Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykłe w każdym kęsie kotlety schabowe ze szpinakiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.03.2022 01:00

Niezwykłe w każdym kęsie kotlety schabowe ze szpinakiem

Schabowe ze szpinakiem
canva/4kodiak

Kotlety schabowe ze szpinakiem z piekarnika to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych, smażonych kotletów w panierce. Delikatne, soczyste mięso podpieczone w aromatycznym sosie warzywnym ze szpinakiem rozpływa się w ustach i jest pysznym pomysłem na obiad. Poznaj przepis na schabowe ze szpinakiem.

Kotlety schabowe pieczone w piekarniku są znacznie lżejsze od tradycyjnych, smażonych na głębokim tłuszczu. Nie mają również panierki, są soczyste, miękkie i pełne smaku. Kotlety przed pieczeniem musisz jednak troszkę obsmażyć, do smażenia wykorzystaj odrobinę oleju i smaż mięso na patelni teflonowej, żeby się nie przypaliło.

Do przygotowania sosu wykorzystaj kwaśną śmietanę oraz bulion warzywny, który znacznie wzmocni smak dania. Do szpinaku niezbędna jest również cebulka i czosnek, dlatego nie może zabraknąć ich w sosie.

Kotlety schabowe ze szpinakiem podaj z ziemniakami tłuczonymi, frytkami z batatów, ziemniakami pieczonymi, warzywami grillowanymi, lekką surówką, kaszą, ryżem, opcji jest naprawdę wiele, ponieważ mięso ma bardzo uniwersalny smak- wybierz swój ulubiony sposób podania.

Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity obiad- tu poznasz przepis na schab pieczony w liściach laurowych, to jedna z lepszych pieczeni na danie główne.

Przepis na schabowe ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • sól, pieprz

  • 450 g szpinaku baby

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%

  • cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki mąki

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

  • papryka mielona słodka

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe ze szpinakiem?

Kotlety oprósz z każdej strony solą, pieprzem i papryką słodką, następnie podsmaż na oleju na złoty kolor i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekany czosnek i cebulkę, następnie dodaj liście szpinaku, oprósz solą, pieprzem i smaż, aż będą wyglądały na zwiędłe. Śmietanę wymieszaj z bulionem i wlej na patelnię, gotuj, aż powstanie sos.

Szpinak baby

Źródło zdjęcia: canva/Arx0nt Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, zahartuj mąkę w zimnej wodzie i dodaj do sosu, żeby mocno zgęstniał. Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 15