Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i pieczarkami
11.02.2022 01:00 Boska zupa meksykańska z mięsem mielonym i pieczarkami

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i pieczarkami to pożywna, kolorowa, aromatyczna i prosta zupa, idealna na obiad lub kolację na ciepło. Zupa meksykańska z czerwoną fasolą, kukurydzą, świeżą kolendrą i kminem rzymskim podbiła serca milionów na całym świecie, poznaj przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym i pieczarkami.Kuchnia meksykańska słynie z prostych, ale doskonale doprawionych, pikantnych dań. Podstawą jest mięso, fasola czerwona, pomidory, ostre papryki i oczywiście zioła- kmin rzymski i świeża kolendra. Zupa meksykańska, podobnie jak tacos, to jedna z tych potraw, które możesz jeść codziennie i Ci się nie znudzi.Mielony kmin rzymski, inaczej kumin, kupisz w każdym sklepie. Ma bardzo charakterystyczny smak, jest pikantny i lekko gorzkawy, idealnie doprawia mięso, pomidory, ryż i inne warzywa. Kmin rzymski jest główną przyprawą kuchni Ameryki Południowej, Łacińskiej, a także kuchni Bliskiego Wschodu i hinduskiej. Zupa meksykańska z mięsem mielonym i pieczarkami jest pikantna, mocno pomidorowa, świeża i sycąca. Podaj ją z chlebem meksykańskim kukurydzianym, nachosami lub ryżem, a wszyscy będą zachwyceni jej niepowtarzalnym smakiem.Jeśli również jesteś fanem meksykańskiej kuchni- tu poznasz przepis na zupę meksykańską z kukurydzą, jest prosta i przepyszna.

Z jakiego powodu warto wrzucić do zupy ogórkowej żółtko?
11.02.2022 01:00 Z jakiego powodu warto wrzucić do zupy ogórkowej żółtko?

Pyszną zupę ogórkową przyrządzicie w kilka chwil. Kwaśny wywar z dodatkiem chrupiących kiszonek w mig was rozgrzeje, a jeśli dodacie do niego żółtko, dostarczy jeszcze więcej cennych składników odżywczych i sprawi, że danie będzie gęstsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Ogórki kiszone to naturalny probiotyk, który warto włączyć do swojej diety np. w formie pysznej bezmięsnej ogórkowej. Jeżeli mamy dostęp do wysokiej jakości jaj, tradycyjną zupę możemy wzbogacić o żółtko. Zawiera ono wiele cennych składników odżywczych — m.in. wapń, żelazo, magnez czy potas — a jednocześnie pomoże nam zagęścić danie.

Surówka z czerwonej kapusty z olejem
11.02.2022 01:00 Surówka z czerwonej kapusty z olejem. Idealny dodatek obiadowy

Surówka z czerwonej kapusty z olejem jest pysznym dodatkiem do obiadu. Surówka dobrze łączy się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i rybami, dodając im lekkiego, świeżego akcentu. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z olejem do obiadu.Kapusta czerwona dostępna jest w sklepach i warzywniakach niemal przez cały rok, jest delikatna, chrupiąca i bardzo zdrowa- zawiera białko roślinne, błonnik, potas i wiele witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, warto więc włączyć ją do naszej diety.Surówka doskonale smakuje z niemal każdym daniem, z rybami, mięsem, warzywami. Moja ulubiona propozycja podania? Z roladą wołową, pyzami z mięsem lub kopytkami z cebulką, takie zestawy są przepyszne. Surówkę doprawiam cukrem i sokiem z cytryny, możesz zamienić sok na ocet, jednak sok ma delikatniejszy smak.Kapustę czerwoną przygotujesz również w jesienno- zimowej wersji- tu poznasz przepis na duszoną kapustę z jabłkiem i cynamonem, jest doskonała do obiadu, rozgrzewa i syci.

Projekt bez tytułu (3)
10.02.2022 01:00 Zaskakujące, soczyste mielone z majonezem zamiast jajka

Przyrządzacie mielone, lecz za każdym razem wychodzą wam zbite i rozpadają się? Zamiast jajek użyjcie majonezu. Jego dodatek sprawi, że mielone będę delikatne i tak soczyste, jak nigdy wcześniej. Zdziwicie się, jak wiele zmieni użycie go zamiast jaja. Zdradzaliśmy wam już pyszne receptury na mielone z musztardą i śmietaną czy kotlety przyrządzane z dodatkiem marchewki i karmelizowanej cebuli. Tym razem wracamy z prostym sposobem na delikatne mielone z dodatkiem jajecznego majonezu, które zachwycą smakiem i konsystencją. Skusicie się?

Zupa cebulowa na winie
10.02.2022 01:00 Zupa cebulowa na winie. Przepis krok po kroku

Zupa cebulowa na winie wytrawnym z grzankami i serem pleśniowym to pomysł na wykwintny, prosty obiad dla całej rodziny. Zupa jest sycąca i pełna smaku. Poznaj przepis na zupę cebulową na winie, jest lepsza niż w restauracji.Zupa cebulowa jest tradycyjną zupą francuską, która podawana jest w różnych formach. Dzisiaj przygotowałam zupę z grzankami i camembertem. Ser pleśniowy ma wyraźny smak, doskonale zagęszcza danie i wzmacnia jego aromat. Zupa cebulowa składa się z kilku prostych składników, które z pewnością masz w domu, jeśli nie masz pomysłu na obiad, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Zupę cebulową ugotuj na bulionie warzywnym, będzie jeszcze smaczniejsza, rozgrzewająca i bardziej aromatyczna.Aby uzyskać jak najlepszy smak, cebulę podsmaż z zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem, a następnie duś w białym winie z gałązkami tymianku. Zioła i wytrawne wino genialnie doprawiają słupki cebulki i sprawiają, że danie będzie doskonałe.Pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupą jest również zupa czosnkowa- tu poznasz przepis na zupę czosnkową z jajkiem, majerankiem i tymiankiem.

Zupa wegetariańska warzywna
10.02.2022 01:00 Zupa wegetariańska warzywna. Pyszna i sycąca

Zupa wegetariańska warzywna jest pyszną, kolorową zupą, idealną na obiad, lekki lunch lub kolację. Wywar do zupy gotowany na włoszczyźnie z natką pietruszki i lubczykiem ma fenomenalny smak i jest świetną bazą do wegetariańskiej jarzynowej. Poznaj przepis na zupę wegetariańską warzywną.Jeśli masz ochotę na bezmięsną, ale pożywną i równie aromatyczną zupę, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Zupa gotowana na wywarze z lubczykiem i innymi ziołami nie wymaga dodawania kostki rosołowej, danie jest więc lekkie, świeże i pozbawione sztucznych konserwantów i ulepszaczy smaku.Do zupy dodaj ulubione warzywa, które masz w lodówce lub zamrażalniku, dzięki czemu wykorzystasz je i się nie zmarnują. W domu miałam zielony groszek, resztkę kalafiora, brokuł, włoszczyznę i ziemniaki i to właśnie na nich ugotowałam wyśmienity obiad dla całej rodziny.Jeśli szukasz pomysłu na smaczne dania wegetariańskie, ugotuj zupę z marchewki i soczewicy, jest sycąca i pyszna. Cukinia faszerowana z mozzarellą, oliwkami i innymi składnikami to również świetny pomysł na lekki i wegetariański obiad.

Panierka do ryby z dodatkiem orzechów
10.02.2022 01:00 Rewolucyjna panierka do ryby z dodatkiem orzechów

Ryba smażona do najzdrowszych nie należy, ale od czasu do czasu można się na nią skusić. Zwłaszcza jeśli zostanie przyrządzona w pysznej chrupiącej panierce z dodatkiem orzechów. Wykonanie jest proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie? Dorsz jest jedną z najzdrowszych ryb morskich. Jej smak idealnie pasuje do koperku oraz pełnych aromatu orzechów włoskich i migdałów. Rumieniąc je wraz z bułką tartą, uzyskamy przyjemnie chrupiący panier, który na długo zapadnie nam w pamięć.

Wyrośnięte racuchy serowe
10.02.2022 01:00 Tajemna receptura siostry Anieli na wyrośnięte, serowe racuchy

Placuszki serowe idealnie sprawdzą się jako słodkie śniadanie. Zwłaszcza jeśli będą delikatne i puszyste. Efekt osiągniemy dzięki protemu trikowi, jakim jest ubicie piany z białek. Zadziała podobnie jak dodatek drożdży. Placki będą dobrze wyrośnięte. Spróbujcie koniecznie. Zdradzaliśmy wam już przepis na klasyczne racuchy przygotowywane bez drożdży. Podpowiadaliśmy też jak je wykonać z dodatkiem mąki gryczanej. Tym razem przedstawiamy sposób na niezwykle wyrośnięte placuszki z serem, które zachwycą was zarówno smakiem, jak i wyglądem.

naleśniki
10.02.2022 01:00 Jak zrobić puszyste naleśniki na drożdżach?

Jeśli lubicie naleśniki, te będą dla was z pewnością pysznym odkryciem. Dziś powiemy wam, jak zrobić naleśniki na drożdżach. Są puszyste, miękkie i bardzo elastyczne. Pachną mlekiem i masłem i doskonale smakują ze słodkimi dodatkami, np. twarożkiem, musem jabłkowym czy dżemem. Klasyczne naleśniki są cienkimi, delikatnymi plackami. Jeśli jednak chcielibyście zwiększyć ich grubość i puszystość, dodajcie do ciasta trochę drożdży. Zobaczycie, że naleśniki będą bardzo miękkie i delikatne, mimo swojej grubości. Będą doskonałe na deser, śniadanie, kolację i przekąskę.

Jak uratować zwarzoną zupę?
10.02.2022 01:00 Jak szybko i łatwo uratować zwarzoną zupę?

Dodaliście śmietanę do gorącej zupy i powstały nieestetyczne grudki? Wiemy jak sobie z nimi poradzić. Zamiast wylewać danie, skorzystaj z prostego triku. Miksując zawartość garnka, przywrócisz zupie estetyczny wygląd. Zupy są smaczne i sycące, wprost idealne na chłodne dni. Klasyczne pozycje z kuchni polskiej — takie jak pomidorowa czy pieczarkowa — powinny również cieszyć oko i być pozbawione zbędnych grudek. Co jednak zrobić, gdy wlaliśmy śmietanę zbyt szybko?

Jak ugotować perfekcyjny kapuśniak?
10.02.2022 01:00 Jak ugotować perfekcyjny kapuśniak?

Kapuśniak to świetny pomysł na obiad, zwłaszcza zimą, kiedy dania powinny być mocno rozgrzewające. Na co zwracać uwagę podczas kupowania gotowej kapusty kiszonej do zupy? Jak ugotować perfekcyjny kapuśniak? Jakie mięso do tradycyjnego kapuśniaku?Kapuśniak to tradycyjna, domowa zupa, jest kwaśna i pełna smaku. Do ugotowania perfekcyjnego kapuśniaku potrzebujesz dobrze ukiszonej kapusty i odpowiedniego wywaru mięsno- warzywnego, który jest bazą dla zupy. Bardzo ważne są również odpowiednio dobrane zioła i przyprawy, które wzmocnią smak całej potrawy.Dlaczego kapuśniak jest tak zdrowy? Zupa bardzo mocno rozgrzewa i wzmacnia nasz organizm, jest więc idealna na obiad w chłodne dni, kiedy wracamy zmarznięci do domu lub kiedy pojawiają się pierwsze objawy przeziębienia. Kapuśniak jest mało kaloryczny, a sama kapusta kiszona to prawdziwa bomba witaminowa.Kapusta to przede wszystkim źródło witaminy C i aktywnych przeciwutleniaczy, które oczyszczają nasz organizm z toksyn, opóźniają procesy starzenia i działają przeciwnowotworowo. Zawarte w kiszonce baterie kwasu mlekowego dodatkowo pozytywnie wpływają na cały układ trawienny i odbudowują naturalną florę bakteryjną jelit. Kolejną zdrową zupą na kiszonkach jest ogórkowa- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealną zupę ogórkową, jak u babci.

Zupa indyjska z kurczakiem
10.02.2022 01:00 Zupa indyjska z kurczakiem - smaczna i rozgrzewająca

Gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca, taka właśnie jest zupa indyjska z kurczakiem. Zupa gotowana na bulionie drobiowym z dodatkiem kurkumy, imbiru, curry i innych przypraw jest bardzo esencjonalna i smaczna. Poznaj przepis na zupę indyjską z kurczakiem, jest świetna na obiad.Zupa indyjska z kurczakiem to prosta zupa, którą ugotujesz w godzinę. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, który został z poprzedniego obiadu, dzięki czemu danie będzie jeszcze smaczniejsze.Kuchnia indyjska to bogactwo przypraw, w zupie obowiązkowo musi znaleźć się więc kmin rzymski, curry, kurkuma, imbir, chili i świeża kolendra. W daniu nie może również zabraknąć czosnku, cebuli czerwonej i ryżu, z którym należy podać zupę.Zupę indyjską możesz również ugotować na nóżkach, skrzydełkach lub udkach drobiowych, sposób przygotowania dania jest ten sam, przed podaniem oddziel jedynie mięso od kości, żeby zupa była łatwiejsza w jedzeniu.Kuchnia indyjska słynie z dobrze doprawionych, pikantnych dań- tu poznasz przepis na kurczaka tikka masala, czyli absolutną klasykę.

Ciekawe sposoby na jajka sadzone
09.02.2022 01:00 Ciekawe sposoby na jajka sadzone

Jajka sadzone to doskonały dodatek do obiadu, kolacji i pożywnych śniadań. W tym artykule poznasz ciekawe sposoby na jajka sadzone, dowiesz się, jak sprawdzić, czy jajka są świeże i ile je smażyć, aby miały ścięte białko i lejące żółtko. Jajka sadzone to pyszny pomysł na danie o każdej porze dnia. Posiłek z dodatkiem jajek sadzonych jest bardzo pożywny, zbilansowany, dostarcza niezbędnego białka i składników odżywczych, które dostarczają nam energii na wiele godzin. Jeśli nie masz pomysłu na jajka sadzone i jesz je głównie z samymi ziemniakami i kefirem (tak też jest pysznie, jednak monotonnie), w tym artykule poznasz 7 ciekawych sposobów na jajka sadzone na śniadanie, obiad i kolację.Jajka sadzone smaż zawsze 3-4 minuty, dzięki czemu będą miały ścięte białko i płynne żółtko, które po przekrojeniu wyleje się na całe danie, dodając mu genialnego smaku. Jajka sadzone 3-4 minuty mają idealną konsystencję i nie są spalone.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić pastę z tuńczyka na trzy sposoby, będzie idealna na śniadanie i kolację. Z jajek przygotujesz wiele smacznych śniadań- tu poznasz najlepsze pomysły na śniadania z jajkiem.

Bigos
09.02.2022 01:00 Doskonały przepis na pyszny i syty bigos po góralsku

Klasyczny bigos, jaki wszyscy znają i uwielbiają, ma jeden duży mankament - wymaga wielu godzin duszenia na wolnym ogniu. Bigos góralski pozwala na skrócenie tego czasu do całkowitego minimum. Intensywny mięsny smak pysznie komponuje się z kwaśną kiszoną kapustą, a niżej zdradzamy krok po kroku jak zrobić to sycące danie. Bigos po góralsku charakteryzuje się przede wszystkim ogromną prostotą. Niewielka lista potrzebnych składników oraz mała ilość pracy sprawiają, że przygotowanie obiadu dla całej rodziny będzie banalnie proste. Proste potrawy opierają się głównie na jakości pojedynczych składników, dlatego warto poszukać najlepszej kiszonej kapusty. Idealnie jest ukisić ją samodzielnie - wtedy dokładnie wiadomo, jaki jest jej skład.

Zupa pieczarkowa Strzelczyka
09.02.2022 01:00 Cudny patent Strzelczyka na zupę pieczarkową

Nie zawsze ma się możliwość na wielogodzinne gotowanie obiadu - w takich chwilach z pomocą przychodzą najróżniejsze zupy. Dzisiaj zajmiemy się zupą pieczarkową z przepisu Tomasza Strzelczyka, który dodaje do niej sekretny składnik. Jest nim ser, który nadaje potrawie obłędnej konsystencji, wyrazistości i smaku. Zupa pieczarkowa to popularny sposób przygotowania tych powszechnych grzybów. Można bez żadnych problemów kupić je w praktycznie każdym sklepie spożywczym, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać się za jej gotowanie. Zupa Tomasza Strzelczyka łączy w sobie intensywny smak grzybów z równie mocnym smakiem żółtego sera. Strzelczyk wykorzystuje serek topiony, co ułatwia uzyskać idealną konsystencję bez żadnych grudek.

Tajska zupa curry
09.02.2022 01:00 Tajska zupa curry - najlepszy, sprawdzony przepis

Tajka zupa curry to doskonały pomysł na orientalny i rozgrzewający obiad. Zupa z kurczakiem, warzywami, grzybami shiitake, gotowana na mleku kokosowym z przyprawami i zieloną pasta curry jest pikantna i ma doskonały smak. Sprawdź, jak zrobić tajską zupę curry z kurczakiem.Tajska zupa curry gotowana na zielonej paście jest pikantną zupą o doskonałym, złożonym smaku. Zielona pasta curry składa się głównie z papryki chili, trawy cytrynowej, czosnku, kminu rzymskiego i galangalu, jest więc bardzo aromatyczna i bardzo ostra. Zupa tajska to bogactwo warzyw i orientalnych dodatków, jak trawa cytrynowa, sos rybny, sojowy, limonka i mleko kokosowe. Jest pyszna, pożywna i bardzo rozgrzewająca, idealna na jesienny i zimowy obiad. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym, wywar jest podstawą dobrej zupy.Jeśli lubisz tajską kuchnię, koniecznie ugotuj również tradycyjną zupę Tom Yum z krewetkami, jest prawdziwym symbolem Tajlandii.

Zupa solferino z dodatkiem tartej mozzarelli
08.02.2022 01:00 Wielka konkurencja dla pomidorówki - obłędna zupa solferino

Sycąca, smaczna i bogata w tekstury — taka jest zupa solferino. Doskonały warzywny specjał skusi największych fanów pomidorowej. Jeżeli macie groszek, jajka, pora i żółty ser koniecznie ją wypróbujcie. Przepis na ten specjał prawdopodobnie sięga czasów największej bitwy podczas wojny francusko-austriackiej, która miała miejsce w 1859 roku pod Solferino. Smaczna i prosta zupa na bazie drobiowego wywaru urzeka delikatnością. Nie wrócicie już do zwykłej pomidorowej.

Sos śmietanowo koperkowy do kurczaka
08.02.2022 01:00 Prosty sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka

Sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka to prosty przepis na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Sos smakuje rewelacyjnie podany z makaronem, kaszą lub ziemniakami i warzywami. Poznaj przepis na uniwersalny sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka. Jeszcze masz ochotę na prosty sos do kurczaka, który podasz z wieloma dodatkami, to sos śmietanowo- koperkowy jest idealną opcją. Delikatne filety smażone na oliwie z czosnkiem i cebulką, następnie duszone w śmietanie i koperku są miękkie, soczyste i pełne smaku.Do sosu śmietanowo- koperkowego do kurczaka podaj ziemniaczane puree, ziemniaki w mundurkach, kaszę, ryż lub makaron. Kurczaka w sosie pomidorowym możesz podać również z warzywami z pary, np. brokułem, marchewką, groszkiem zielony, a stworzysz pełnowartościowy posiłek. Kurczaka przed smażeniem dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Mieszanka przypraw z tartą skórką cytrynową jest idealna do drobiu i ryb. Przed wlaniem śmietany na patelnię, wymieszaj ją z odrobiną zimnej wody, żeby uniknąć zważenia sosu i powstania grudek.Jeśli masz ochotę na szybki obiad z kurczakiem- tu poznasz przepis na kurczaka w sosie porowym, idealny w chłodne, zimowe dni.

Czeska zupa czosnkowa z boczkiem
08.02.2022 01:00 Czeska zupa czosnkowa z boczkiem. Przepis krok po kroku

Czeska zupa czosnkowa z boczkiem i grzankami jest świetnym pomysłem na jesienny i zimowy obiad. Zupa jest nie tylko pożywna i bardzo aromatyczna- wzmacnia również odporność i mocno rozgrzewa. Poznaj prosty przepis na czeską zupę czosnkową z boczkiem.Czeska zupa czosnkowa jest prosta, ale bardzo smaczna i esencjonalna. Zupę ugotujesz z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w domu. Zupa będzie najsmaczniejsza i rozgrzewająca, kiedy ugotujesz ją na domowy bulionie drobiowym.Czosnek od lat wykorzystywany jest jako naturalny antybiotyk. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i wzmacnia odporność. Domowy syrop z czosnku i miodu jest jednym z lepszych sposobów na przeziębienie i grypę. Zupa gotowana na bulionie z czosnkiem jest więc nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Potrawę ugotuj również na boczku wędzonym i podaj z domowymi grzankami i posiekanym koperkiem, w takiej formie smakuje doskonale. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne danie główne- tu poznasz przepis na wyśmienite, czeskie knedliki, podaj je z mięsnym gulaszem.

Jak długo smażyć dorsza?
08.02.2022 01:00 Jak długo smażyć dorsza?

Dorsz jest bardzo delikatną i zdrową rybą, która odpowiednio przygotowana i usmażona ma idealnie miękkie, soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Czym doprawić dorsza przed smażeniem? Jak zrobić panierkę do ryby? Jak długo smażyć dorsza?Dorsz jest rybą, którą zjemy w każdej nadmorskiej restauracji, jest bardzo popularna ze względu na delikatne i soczyste mięso, walory smakowe i dużą ilość białka i kwasów tłuszczowych omega- 3 i omega-6, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.Pyszne filety z dorsza w prosty sposób przygotujesz samodzielnie, wystarczy, że przed smażeniem oprószysz mięso solą i pieprzem cytrynowym, który nadaje rybom wyjątkowego smaku. Przed smażeniem obtocz rybę w panierce, dzięki której dorsz będzie jeszcze smaczniejszy i soczysty, a skórka będzie chrupiąca i złocista.Dorsza smaż na oleju o wysokiej temperaturze dymienia, najlepiej na oleju rzepakowym. Rybę podaj z ulubionymi dodatkami. Moim zestawem jest smażony dorsz z frytkami z piekarnika i surówką z kiszonej kapusty, smakuje doskonale. Jeśli masz ochotę na rybę słodkowodną- tu dowiesz się, jak doprawić i jak długo smażyć karpia.

Sałatka z ryżem i kurczakiem i pieczarkami
08.02.2022 01:00 Sałatka z ryżem, kurczakiem i pieczarkami - szybka i pożywna

Sałatka z ryżem i kurczakiem i pieczarkami to uniwersalna i smaczna sałatka, którą przygotujesz na imprezę, lunch, kolację, spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Sałatka jest pyszna, pożywna i prezentuje się bardzo apetycznie. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z ryżem i kurczakiem i pieczarkami. Sałatka z ryżem, kurczakiem, pieczarkami, papryką i kukurydzą to prosta sałatka, która wychodzi za każdym razem i zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Jest lekka, świeża, pożywna i pełna smaku. Wszystkie składniki są dobrze wyczuwalne, a majonez z jogurtem nadaje im ładnego, kremowego wykończenia.Do sałatki ugotuj biały ryż na sypko, w tym celu suchy ryż opłucz zimną wodą, następnie o ugotowaniu odstaw bez przykrycia do szerszego pojemnika i mieszaj co jakiś czas, aby ziarna się nie skleiły. Ryż na sypko jest smaczniejszy i wygląda bardzo estetycznie, jest idealny do sałatek- w tym artykule dowiesz się, jak ugotować idealny ryż i z czym go podać.Jeśli masz ochotę na sałatkę z ryżem i kurczakiem w innej odsłonie- tu poznasz przepis na kultową sałatkę na słodko z orzechami, suszonymi owocami i śliwkami, jest wyśmienita.

Serowe oponki
08.02.2022 01:00 Lekkie jak chmurka, lepsze niż pączki i faworki - boskie oponki serowe

Tłusty Czwartek już za rogiem, a więc Polacy zaczynają przygotowywać się do ogromnej słodkiej uczty. Jeśli obawiasz się trudności związanych z robieniem pączków, sięgnij po poniższy przepis na tradycyjne serowe oponki. Są łatwiejsze i smaczniejsze od pączków czy faworków, a ich puszystość zachwyci niejednego łakomczucha. Oponki serowe są tradycyjną alternatywą dla skomplikowanych pączków, które wymagają dużej wiedzy i nakładu pracy, aby mogły się udać. Oponki są znacznie łatwiejsze, a wersja, którą opisujemy, nie jest przesycona cukrem - co oznacza, że w Tłusty Czwartek będzie można sobie pofolgować jeszcze mocniej. Sekretem puszystych oponek nie jest wcale żaden tajemny składnik, lecz krótki czas wyrabiania ciasta. Gdy poświęci się na to zbyt wiele minut, wytworzy się za dużo glutenu, który spowoduje, że ciasto będzie zbite i nie wyrośnie.

Zupa jarzynowa ze śmietaną kremówką
08.02.2022 01:00 Zupa jarzynowa ze śmietaną kremówką

Zupa jarzynowa ze śmietaną kremówką i kurczakiem na obiad to pyszna, pożywna i zdrowa zupa, którą ugotujesz w godzinę. Zupa jest więc dobrym pomysłem na danie w tygodniu, kiedy jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu na dłuższe gotowanie. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę jarzynową ze śmietaną kremówką.Zupa jarzynowa to zupa, którą ugotujesz na wszystkich warzywach. Podstawą jednak jest dobry bulion, ugotuj go na kurczaku z zielem angielskim, liściem laurowym i włoszczyzną do rosołu. Aromatyczny wywar dodatkowo wzmacnia walory smakowe i doskonale rozgrzewa.W mojej wersji zupy jarzynowej jest wiele warzyw, jak brukselka, fasolka, pieczarki, kalafior i inne, dzięki czemu danie jest kolorowe, pełne smaku i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Zupę doprawiam suszonym majerankiem i słodką śmietanką kremówką, która świetnie pasuje do całego dania.Jeśli została Ci kapusta po poprzednim obiedzie- tu poznasz przepis na zupę jarzynową z kapustą, jest pyszna, zdrowa. Do zup dodawaj też inne warzywa, które zalegają w lodówce, aby ich nie wyrzucać i nie marnować jedzenia.

Naleśniki
08.02.2022 01:00 Kremowe, delikatne naleśniki na bazie maślanki bez grama mleka

Naleśniki na bazie maślanki zachwycają przede wszystkim swoją kremowością i delikatnością. W porównaniu do naleśników na mleku poniższa wersja ma silniejszy smak, który lepiej współgra ze słodkimi dodatkami, jak dżem owocowy. Podając je do stołu, szybko usłyszysz prośby o zdradzenie przepisu. Naleśniki często wybierane są jako sposób na obiad, ponieważ są wyjątkowo uniwersalną potrawą. Można bowiem przygotować je na słodko z owocami czy dżemami, a także na słono - wystarczy wymienić składniki użyte do zrobienia farszu na wytrawne. W przypadku naleśników na bazie maślanki sam proces gotowania wygląda tak, jak zawsze. Po zmiksowaniu surowej masy warto odstawić ją na 15 minut. Dzięki temu mąka wchłonie wilgoć z maślanki i naleśniki będą miały lepszą teksturę.

Wegańska zupa cebulowa
08.02.2022 01:00 Nietypowa, apetyczna wegańska zupa cebulowa

Wegańska zupa cebulowa to pomysł na wyśmienity, aromatyczny, bezmięsny obiad. Zupa cebulowa jest bardzo wyraźna w smaku, doskonale wzmacnia i rozgrzewa, jest idealna w chłodne, jesienne i zimowe dni. Poznaj przepis na wegańską zupę cebulową.Wegańska zupa cebulowa to lekka, zdrowa zupa, którą pokochają nawet najwięksi miłośnicy mięsa. Zupa to prawdziwa bomba witaminowa, wzmacnia naszą odporność, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo i świetnie radzi sobie z przeziębieniem i grypą.Zupa cebulowa wegańska to jest również bardzo aromatyczna i rozgrzewająca, ponieważ gotowana jest na bulionie warzywnym. Zupę dopraw suszonym tymiankiem i podaj z grzanką z bagietki, a błyskawicznie zniknie z talerzy.Jeśli masz ochotę na lekką i bezmięsną wersję bigosu- tu poznasz przepis na wegański bigos, idealnie rozgrzewa i syci.

Pieczone placki ziemniaczane
08.02.2022 01:00 Zachwycające w każdym kęsie pieczone placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane to chrupiąca i pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków smażonych na oleju. Pieczone placki są mniej kaloryczne, lekkostrawne, a smakują identycznie. Poznaj przepis na pieczone placki ziemniaczane z chrupiącą skórką.Lubisz placki ziemniaczane, ale nie jesz ich za często, ponieważ są tłuste i ciężkie? Placki pieczone w piekarniku nie zawierają grama tłuszczu, są idealnie chrupiące i możesz jeść je bez wyrzutów sumienia. Placki przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych lub odmian mącznych, które zawierają sporą ilość skrobi, dzięki czemu masa na placki jest zwarta i dodasz do niej małą ilość mąki pszennej. Odmiany ziemniaków mącznych, czyli typu B lub C równie dobrze sprawdzą się do przygotowania klusek śląskich i kopytek.Placki ziemniaczane pieczone doskonale smakują zarówno na słodko z cukrem, jak i wytrawnie, podane z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim i szczypiorkiem. Do placków możesz również przygotować sos pieczarkowy lub mięsny sos węgierski. Każda wersja dania jest wyśmienita i błyskawicznie znika z talerzy.

Klasyczna marynata do wołowiny
07.02.2022 01:00 Klasyczna marynata do wołowiny. Niezawodna receptura

Marynata do mięsa wołowego jest niezbędna, żeby przygotować wyśmienite, aromatyczne i miękkie mięso. Wołowina jest dość twarda, jednak marynowana w ziołach i przyprawach kruszeje, a po upieczeniu jest doskonale miękka, soczysta i smaczna. Poznaj przepis na klasyczną marynatę do wołowiny.Wołowina głównie kojarzy nam się z tatarem lub stekiem. Marynowana, pieczona wołowina to również doskonały pomysł na pieczeń na obiad dla całej rodziny, jest soczysta i bardzo aromatyczna. Podaj ją z warzywami pieczonymi lub grillowanymi, a wszyscy będą zachwyceni. Do wołowiny równie dobrze pasują ziemniaki opiekane lub kasza. Marynata do mięsa musi być wyraźna. Połączenie miodu, musztardy, oliwy, czosnku, majeranku i kilku innych składników sprawi, że wołowina nabierze doskonałego smaku. Czerwone mięso doskonale komponuje się również z jałowcem, koniecznie dodaj go więc do marynaty.Jeśli masz ochotę na wołowinę w niezwykłym wydaniu- tu poznasz przepis na wołowinę wellington w cieście francuskim, czyli tradycyjną, brytyjską potrawę świąteczną.

Wyrabianie mięsa
07.02.2022 01:00 Rewolucyjnie zdrowe i delikatne kotlety mielone bez bułki tartej

Kotlety mielone mają ogromną zaletę - poza chwilą spędzoną nad garnkami, większość czasu gotują się bez naszej pomocy. Niżej pokazujemy jak przygotować kotlety z płatkami ryżowymi, które są zdrowe i delikatne. Takie mielone posmakują wszystkim mięsożercom, a przy okazji dostarczą im wielu wartości odżywczych. Kotlety mielone nie kojarzą się ze zdrową i zróżnicowaną dietą, która ułatwia chudnięcie, a wręcz przeciwnie. Uznawane są za ciężkostrawny posiłek, po którym jedyne, na co ma się ochotę to drzemka. Dlatego mamy przepis na zdrowe mielone, które są znacznie delikatniejsze dla organizmu. Kotlety mielone z płatkami ryżowymi przygotowuje się tak, jak klasyczne kotlety. Takie mielone można zjeść na obiad lub wziąć ze sobą do pracy czy szkoły w formie drugiego śniadania.