Przepis siostry Anastazji na wyjątkową surówkę z czarnej rzepy
Surówki są popularnym elementem niemal każdego obiadu. Warto czasem jednak sięgnąć po coś innego niż kapustę i marchewkę. Wypróbujcie nietypową kompozycję na bazie czarnej rzepy. Surówka siostry Anastazji nie ma sobie równych. Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje ten specjał.
Czarna rzepa nazywana często również czarną rzodkwią, bogata jest w witaminy — m.in. wit. C, B1 i B2 czy PP — a także liczne sole mineralne w tym potas, żelazo, wapń i magnez. Charakterystyczne w smaku warzywo doskonale smakuje na surowo w towarzystwie jabłka i marchewki. Skusicie się?
Przepis na surówkę z czarnej rzepy siostry Anastazji
Składniki:
2 czarne rzepy
2 średnie marchewki
3 nieduże słodkie jabłka
posiekany szczypiorek
3 duże łyżki śmietany 18%
sok wyciśnięty z połowy cytryny
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Rzepę, marchew i jabłka obieramy. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach i łączymy ze sobą w misce. Dodajemy pokrojony drobno szczypiorek i sok z cytryny, a następnie całość doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i łączymy ze śmietaną. Smacznego.
Wskazówki:
Jeżeli chcemy, by surówka była lżejsza, zamiast śmietany użyjmy jogurtu naturalnego. Wyjdzie równie smaczna.
W wersji wegańskiej zamiast śmietany użyjmy nabiału kokosowego lub sojowego. O ile nie będzie bardzo rzadki, proporcje mogą pozostać bez zmian.
Po więcej przepisów na smaczne surówki zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzaliśmy jak przygotować obiadowy dodatek z selera. Tu natomiast znajdziecie recepturę na wyrazistą surówkę z porów.
Źródło zdjęcia: canva/ola_p Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se, poradnikzdrowie