Prosty przepis na pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy z wątróbką i warzywami przygotujesz nie tylko na Wielkanoc. Pasztet z kurczaka i włoszczyzny jest lekki, wilgotny w środku i doskonale doprawiony. Podaj go z żurawiną do mięs i chrzanem, a wszyscy będą zachwyceni niezwykłym smakiem.
Pasztet drobiowy jest bardzo delikatny, lekki, a z kromką świeżego pieczywa smakuje wyśmienicie. Do pasztetu podaję zawsze żurawinę do mięs i chrzan ze śmietaną -tu poznasz przepis na wyśmienity sos chrzanowy. Pasztet smakuje z nim genialnie.
Co zrobić, żeby pasztet nie był suchy? Przede wszystkim dolej do mięsa i warzyw odrobinę aromatycznego wywaru, który świetnie spulchni i nawilży masę. Przed pieczeniem, na wierzch pasztetu poukładaj plastry słoniny- tłuszcz doskonale chroni potrawę przed wysuszeniem. Wyłącz również termoobieg w piekarniku. Pasztet musi się piec z opcją grzania góra- dół.
Jeśli szukasz pomysłu na pasztet- tu poznasz przepis na pasztet wieprzowo- drobiowy z suszoną śliwką, jest wilgotny i bardzo smaczny.
Przepis na pasztet drobiowy
Składniki:
1 kg udek z kurczaka
300 g wątróbek drobiowych
mały kawałek słoniny (potrzebna do pieczenia)
duża marchew
duży korzeń pietruszki
kawałek selera
pęczek natki pietruszki
biała część pora
cebula
olej do smażenia
pół szklanki wywaru z warzyw i mięsa
szczypta lubczyku suszonego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
gałka muszkatołowa do smaku
sól, pieprz
2 duże jajka
czerstwa bułka pszenna
Jak zrobić pasztet drobiowy?
Udka włóż do garnka, wlej wodę, zagotuj. Jak powstaną szumowiny, zdejmij je, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, całą marchew, por, seler, korzeń pietruszki. Łodygi natki pietruszki zwiąż nitką lub gumką recepturką i włóż do garnka tak, żeby wszystkie liście były zamoczone w wywarze.
Całość gotuj około 2-2,5 godziny pod przykryciem na wolnym ogniu. W tym czasie umyj i oczyść wątróbki, smaż je na oleju przez 10- 15 minut, aż będzie miękka, przełóż na ręcznik papierowy, żeby mięso oddało nadmiar tłuszczu, następnie zmiel dwukrotnie w maszynce, przełóż do dużej miski.
Po ugotowaniu wywaru, kiedy kurczak i warzywa będą już miękkie, oddziel mięso od kości i mięso razem z warzywami zmiel dwukrotnie w maszynce, przełóż do miski, w której jest zmielona wątróbka. Całość podlej wywarem, wymieszaj, dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Dodaj namoczoną w wodzie bułkę pszenną, wbij jajka, ponownie wymieszaj. Pasztet przełóż do formy keksowej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, na wierzch poukładaj plastry słoniny i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 1,5 godziny.