Cukinia jest warzywem o delikatnym, orzechowym smaku. To prawdziwa skarbnica witamin, którą warto włączyć do swojej diety. Polecamy prosty przepis na zapiekankę z cukinii. Taki pyszny obiad wystarczy nawet na trzy dni i będzie smakował całej rodzinie.
“Języki teściowej” to cukinia w ostrzejszym wydaniu. Będzie ona pysznym dodatkiem do dań obiadowych. Szczególnie zimą przypomni nam o letnich smakach. Taką cukinię przygotujemy w prosty sposób. Warto wypróbować ten smaczny przepis na zdrowe warzywo.
Marynowana cukinia to istne niebo w gębie. To zdrowe warzywo smakuje jak ananas. Cukinia w takim wydaniu jest słodka i aromatyczna. Pasuje do sałatek, a nawet deserów. Smakować też będzie jako wyborna przekąska. Polecamy przepis na wyjątkową marynowaną cukinię.
Biedronka kusi konsumentów nowymi promocjami. Te ruszą już 3 lipca i potrwają do 5 lipca. W dyskoncie będzie można kupić w atrakcyjnych cenach warzywa i owoce. To jednak nie wszystkie promocje, które czekają na nas w Biedronce.
Cukinia w koperkowej marynacie będzie pysznym dodatkiem do dań obiadowych i przekąsek. Przepis Karola Okrasy przypadnie do gustu wielbicielom przetworów i smakoszom nie tylko cukinii. Taki słoik otwarty zimą, będzie pysznym wspomnieniem lata.
Kotlety mielone są lubianym daniem obiadowym. Przygotowuje się je szybko i w prosty sposób. Zajadają się nimi dzieci i dorośli. Dodanie cukinii do mielonych sprawi, że będą one niezwykle smaczne i soczyste. Spróbuj koniecznie i ciesz się ich smakiem.
Cukinia właśnie pojawia się na straganach. Z przypominającego ogórka warzywa łatwo można przygotować pyszny indyjski przysmak. Wystarczy je pokroić i zalać ciepłą marynatą. Po ostudzeniu i zapasteryzowaniu będą was cieszyć smakiem przez długi czas. Warto spróbować.
Cukinia właśnie wchodzi w sezon. Jej subtelny smak nie będzie przeszkodą w przygotowaniu pysznego obiadu w postaci kotletów. Wystarczy delikatnie rozbić kawałki warzywa, obtoczyć je w aromatycznych dodatkach i usmażyć. Rodzina zje ze smakiem.
Mizeria jest kwintesencją polskiej kuchni. Choć można zajadać ją przez cały rok, w szczególności kojarzy nam się z ciepłymi miesiącami. W tym roku proponujemy lekkie odstępstwo od klasyki i przygotowanie pysznej mizerii trochę inaczej. Wystarczy, że zamiast na ogórka użyjecie pysznej i chrupiącej cukinii.
Ogórków kiszonych nikomu nie trzeba kulinarnie przedstawiać. To zdrowa polska kiszonka, którą często przygotowujemy i jeszcze częściej jemy. Jednak, co z kiszoną cukinią? Jadacie? Jest pyszna i zdrowa. Polecamy znakomity przepis na jej przyrządzenie.
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Zwykle dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą bułkę. Spulchnia ona mięso i dodaje kotletom soczystości. Wydaje się być niezastąpiona, jednak dziś udowodnimy Wam, że mielone można zrobić inaczej. Wystarczy zetrzeć do mięsa trochę cukinii, która zapewni potrawie niebywałą soczystość i delikatny smak.
Biedronka wprowadza limity na podstawowe produkty spożywcze. Na każdego klienta dziennie przypada konkretne ich ilość. Cała akcja kontrolowana jest przez kartę Moja Biedronka, lub jej odpowiednik w aplikacji na telefon. Obniżki na masło, mleko, cukier czy olej będą działać tylko do kilku sztuk tych wyrobów.
Kotlety mielone można przygotować bez dodatku cebuli. Zamiast ostrego warzywa zmieszajcie mięso ze startą na tarce cukinią. Warzywo nie zmieni smaku dania, a znacznie poprawi konsystencję. Musicie spróbować — tak soczystego przysmaku dawno nie jedliście.
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na lekki pasztet bez grama mięsa. Przyrządza go z cukinii, marchewki, przesmażonej na maśle cebuli i czosnku. Wszystkie składniki doprawia i wstawia do piekarnika. Pasztet podany z kromką chleba smakuje obłędnie.
Kotlety mielone z cukinią będą o niebo lepsze niż danie przygotowane z dodatkiem namaczanej bułki. Soczystą i pełną smaku potrawę przygotowuje się niesamowicie prosto. Musicie spróbować.
Zapiekanka ziemniaczana jest prostym i wdzięcznym przepisem, z którem poradzi sobie każdy. Składniki wystarczy pokroić, zapiec pod aksamitnym sosem i pyszny obiad gotowy. Proponujemy nieco lżejszą wersję zapiekanki bez dodatku mięsa. Sytość zapewniają w niej ziemniaki oraz ciągnący się żółty ser.Warzywna zapiekanka ziemniaczana ma niezwykle bogaty smak. Ziemniaki idealnie łączą się z cukinią oraz soczystymi zielonymi pomidorami. Do tego odrobina czosnku, ziół i wyborne danie prawie gotowe. Nie zapomnijmy o pierzynce z zapieczonego żółtego sera.
Zapiekanka warzywna z serem feta jest pomysłem na pyszny, rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Kruche ciasto zapieczone z warzywami i sosem śmietanowo-jajecznym zachwyca smakiem. Stanowi też doskonałą odmianę od zwykle serwowanych dań. Naprawdę warto się na nią skusić. Zapiekanka warzywna na kruchym, wytrawnym cieście jest jednym z dań, które dość często przygotowuję na obiad. Ma same zalety, bo jest prosta, szybka i smakuje rewelacyjnie. Gotowa zapiekanka wygląda bardzo apetycznie, a jej zapach przyciąga wszystkich do kuchni.Ciasto na zapiekankę warzywną szybo nabiera odpowiedniej konsystencji. Musi być elastyczne, dzięki czemu z łatwością rozprowadza się po dużej, prostokątnej blasze. Ciasta nie obciążam grochem, nakłuwam jedynie widelcem, żeby się nie wybrzuszyło. Po około 15 minutach pieczenia ciasto na zapiekankę jest gotowe.Warzywa do zapiekanki przesmażam najpierw na oliwie z czosnkiem i cebulą, żeby miały pełniejszy smak i były idealnie miękkie. Warzywa przekładam na ciasto, polewam sosem z jajka i słodkiej śmietanki, dodaję fetę, pomidory, oliwki i wkładam do piekarnika. Zapiekanka za każdym razem znika z talerzy błyskawicznie.
Pomysł na tani obiad? Jesienna zapiekanka z cukinii i ziemniaków według przepisu Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz warzywa doprawia suszonymi ziołami, zalewa aromatycznym sosem i wstawia do piekarnika na 40 minut, efekt zachwyci każdego smakosza.Cukinię możemy przyrządzić na wiele sposobów. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube podzielił się swoim pomysłem na tani obiad z dodatkiem uniwersalnego warzywa. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.Tomasz Strzelczyk cukinię zapieka z ziemniakami i aromatycznym sosem na bazie słodkiej śmietany i parmezanu. Jesienna zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i będzie gotowa po około 40 minutach pieczenia. Warzyw nie musimy wcześniej gotować, będą idealnie miękkie po przyrządzeniu w piekarniku.Strzelczyk zapiekankę doprawia świeżym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i świeżym szczypiorkiem. Obiad jest niezwykle aromatyczny i błyskawicznie znika z talerzy. Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA znajdziemy również wiele innych pomysłów na tani obiad dla całej rodziny.
Rozgrzewające leczo jest idealne na jesienne chłody. Lekką wersję potrawy przygotujecie jeszcze szybciej niż tradycyjną. Wystarczy poddusić warzywa i doprawić do smaku. Nie potrzebny jest dodatek wędlin, ani podsmażanie. Przygotowanie potrawy nie zajmie więcej niż 30 minut. Spróbujecie? Klasyczne leczo łączy w sobie paprykę i pomidory oraz dość tłuste wędliny. Dziś proponujemy wam zdecydowanie lżejszą wersję, której głównym składnikiem będzie cukinia. Przygotujecie je znacznie szybciej, a smak z pewnością was zachwyci.
Pasta na kanapki jest prostym i smacznym sposobem na urozmaicenie dodatków do chleba. Można przygotować ją z wielu rozmaitych składników, które akurat zalegają nam w lodówce. Dorota Szelągowska podzieliła się swoim niezwykłym przepisem na pastę na kanapki z pieczonego bakłażana. Aromatyczne dodatki sprawiają, że jest ona wprost wyjątkowa.Dorota Szelągowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu w portalu Instagram, swojemu specjałowi wyznacza rozmaite role. Jej pasta na kanapki sprawdza się tak samo dobrze zarówno na śniadanie, jak i na poczęstunek dla niespodziewanych gości. To smarowidło z pieczonych warzyw z pewnością skradnie Twoje serce.
Pełna charakteru surówka z cukinii ożywi niejeden obiad. Rozgrzewający dodatek czosnku i ostrej papryki sprawi, że warzywo będzie smakowało obłędnie. Koniecznie spróbujcie — na chłodniejsze dni będzie znakomita i ekspresowo zniknie z talerzy. Szukacie prostej i wyrazistej surówki do niedzielnego obiadu? Specjał z cukinii z pikantnym sosem na bazie oliwy z oliwek będzie w sam raz. Przyjemnie rozgrzewa i chrupie — każdemu posmakuje. Warto skosztować.
Leczo jest pyszną, aromatyczną potrawą doskonałą na obiad lub kolację. Dziś powiemy Wam, jak zrobić leczo z dodatkiem cukinii i kiełbasy. Przepis jest dziecinnie prosty, a danie przyjemnie chrupiące i pełne smaku. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona. Proste i smakowite leczo nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy oczyścić i pokroić warzywa, a następnie podsmażyć je z dodatkiem kiełbasy i przypraw. Z naszym przepisem na pewno wam się uda.
Nie masz pomysłu na obiad? Możesz szybko przygotować placki z cukinii. Są szybkie, smaczne i pożywne. My dodamy do nich trzy niezwykłe składniki, dzięki którym szybciej niż zwykle znikną z talerzy. Wzbogacimy je mianowicie serem feta, szczypiorkiem i przyprawą curry. Będzie pysznie.Placki z cukinii zwykle doprawiamy cebulą, czosnkiem, koperkiem i posiekaną natką pietruszki. Przygotowane w ten sposób są bardzo smaczne, warto jednak spróbować nowych smaków i przyrządzić je nieco inaczej. Potrawa z fetą, szczypiorkiem i przyprawą curry będzie hitem na Twoim stole.Na placki z cukinii najlepsza będzie świeża, młoda cukinia. Młode warzywo zetrzyjmy całe. Jeśli jednak mamy w domu starszą cukinię, najpierw obierzmy ją z twardej skóry. Cukinia jest warzywem wodnistym, dlatego też po starciu oprószmy ją solą i odstawmy na 15-20 minut, a wtedy wypłynie z niej nadmiar soku. Odsączenie cukinii z nadmiaru wody to kluczowy etap podczas przygotowywania placków z cukinii. Jeśli nie odciśniemy jej dokładnie, ciasto rozwarstwi się na patelni. Bardzo ważne jest również tarcie cukinii — warzywo trzemy na małych oczkach, cukinia starta inaczej również niekorzystnie wpłynie na ciasto.
Cukinia marynowana po francusku zachwyca słodko-pikantnym smakiem. Sprawdzi się doskonale w towarzystwie mięs, a także jako dodatek, na przykład do kanapek. Jest przetworem, po który z największa przyjemnością sięgniesz w zimowe miesiące.Marynowana cukinia w stylu francuskim wymaga użycia francuskiej musztardy. Przyprawa ta jest charakterystyczna, dzięki zawartości całych ziaren gorczycy. Taka musztarda wydobędzie z cukinii jej naturalną słodycz, a dodatkowo nada jej pikantnej nuty.
Próbowaliście kiedyś naleśników z cukinią? Aromatyczne ciasto z dodatkiem zielonego warzywa będzie świetną bazą do wielu dań. Jego przygotowanie nie jest trudne, a smak przyjemnie zaskakuje. Naleśniki są tak lekkie, że nawet osoby na diecie będą mogły ich skosztować.Naleśniki usmażone z ciasta z cukinią są delikatne i pełne smaku. Patent ciotki Moniki pomoże wam przygotować zdrowe i pyszne danie. Wystarczy, że wypełnicie usmażone placki chudym serem lub warzywną sałatką z lekkim sosem na bazie oliwy. Będzie smakowało znakomicie. Skusicie się?
Wytrawna tarta z cukinią jest pysznym pomysłem na prostą i sycąca kolację dla całej rodziny. Wystarczy ułożyć na cieście pokrojone warzywa, zalać je delikatną masą z jaj i śmietanki oraz obficie posypać serem. Po upieczeniu danie smakuje wyśmienicie. Tarta z cukinią na cieście francuskim jest pysznym daniem, które zrobicie w kilka chwil. Połączenie lekkich letnich warzyw, aromatycznego sera żółtego i delikatnej masy śmietanowo-jajecznej skradnie serce niejednego smakosza. Skusicie się?
Cukinia kojarzy nam się raczej z warzywem idealnym do przyrządzania na ciepło. Warto jednak spróbować jej bez uprzedniej obróbki termicznej. Surówka z cukinii będzie doskonałą alternatywą dla swojskiej mizerii, a przy tym miłym zaskoczeniem przy rodzinnym stole. Wypróbuj ten przepis koniecznie.Na surówkę z cukinii najlepiej wybrać warzywa młode. Mają one delikatną skórkę oraz niewyczuwalne w zasadzie pestki. Jeśli masz dostęp tylko do dojrzałych egzemplarzy, nic straconego- po prostu obierz je ze skórki. Surówka nadal wyjdzie zaskakująco smaczna.
Placki z cukinii pieczone w piekarniku to pomysł na prosty i pyszny obiad nawet w najbardziej zabiegany dzień. Placki przygotujesz błyskawicznie, a po około 30 minutach pieczenia będą gotowe do jedzenia.Smażone placki z cukinii są bardzo smaczne, jednak to pieczone placuszki stały się totalnym hitem w mojej kuchni. Placki są proste w przygotowaniu, a podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikną z talerzy.Placki z cukinii pieczone w piekarniku są jednym z moich ulubionych dań. Placki są doskonale doprawione, dodaję do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, koperek, kawałek startego parmezanu i odrobinę majonezu.Do placków z cukinii podaję gęsty sos z koperkiem na bazie jogurtu typu islandzkiego. Skyr naturalny doskonale nadaje się do przygotowywania sosów do takich dań. Placki podaję również z kawałkami łososia wędzonego, w ten sposób otrzymuję zbilansowany i sycący posiłek dla całej rodziny.