Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka faszerowane boczkiem. Po prostu pyszne
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.03.2022 01:00

Jajka faszerowane boczkiem. Po prostu pyszne

Jajka faszerowane boczkiem
canva/Oleksandr Prokopenko

Jajka faszerowane boczkiem, rukolą i awokado to pomysł na oryginalną przystawkę. Tak przygotowane jajka są świetne również jako dodatek do zimnej płyty, na imprezy, spotkania z rodziną, przyjaciółmi i na święta. Poznaj przepis na wyśmienite jajka faszerowane boczkiem.

Jajka faszerowane boczkiem odkryłam jakiś czas temu i od razu przypadły mi do gustu. Chipsy z boczku w połączeniu z awokado, rukolą, majonezem i żółtkami tworzą pyszny, oryginalny farsz. Jajka na twardo podane w ten sposób będą hitem na Twoim stole.

Jajka zawsze gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki łatwo odejdą od białek i nie będą się do nich przyklejać. Ile gotować jajko na twardo? Jajka będą dobrze ugotowane po 8-10 minutach gotowania od momentu wrzenia wody. Mniejsze jajka gotuj 8 minut, większe 10. Jeśli szukasz pomysłu na jajka faszerowane- tu poznasz przepis na jajka faszerowane buraczkami, są przepyszne.

Przepis na jajka faszerowane boczkiem

Składniki na 10 sztuk:

  • 5 jajek

  • awokado

  • 4 listki rukoli

  • ząbek czosnku

  • 4 plastry boczku wędzonego

  • majonez

  • sól, pieprz

Jak zrobić jajka faszerowane boczkiem?

Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek i przekrój na pół, żółtka wyjmij, przełóż do miski i rozgnieć. Boczek podsmaż na patelni na chrupiące chipsy, następnie posiekaj je drobno i dodaj do żółtek.

Jajka gotowane na twardo

Źródło zdjęcia: canva/Amarita Awokado rozgnieć widelcem, czosnek przeciśnij przez praskę, posiekaj bardzo drobno rukolę, wszystkie składniki przełóż do żółtek, dodaj majonez i mieszaj, żeby powstała jednolita masa. Dopraw ją do smaku solą i pierzem. Farsz włóż do rękawa cukierniczego i wykładaj na ugotowane białka, smacznego.