Jajecznica jest jedną z tych propozycji śniadaniowych, które goszczą na naszych stołach niemal codziennie. Warto sięgnąć po przepis, dzięki któremu nadamy daniu nieco świeżości. Smakowita jajecznica z cukinią idealnie sprawdzi się latem. Przepis jest banalnie prosty.Jajecznica z cukinią zachwycie swoimi niepowtarzalnymi walorami smakowymi nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. Każdy, kto skosztował śniadania w takiej formie, wielokrotnie sięgał po poniższą recepturę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pizzę można przygotować na wiele sposobów. Jednak zazwyczaj eksperymentujemy z dodatkami. Tymczasem dzięki temu przepisowi, ciasto zyska zupełnie innego smaku. Wszystko za sprawą cukinii, która nadaje mu delikatności. Warto wykorzystać sezon na cukinię i dodawać ją nie tylko do tak oczywistych dań jak leczo czy placki z cukinii, ale również do mniej oczywistych potraw. Ciekawą opcją może być właśnie przygotowanie pizzy na bazie ciasta z cukinią.Taka pizza jest nie tylko o wiele zdrowsza, ale też wyśmienicie smakuje. Dzięki odpowiednim dodatkom jej smak nabiera o wiele większe głębi. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Każdy wielbiciel frytek doceni sezonową wariację na ich temat. Choć frytki z cukinii nie są zbyt popularną przekąską, warto się z nią zapoznać. Dzięki panierce zyskują one odpowiednią chrupkość, która współgra z delikatnym miąższem. Bez problemu zrobisz je w piekarniku. Latem z cukinii najczęściej przygotowujemy pyszne leczo. Jednak warzywo to warto wykorzystać również do innych dań. Ciekawą opcją jest, np. cukinia zapiekana. Miłośnikom smażonych ziemniaków z pewnością spodoba się przepis na frytki z cukinii. Mają one bardzo ciekawy smak i są niesamowicie chrupkie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowita surówka niejednokrotnie wprawiała nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Warzywny dodatek obiadowy można zrobić na wiele rozmaitych sposobów. Tym razem wypróbujemy przepis na surówkę, w której główną rolę gra cukinia. Surówka z cukinii kusi zarówno fantastycznym smakiem, jak i kolorowym wyglądem. Obok takiego smakołyku nie sposób przejść obojętnie. Przepis na surówkę jest banalnie prosty. Nawet smakosze bez doświadczenia dadzą sobie radę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli do bigosu zamiast tradycyjnej kapusty dodasz cukinię, zyskasz pyszną alternatywę, która zachwyca prostotą wykonania. Wystarczy kilka chwil, aby ugotować pyszny posiłek. Bigos w tej wersji jest znacznie delikatniejszy i nabiera ciekawego smaku. Cukinia rzadko kiedy przychodzi na myśl, kiedy w naszej głowie zaczyna kiełkować pomysł ugotowania bigosu. Zazwyczaj zastanawiamy się wtedy nad kiszoną kapustą, która jest podstawą tego dania dla wielu domowych kucharzy. Warto jednak spróbować czegoś nowego, a bigos z cukinii jest nowatorskim daniem. Wymaga jedynie kilku chwil pracy, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Krokiety zazwyczaj podawane są jako dodatek do barszczu. Jednak równie dobrze sprawdzą się jako samodzielne danie. Latem warto eksperymentować z farszem i zamiast mięsnego czy grzybowego dodać do nich cukinię, która zupełnie odmieni ich smak. Krokiety są daniem, które bardzo często traktowane jest jako przekąska. Króluje ono zwłaszcza na weselach. Choć wydaje się ono banalne, sztuką jest przygotować takie, które nie popękają przy zwijaniu. Choć w Polsce popularne są przede wszystkim krokiety z mięsnym lub grzybowym farszem, równie smaczne są również te z nietypowym farszem jajecznym. W wakacje warto jednak wykorzystać warzywo, które króluje na naszych stołach i do farszu z grzybami dorzucić startą cukinię.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cukinia i kabaczek często są uważane z dwa różne warzywa. Prawda jest jednak taka, że w obu przypadkach mamy do czynienia z tą samą rośliną. W związku z tym możemy używać zarówno nazwy cukinia, jak i kabaczek. Oczywiście w sklepach dostaniemy warzywa w różnym stadium rozwoju.Nie da się ukryć, że cukinia często gości na naszych stołach. Nazwa tego warzywa wywodzi się z włoskiego słowa „zucchini”. Właśnie za jego sprawą zarówno kabaczek i cukinia jest prawidłowym nazewnictwem tej samej rośliny.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cukinia jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Wielu smakoszy sięga po nią regularnie. Wynika to z jej niepowtarzalnych walorów smakowych. Okazuje się, że cukinia nie najlepiej znosi przechowywanie w lodówce. Można ją jednak zamrozić.Cukinia często gości w naszych potrawach. Nietrudno natknąć się na osoby, które wykorzystują ją nawet kilka razy w tygodniu. Niestety, warzywo ma to do siebie, że z czasem traci swoje walory. Warto wiedzieć, jak przedłużyć jej świeżość.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: