzuszy się podczas pieczenia. Groch studzę, wkładam do woreczka i wykorzystuję ponownie do obciążenia ciasta.
Cukinia po meksykańsku jest świetnym pomysłem na zimowe przetwory. Jest wyraźna, pikantna, charakterna i posmakuje każdemu miłośnikowi meksykańskiej kuchni. Cukinia w aromatycznej zalewie z pomidorów i papryki to absolutny hit zimowych przetworów.W połowie lata zaczynamy przygotowywać przetwory na zimę. To idealny czas, ponieważ wszystkie warzywa dojrzewają w pełnym słońcu, są więc najsmaczniejsze i najbardziej soczyste. Oprócz klasycznych przetworów, postawmy również na oryginalne smaki, np. cukinię po meksykańsku.Cukinia po meksykańsku jest pikantna i wyraźna, a sekretem doskonałego smaku jest zalewa. Zalewa z podsmażonej na oliwie papryce, pomidorów, kminu rzymskiego, cukru i octu nadaje fenomenalny aromat i meksykańską nutę.Przed przygotowaniem cukinii po meksykańsku dokładnie umyjmy i sparzmy słoiki. To konieczny krok, bez którego cukinia zepsuje się w spiżarni. Słoiki muszą być sterylnie czyste. Bardzo ważna jest również pasteryzacja, która sprawi, że przetwory będą smaczne i świeże aż do następnego sezonu.
Cukinia po indyjsku jest pysznym i pełnym aromatu wyrazistym przysmakiem, który spodoba się wielu smakoszom. Proste przygotowanie i zapadający w pamięć smak sprawią, że sięgniecie po nią nie raz. Koniecznie spróbujcie.Trwający sezon na cukinię jest doskonałym momentem na przygotowanie smakowitych przetworów. Amatorów wyrazistych przysmaków z pewnością ucieszy nasza nowa propozycja. Aromatyczne curry, pikantna gorczyca i ostre chilli, które dodamy do marynaty, sprawią, że warzywo nabierze charakteru.
Na dzisiejszy, letni obiad możesz przygotować na przykład placki z cukinii i marchewki. Są nawet lepsze od ziemniaczanych, bo pełniejsze w smaku i apetycznie kolorowe. A zrobisz je w pół godziny. Podaj je ze śmietaną i szczypiorkiem lub z sosem jogurtowo-czosnkowym, a pożywna, tania uczta zadowoli domowników.Placki warzywne mają tę przewagę nad klasycznymi racuchami, że są nie tylko smaczne, ale też wartościowe. Warzywa stanowią bowiem doskonałe źródło błonnika, a także witamin i soli mineralnych. Poza tym są mniej kaloryczne niż mąka, więc placki np. z cukinii i marchewki nie są zbyt tuczące. Jeśli więc nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, ta alternatywa będzie doskonała. Wystarczy tylko zetrzeć marchewkę i cukinię, wymieszać je z kilkoma dodatkami, usmażyć i obiadowe placki z cukinii i marchewki gotowe.
Niemiecka surówka z cukinii jest smakowitym sezonowym rarytasem. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak zachwyca. Tak orzeźwiający specjał idealnie sprawdzi się w upalne dni. Koniecznie spróbujcie. Surówka z cukinii będzie przyjemnym urozmaiceniem domowego obiadu. Choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę, sezonowe warzywo może być jedzone na surowo, a w tej odsłonie smakuje wyśmienicie. Niemiecka surówka jest lekka, soczysta i pełna aromatu. Pyszne połączenie octu jabłkowego, cukru i gorczycy sprawi, że warzywo delikatnie zmięknie i nabierze wyrazistego smaku. Całości dopełni świeży koperek. Spróbujecie?
Co przygotować dziś na obiad? Może tanią zapiekankę z serem i cukinią? Ten prosty pomysł na cudowny sezonowy przysmak z pewnością was zachwyci smakiem i łatwością przygotowania. Zapiekankę możecie też podać na kolację. Smakuje naprawdę rewelacyjnie.Uwielbiamy robić zapiekanki, bo są dość proste i tanie. Składniki wystarczy tylko rozdrobnić, wymieszać i zapiec. W ten sposób mniej więcej po godzinie pobytu w piekarniku obiad jest gotowy. Dziś polecamy wam zapiekankę warzywną z serem. Nie ma w niej makaronu ani ryżu, za to jest dodatek startych ziemniaków i bułki. Wraz z jajkami i serem doskonale zespalają masę i zwiększają jej pożywność. Zapraszamy na zapiekankę z cukinii i sera.