Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Zupa gulaszowa z karkówki
23.02.2022 01:00 Zupa gulaszowa z karkówki. Przepis krok po kroku

Zupa gulaszowa z karkówki to pomysł na wyśmienitą, gęstą i aromatyczną zupę z mięsem i warzywami. Zupa mocno rozgrzewa, jest więc idealnym daniem w chłodne dni. Poznaj prosty przepis zupę gulaszową z karkówki. Zupa gulaszowa z karkówki jest bardzo aromatyczną i sycącą zupą, która posmakuje każdemu miłośnikowi staropolskich zup. Gulasz z włoszczyzną, papryką i pomidorami ma doskonały, wyraźny smak. Zupę dopraw papryką mieloną i suszonym majerankiem, wyjdzie idealnie.Przepis na zupę gulaszową jest bardzo prosty. Zupa jest daniem jednogarnkowym, które przygotujesz błyskawicznie. Danie będzie gotowe po około godzinie, kiedy karkówka będzie już na tyle miękka, że zacznie się rozpadać.Zupę podaj z kromką świeżego pieczywa, chleb i bagietka pasują do zupy idealnie. Zupę gotuję zarówno na większe uroczystości, jak i zwykły obiad w tygodniu lub w weekend, kiedy mam ochotę na treściwe danie.Masz ochotę na pyszną i prostą zupę polskiej kuchni? Tu poznasz przepis na kartoflankę na żeberkach, jest bardzo aromatyczna i smaczna.

Doskonały przepis na pieczarki faszerowane warzywami
22.02.2022 01:00 Doskonały przepis na pieczarki faszerowane warzywami

Szukacie pomysłu na smaczną i efektowną przystawkę? Przyrządźcie pieczarki faszerowane. Ich wykonanie jest proste, a smak grzybów będzie idealnie komponował się z podsmażonymi warzywami. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Pieczarki mają delikatny smak, który pasuje się do wielu dodatków. Podpowiadaliśmy wam już jak nadziać je papryką i zdradzaliśmy smaczny przepis na te grzyby wypełnione mięsem mielonym. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo smaczny zestaw warzyw, który posypiemy serem. Będą tak, aromatyczne, jak nigdy wcześniej.

Wytrawne pączki z mięsnym nadzieniem
22.02.2022 01:00 Wytrawne pączki z mięsnym nadzieniem - klasyka w nowym wydaniu

Wytrwane pączki z mięsnym nadzieniem to pomysł na niezwykłą przekąskę, która posmakuje każdemu. Pączki idealnie sprawdzą się na kolację, podwieczorek, spotkania z przyjaciółmi, imprezę, są puszyste i pyszne. Poznaj przepis na wytrawne pączki z mięsnym nadzieniem, serem i szczypiorkiem.Szukasz pomysłu na pyszną przekąskę? Wytrawne pączki z szynką drobiową, szczypiorkiem i parmezanem to hit imprezowy i idealne danie na szybki podwieczorek. Pączki wytrawne z curry i papryką słodką są bardzo aromatyczne, a uzupełnione resztą składników smakują rewelacyjnie.Maślanka i jajka muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej ochłodzą ciasto i olej, a pączki zaczną się dusić, nie smażyć na oleju. Szynkę, parmezan i szczypiorek posiekaj naprawdę drobno, żeby ciasto było zwarte i nie rozleciało się podczas smażenia.Szukasz pomysłu na świetną przekąskę? Tu poznasz przepis na wytrawne racuchy z warzywami, są lekkie i pyszne, idealne na lunch lub kolację.

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
22.02.2022 01:00 Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym to pyszna, lekka i pożywna zupa, którą ugotujesz błyskawicznie. Zupa gotowana z przyprawą garam masala i podana z posiekaną kolendrą ma mocno indyjski akcent i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na aromatyczną zupę krem z kalafiora z mlekiem kokosowym.Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym, mieszanką przypraw i świeżą kolendrą to świetny pomysł na przygotowanie tradycyjnego kremu w zupełnie nowej odsłonie. Zupa ma idealnie wyważony smak, jest gęsta, pożywna i niezwykle aromatyczna.Czym jest garam masala? To mieszanka wielu ziół i przypraw, między innymi kardamonu, kminu rzymskiego, goździków, pieprzu, cynamonu. Dania przygotowywane z garam masalą są bardzo aromatyczne i mają rewelacyjny smak. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki czemu dodatkowo wzmocnisz rozgrzewające właściwości dania.Jeśli szukasz pomysłu na danie rodem z Indii- tu poznasz przepis na kurczaka tikka masala, jedno z tradycyjnych dań hinduskiej kuchni, jest niezwykle aromatyczny i smaczny.

Bulion wołowy - podstawowy przepis
22.02.2022 01:00 Bulion wołowy - podstawowy przepis

Bulion wołowy to mocny, esencjonalny wywar z kawałka wołowiny, włoszczyzny i aromatycznych ziół i przypraw. Zupa jest ciemna, wyraźna w smaku, rozgrzewająca, a podana z makaronem lub klopsikami smakuje rewelacyjnie. Bulion wykorzystasz również do duszenia mięsa, a także przygotowania domowych kostek rosołowych. Poznaj podstawowy przepis na bulion wołowy.Bulion wołowy to świetny pomysł na mocno rozgrzewające danie dla całej rodziny w mroźny, zimowy dzień. Bulion smakuje wyśmienicie z makaronem, kluseczkami lub klopsikami z mięsa mielonego. Wywar doprawiony lubczykiem, majerankiem i kurkumą ma wyraźny smak i pachnie pięknie.Bulion możesz również wykorzystać do duszenia mięsa wołowego w sosie własnym, znacznie poprawi jego smak. Wywar po ostudzeniu możesz odcedzić i przelać do woreczków na lód- w ten sposób otrzymasz naturalne kostki rosołowe, które wzmocnią smak każdej zupy i sosu.Jeśli masz ochotę na wołowinę w sosie własnym- tu poznasz przepis na bitki wołowe, duś je w aromatycznym bulionie, a będą przepyszne.

Pyszna zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym
22.02.2022 01:00 Pyszna zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym

Zapiekanki ziemniaczane są pysznymi i niezwykle sycącymi daniami. Tym razem do warzywa dodamy delikatny sos beszamelowy, który wraz z żółtym serem stworzy naprawdę smaczny stanowi duet. Koniecznie wyprobujcie ten przepis. Danie szybko zniknie z talerzy.Zdradzaliśmy wam już sekret pysznej zapiekanki pasterskiej i podawaliśmy recepturę na prosty obiad na z pieca z kiełbasą, ryżem i ziemniakami. Teraz czas na wyśmienite ziemniaczki pod pierzynką z sera i kremowego sosu beszamelowego. Nawet najbardziej wybredni smakosze będą zachwyceni.

Rosół Anny Lewandowskiej
22.02.2022 01:00 Niezwykły rosół z przepisu Ani Lewandowskiej

Anna Lewandowska znana jest między innymi z nienagannej formy, której zazdroszczą jej tysiące Polaków. Aby ją utrzymać, gwiazda musi odżywiać się w odpowiedni sposób. Jednym z jej flagowych dań jest rosół inspirowany kuchnią pięciu przemian. Podczas gotowania Lewandowska stosuje się do szczegółowych zasad kolejności wrzucania pojedynczych składników do bulionu. Rosół Anny Lewandowskiej nie jest zwykłym wywarem, który po prostu długo pyrka na palniku. Dietetyczka gotuje go w ramach zasad kuchni pięciu przemian, opracowanej przez Annę Ciesielską. Poniższy rosół ma według Lewandowskiej lepiej wspomagać układ odpornościowy i zaleca go szczególnie sportowcom. Po dużym wysiłku fizycznych ich organizmy potrzebują odżywczego posiłku, który dostarczy całej gamy witamin, minerałów i innych składników pokarmowych potrzebnych do regeneracji.

Jajka faszerowane groszkiem
21.02.2022 01:00 Jajka faszerowane groszkiem. Obłędnie pyszne

Jajka faszerowane groszkiem to pomysł na wyśmienitą przekąskę lub dodatek do zimnej płyty. Jajka gotowane na twardo z pastą z żółtek i pastą z groszku zielonego zachwycą wszystkich swoim smakiem i niebanalnym wyglądem. Poznaj przepis na jajka faszerowane groszkiem.Jajka faszerowane to świetny pomysł na przystawkę, przekąskę i kolację. Sprawdzą się zarówno na szybki posiłek, jak i danie imprezowe, okolicznościowe i świąteczne, np. na Wielkanoc. Jajka faszerowane groszkiem wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Groszek bardzo dobrze łączy się z jajkami, jest słodki, o oliwa i masło nadają mu kremowej konsystencji. Z żółtek również przygotuj pastę, wystarczy, że dodasz do nich szczypiorek i masło, a będzie pyszna i równie kremowa. Gotowe pasty łatwo wyłożysz na białka.Zielony groszek to pyszny dodatek do wielu dań, zrobisz z niego puree, pesto, ugotujesz pyszną i zdrową zupę krem, dodasz do sałatek, curry i innych potraw. Pesto z zielonego groszku będzie świetne do makaronu i na kanapki, musisz go spróbować.Szukasz pomysłu na świetną i oryginalną przekąskę? Tu poznasz przepis na pieczarki faszerowane z cebulką i papryką, są proste i pyszne.

Bryzol wołowy
21.02.2022 01:00 Bryzol wołowy. Niezawodny przepis

Bryzol wołowy to kotlet wołowy mielony, który był hitem w każdym barze i restauracji w czasach PRL-u. Bryzol to kotlet bez namaczanej kajzerki, obtaczany wyłącznie w bułce tartej. Kotlet jest doprawiony czosnkiem, cebulką i suszonym majerankiem. Poznaj przepis na bryzol wołowy, jedno z lepszych dań poprzedniego systemu.Dania PRL-u miały być proste, sycące i smaczne, taki właśnie jest bryzol, czyli kotlet mielony z wołowiny. Doprawiony suszonym majerankiem, cebulą i czosnkiem smakują rewelacyjnie, a przygotujesz je w zaledwie pół godziny.Bryzol podawany był głównie z ziemniakami z zasmażką lub puree, a także pieczarkami smażonymi z cebulą lub prostą surówką z kapusty. Kotlety podaję głównie z ziemniakami i surówką z kapusty i kiszonych ogórków- ten zestaw wychodzi za każdym razem i smakuje wybornie. Bryzol wołowy od tradycyjnego kotleta mielonego z wołowiny różni się tym, że nie dodaje się do niego kajzerki namoczonej w mleku. Kotlet obtacza się również wyłącznie w bułce tartej, nie dodaje się do niego mąki. Bryzol jest dłużej wyrabiany, przez co jest bardziej soczysty od zwykłych kotletów.Jeśli szukasz pomysłu na danie rodem z PRL-u- tu dowiesz się, jak ugotować flaki wołowe, które były niezbędną potrawą każdych świąt, większych uroczystości i rodzinnych spotkań.

Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz
21.02.2022 01:00 Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz

Rosół jest jedną z lepszych zup na chłody. Przygotowując ją w piekarniku, uzyskamy niezwykle aromatyczne danie, któremu mało kto się oprze. Koniecznie sprawdźcie wyjątkowy patent Ewy Wachowicz na rosół z piekarnika. Radziliśmy wam już jak wybrać mięso do przyrządzenia rosołu. Podpowiadaliśmy także jakich przypraw użyć, by najlepiej wydobyć smak tej klasycznej zupy. Dziś wracamy z recepturą Ewy Wachowicz, która wykorzystuje pieczone mięso i warzywa. Rosół wychodzi delikatny i niesamowicie aromatyczny. Skusicie się?

Kotlet z buraka
21.02.2022 01:00 Kotlet z buraka. Zdradzamy niezawodny przepis

Kotlet z buraka z fasolą czerwoną, natką pietruszki i kminem rzymskim to pomysł na lekki, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Kotlety z buraka to również świetny dodatek do wegańskich i wegetariańskich burgerów. Sprawdź, jak zrobić kotlet z buraka, który posmakuje nawet największemu miłośnikowi mięsa. Kotlety warzywne to świetna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych kotletów i przygotujesz je w bardzo prosty sposób z każdego warzywa, na jakie tylko masz ochotę. Uwielbiam mięso, ale często zamieniam je właśnie na kotlety z buraka- są lżejsze, zdrowe i naprawdę pyszne. Kotlety doprawiam natką pietruszki, czosnkiem, cebulką, kminem rzymskim i sosem sojowym, przez co zyskują rewelacyjny smak. Kotlety smażę na patelni grillowej na bardzo małej ilości oleju, dzięki czemu kotlety nie są tłuste i mają chrupiącą skórkę. Kotlet z buraka podaję z ulubionymi dodatkami, np. frytkami z batatów, kaszą, ryżem, a także z lekką surówką warzywną. Kotlety to świetny dodatek do wegetariańskich i wegańskich burgerów. Buraki są lekkostrawne i bogate w witaminy i przede wszystkim w żelazo i potas. Regularne spożywanie buraków obniża ciśnienie krwi, reguluje pracę serca, leczy anemię i optymalizuje produkcję czerwonych krwinek. Jeśli szukasz pomysłu na wegetariańskie kotlety- tu poznasz przepis na kotlety z kalafiora z czosnkiem i szczypiorkiem, są świetne na lunch i obiad.

Duszone polędwiczki wieprzowe
21.02.2022 01:00 Duszone polędwiczki wieprzowe. Przepyszny obiad

Duszone polędwiczki wieprzowe z żurawiną, jabłkiem, cebulką i suszonym tymiankiem to świetny pomysł na obiad w nieco innym wydaniu. Delikatne mięso wieprzowe w połączeniu z owocami i cebulą nabiera fenomenalnego smaku, jest soczyste i miękkie. Poznaj przepis na duszone polędwiczki wieprzowe.Polędwiczki wieprzowe to zawsze dobry pomysł na pożywne danie dla całej rodziny, przygotujesz je na wiele sposobów i za każdym razem wychodzą pysznie. Polędwiczki duszone z żurawiną, jabłkiem i cebulą są lekkie, soczyste, a owoce nadają im genialnego smaku i urozmaicają całe danie.Suszony tymianek jest bardzo ważnym ziołem, które dodatkowo podkręca smak mięsa i innych składników, danie jest świeże i bardzo aromatyczne, jest idealne. Podczas duszenia mięsa co jakiś czas sprawdzaj poziom wody w garnku, żeby mięso się nie przypaliło, musi się dusić na najmniejszym ogniu.Polędwiczki duszone podaję z pieczonymi ziemniakami, pasują doskonale zarówno do mięsa, jak i potrawki z jabłek i cebulki. Tak przygotowane danie jest tak pyszne, że znika z talerzy błyskawicznie.Jeśli szukasz pomysłu na podanie polędwiczek- tu poznasz przepis na soczyste polędwiczki w sosie kurkowym, wychodzą za każdym razem.

Gotowanie parówek
21.02.2022 01:00 Jak prawidłowo gotować parówki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Wrzucasz parówki do zimnej wody i gotujesz? Większość Polaków właśnie tak przyrządza parówki. Niestety nie jest to najlepsza metoda. Mięsny rarytas należy wkładać od razu do wrzątku i podgrzewać tylko przez chwilę. Dopiero wówczas parówki będą smaczne i nie pękną. Na temat poprawnego przygotowania parówek wypowiadał się nawet Robert Makłowicz. Element klasycznego angielskiego śniadania potrafi być wyjątkowo smaczny. Zwłaszcza gdy wybierzemy produkt dobrej jakości i oprzemy się pokusie długiego gotowania wyrobu.

Jak zrobić pierogi z mięsem po rosole?
21.02.2022 01:00 Jak zrobić pierogi z mięsem po rosole?

Ugotowaliście rosół i zastanawiacie się co zrobić z mięsem? Zmielcie je i dodajcie podsmażoną cebulkę, a powstałą masą wypełnijcie ciasto. W ten prosty sposób przygotujecie pierogi, które z powodzeniem podacie kolejnego dnia na obiad. Dobrze doprawcie masę, a każdemu będzie smakowało. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić pyszny pasztet z warzyw po rosole. Z mięsa, na którym przyrządzona została klasyczna zupa, także można wyczarować smaczne danie. Wystarczy dodać do niego trochę cebulki i odrobinę płynu, by uzyskać doskonały farsz do pierogów. Spróbujcie koniecznie.

Jajka faszerowane buraczkami
21.02.2022 01:00 Jajka faszerowane buraczkami. Wyjątkowe połączenie smaków

Jajka faszerowane buraczkami z majonezem i chrzanem to pomysł na pyszną i prostą kolację i przystawkę dla całej rodziny. Są aromatyczne, pożywne i wyglądają bardzo apetycznie. Poznaj przepis na jajka faszerowane buraczkami.Jajka faszerowane burakami to pyszna, prosta i efektowna przekąska dla każdego. Ugotowane jajka smakują wyśmienicie, kiedy przygotujesz do nich pastę z żółtek, buraczków, chrzanu i majonezu. Jajka po przygotowaniu oprósz posiekaną zieleniną- szczypiorek, koperek i natka pietruszki będą idealne.Puree z buraków zrobisz błyskawicznie. Podsmaż buraczki z jabłkiem i czosnkiem, dodaj oliwę i zblenduj, następnie przygotuj farsz. Jeśli zostanie puree wykorzystaj je jako zdrową i smaczną pastę na kanapki.Buraki są jednymi z najzdrowszych warzyw, są źródłem wielu cennych składników, w tym żelaza, potasu i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie antynowotworowe. Buraki powinniśmy więc jeść znacznie częściej.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe dania z buraków- tu poznasz przepis na sałatkę z burakiem i fetą. Równie smaczna jest sałatka z pieczonych buraczków i awokado, jest idealna na zdrowy i pożywny lunch do pracy lub kolację.

Karkówka pieczona w rękawie w niezwykle intensywnej marynacie
20.02.2022 01:00 Karkówka pieczona w rękawie w niezwykle intensywnej marynacie

Lubicie wyraziste pieczone mięsa? Sprawdźcie nowy przepis na karkówkę w intensywnej marynacie. Połączenie ostrej papryki z ziołami i czosnkiem spodoba się każdemu amatorowi dobrego pieczystego. Zdradzaliśmy wam już przepis na pyszną karkówkę pieczoną wraz z warzywami. Podpowiadaliśmy również jak przyrządzić ją w miodowo-musztardowej marynacie. Tym razem mamy dla was recepturę, dzięki której mięso wyjdzie wyjątkowo soczyste i pełne charakteru. Ostro-ziołowa marynata nada karkówce niezwykle intensywnego i przyjemnego aromatu.

Fasolka po bretońsku z aromatycznym dodatkiem
20.02.2022 01:00 Poprawiająca nastrój fasolka po bretońsku z aromatycznym dodatkiem

Szukacie pomysłu na pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe? Wypróbujcie odświeżona wersję fasolki po bretońsku. W nowym przepisie wzbogacimy danie o goździki, które sprawią, że danie stanie się wyjątkowo aromatyczne. Koniecznie spróbujcie tej nietypowej kompozycji smakowej. Fasola jest niezwykle zdrowym i sycącym warzywem bogatym w białko. Przyrządzić z niej można smaczną zupę, pyszną pastę do kanapek, a także znaną dobrze wielu smakoszom fasolkę po bretońsku. Tym razem proponujemy wzbogacić to klasyczne danie o goździki. Będzie jeszcze bardziej rozgrzewające niż zwykle. Skusicie się?

Czy doprawiać pieczone ziemniaki?
20.02.2022 01:00 Czym doprawiać pieczone ziemniaki?

Pieczone ziemniaki są szybkim w przygotowaniu i bardzo smacznym dodatkiem do obiadu. Odpowiednio przyprawione mogą również stanowić doskonałą przekąskę. Podpowiadamy czego użyć, by podkreślić smak warzywa. Ziemniaki są uniwersalnym warzywem, które można przyrządzić na wiele pysznych sposobów. Purée czy zapiekanka to tylko najprostsze pomysły. Łódeczki ziemniaczane można upiec z przeróżnymi dodatkami, za każdym razem uzyskując nieco inne danie. Mamy dla was kilka propozycji.

Prosty patent na idealnie klarowny rosół
19.02.2022 01:00 Śmiesznie prosty patent na idealnie klarowny rosół za każdym razem

Idealny rosół jest klarowny i ma delikatne, lekko złote zabarwienie. Sposobów na jego uzyskanie jest kilka. Zaskakującym patentem będzie wrzucenie pokrojonego w ćwiartki ziemniaka. Pomoże on usunąć zmętnienia powstałe podczas gotowania.Sposobów na pyszny rosół jest wiele. Zdradzaliśmy już wspaniały przepis na wersję bezmięsną i recepturę babci Tereski na pikantną odmianę specjału. Tym razem na tapet bierzemy triki, które pomogą sklarować tradycyjną zupę. Zmętnienia już nigdy nie odbiorą wam przyjemności z jedzenia.

Mielone z bosko chrupiącą skórką bez grama bułki tartej
19.02.2022 01:00 Mielone z bosko chrupiącą skórką bez grama bułki tartej

Panierowane w bułce tartej mielone mogą się znudzić. Chrupiącą otoczkę warto urozmaicić, zamieniając popularny składnik na rozdrobnione płatki kukurydziane. Proste w przygotowaniu danie zachwyci waszych bliskich smakiem. Spróbujecie? Ostatnio pisaliśmy jak przyrządzić mielone z dodatkiem buraczka czy czerwonej cebuli i marchewki. Tym razem podpowiadamy jak zmienić panierkę, by uzyskać niebagatelne danie, które posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Koniecznie przetestujcie nasz nowy patent na mielone — lepszych nie jedliście.

Rosół Pascala Brodnickiego
18.02.2022 01:00 Niesamowity przepis na rosół autorstwa Pascala Brodnickiego. Dodatki zachwycają

W polskich domach bez żadnych wątpliwości króluje tradycyjny rosół, którym zajadają się praktycznie wszyscy, lecz nawet tak klasyczne receptury można jeszcze ulepszyć. Zajął się tym Pascal Brodnicki, który zaprezentował swoją własną wersję rosołu w orientalnym wydaniu. Oszałamiający aromat uzyskuje się dzięki dodaniu goździków, cynamonu oraz imbiru. Rosół Pascala Brodnickiego nie jest zupą, jaką wszyscy doskonale znamy. Przyzwyczailiśmy się, że rosół jest raczej delikatnym daniem, którym zajadamy się w czasie choroby czy po zbyt intensywnym wyziębieniu organizmu, aby powróciły siły. Brodnicki swój bulion doprawia imbirem, goździkami oraz cynamonem, co nadaje wywarowi korzennego aromatu oraz jeszcze mocniejszych właściwości rozgrzewających. Niżej zdradzamy jak zrobić go krok po kroku.

Zupa gulaszowa z indyka. Przepis krok po kroku
18.02.2022 01:00 Zupa gulaszowa z indyka. Przepis krok po kroku

Zupa gulaszowa z indyka to pomysł na wyśmienite, pożywne danie dla całej rodziny. Zupa z papryk, cukinii, cebuli i pomidorów z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw smakuje rewelacyjnie. Mięso z indyka jest lżejsze od wieprzowiny, dzięki czemu gulasz będzie równie smaczny, ale znacznie zdrowszy. Poznaj przepis na zupę gulaszową z indyka.Zupa gulaszowa z indyka to świetna alternatywa dla tradycyjnego gulaszu gotowanego na wieprzowinie. Zupa jest równie gęsta, bardzo aromatyczna, smaczna i kolorowa, dzięki różnorodności warzyw i innych składników. Gulasz podaj z kromką świeżego pieczywa, tak smakuje fantastycznie.Indyk jest chudym i najzdrowszym mięsem, jakie możemy kupić w sklepach. Indyki hodowlane, w przeciwieństwie do kur, nie mogą być faszerowane antybiotykami i hormonami wzrostu, dzięki czemu mięso jest pozbawione chemii i sztucznych substancji. Mięso indycze nie zawiera również tłuszczu i przerostów, jest chude i mało kaloryczne.Jeśli szukasz pomysłu na dania z indykiem- tu poznasz potrawkę z indyka, z jabłkami i rozmarynem, jest doskonała na obiad. Z indykiem możesz również przygotować wyśmienite gołąbki z kaszą, podaj je z sosem pomidorowym, a zachwycą wszystkich.

 Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami. Klasyczny przepis
18.02.2022 01:00 Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami. Klasyczny przepis

Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami to pomysł na szybki i pyszny obiad, nie tylko w Wielkanoc. Zapiekanka z ziemniaków, cebulki i kiełbasy z dodatkiem aromatycznych ziół to klasyka, której musisz spróbować. Poznaj przepis na błyskawiczne danie- białą kiełbasę pieczoną z ziemniakami.Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami to nie tylko smaczne i pożywne danie, jest również bardzo szybkie, tanie i proste w przygotowaniu, najwięcej czasu zajmuje obranie ziemniaków. Zapiekankę doprawiam suszonym majerankiem, oliwą z oliwek, natką pietruszki, solą i pieprzem. Tak przygotowane ziemniaki po upieczeniu będą miały świetny smak. Kiełbasa biała zapieczona w piekarniku jest soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz. Po 30-40 minutach pieczenia zdejmij pokrywę z naczynia żaroodpornego, żeby przyrumienić skórkę i żeby stała się chrupiąca. Kiełbasy zapieczone z ziemniakami smakują świetnie, kiedy podasz je z musztardą, tartym chrzanem lub sosem chrzanowym.Na Wielkanoc przygotuj również barszcz biały na domowym zakwasie i pasztet ze śliwką suszoną, pasztet będzie idealny na kolację, barszcz- na uroczyste śniadanie lub obiad.

Zupa ziemniaczana na żeberkach. Idealna na zimowy obiad
18.02.2022 01:00 Zupa ziemniaczana na żeberkach. Idealna na zimowy obiad

Zupa ziemniaczana na żeberkach, inaczej kartoflanka, to tradycyjna, prosta zupa, która zachwyca swoim smakiem i niezwykłym aromatem. Zupa z dodatkiem włoszczyzny, doprawiona natką pietruszki i suszonym majerankiem smakuje jak u babci. Poznaj przepis na zupę ziemniaczaną na żeberkach, idealną na zimowy obiad.Zupa ziemniaczana to smak mojego dzieciństwa, jest bardzo prosta bo złożona wyłącznie z kilku składników, które w połączeniu tworzą jednak doskonały obiad dla całej rodziny. Gotowany na żeberkach wieprzowych wywar jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający, świetnie sprawdzi się więc w chłodne, zimowe dni.Kartoflankę doprawiam posiekaną natką pietruszki i majerankiem, ponieważ zioła doskonale poprawiają smak zarówno mięsa, jak i warzyw i ziemniaków. Ziemniaki przed dodaniem do zupy podsmażam na oliwie, dzięki czemu zyskują jeszcze lepszy smak. Zupę ziemniaczaną zagęszczam odrobiną mąki pszennej. Przed dodaniem mąki do wywaru, hartuję ją w zimnej wodzie, żeby nie powstały grudki mąki, które psują wygląd i smak potrawy. Na każdy talerz wykładam po 1 żeberku i zalewam wywarem, tak podana zupa błyskawicznie znika z talerzy.Na żeberkach ugotujesz wiele smacznych, tradycyjnych zup- tu poznasz przepis na pożywny krupnik na żeberkach. W tym artykule natomiast sprawdzisz, jak ugotować perfekcyjny kapuśniak na żeberkach i boczku.

Miska krupniku
18.02.2022 01:00 Zapomniany przepis na cudowny staropolski krupnik

Krupnik jawi się w naszych wspomnieniach jako zupa z dzieciństwa, której wiele dzieci nie było w stanie zdzierżyć. Dzisiaj tęskno nam jednak do dawnych smaków, dlatego prezentujemy przepis na krupnik staropolski. Receptura ta pozwala stworzyć esencjonalną i gęstą zupę, która rozgrzeje każdego. Krupnik w swojej tradycyjnej wersji wymaga użyciu dobrego jakościowo bulionu mięsnego, który zawiera dużo kolagenu oraz smaku. Bez niego krupnik nie uzyska głębi smaku, która jest jego ogromną zaletą. Innymi aspektami tej zupy, z których jest bardzo znana, jest kleistość i konsystencja. Odpowiada za nie kasza jęczmienna, która podczas gotowania oddaje skrobię do bulionu, nadając daniu wspaniałej faktury.

Sos chrzanowy do wędlin. Pyszny dodatek do mięs
18.02.2022 01:00 Sos chrzanowy do wędlin. Pyszny dodatek do mięs

Sos chrzanowy do wędlin to pyszny dodatek do mięs na zimno. Sos chrzanowy pasuje do każdego rodzaju mięsa, podkreśla jego smak i dodaje delikatnej ostrości. Sos przygotuj ze śmietaną, będzie idealny. Poznaj przepis na błyskawiczny sos do wędlin, idealny na Wielkanoc.W Wielkanoc na naszych stołach gości przede wszystkim mięso. Pieczony kurczak, schab, karkówka, wędliny, domowa kiełbasa i pasztet smakują rewelacyjnie w towarzystwie aromatycznego i wyraźnego sosu chrzanowego, który przygotujesz w 2-3 minuty.Od lat podaję sos chrzanowy do mięs, zarówno w święta, jak i do zwykłej kolacji czy posiłku. Jest wiele przepisów na sos chrzanowy, jednak moim zdaniem najsmaczniejszy jest ten z dodatkiem kwaśnej śmietany, która nadaje kremowej konsystencji i łagodzi ostrość.Nie ma smaczniejszego mięsa od schabu pieczonego z morelą lub śliwką suszona, pieczeń jest idealna zarówno na obiad, jak i na zimną płytę, w formie mięsa na kanapkę. Pieczeń z sosem chrzanowym mogłabym jeść codziennie. Jeśli masz ochotę na kiełbasę z chrzanem- tu poznasz przepis na wyśmienitą kiełbasę białą zapiekaną w sosie chrzanowym, jest przepyszna.

Wegańskie kotlety z kalafiora. Prosty pomysł na obiad
17.02.2022 01:00 Wegańskie kotlety z kalafiora. Prosty pomysł na obiad

Wegańskie kotlety z kalafiora i tofu to prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Kotlety są lekkie i tak smaczne, że posmakują nawet największym miłośnikom mięsa. Wegańskie kotlety z kalafiora i tofu z koperkiem i gałką muszkatołową to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Sprawdź, jak zrobić wegańskie kotlety z kalafiora- prosty pomysł na obiad.Wegańskie kotlety z kalafiora i tofu bez panierki to lekka i prosta propozycja obiadowa dla każdego, nawet największego fana tradycyjnych kotletów. Danie z kalafiora i tofu ma świetny smak- jest doprawione świeżym koperkiem, czosnkiem, szalotką i gałką muszkatołową, która dodaje kotletom charakteru i lekkiej ostrości. Do kotletów dodałam odrobinę mleka sojowego, aby dodatkowo nawilżyć całą masę i żeby była bardziej plastyczna i łatwiejsza w formowaniu. Kalafiora podzieliłam przed gotowaniem na malutkie różyczki, żeby szybciej rozgnieść je na gładką masę. Do kotletów zwykle podaję puree z topinamburu i lekką surówkę z kapusty lub pomidorów. Tak przygotowanie danie wychodzi za każdym razem i zawsze bardzo wszystkim smakuje. Kotleciki to również świetny pomysł na lunch do pracy- odgrzane nie tracą smaku.Pomysł na wegetariańskie śniadanie z fotu? Tufucznica- tu poznasz przepis na jajecznicę z tofu, jest pyszna i doda Ci energii na wiele godzin.

Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem. Obłędnie pyszne
17.02.2022 01:00 Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem. Obłędnie pyszne

Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem z majonezem i szczypiorkiem to pyszna przystawka lub dodatek do zimnej płyty, np. na kolację lub rodzinne spotkania. Jajka faszerowane są proste w przygotowaniu, wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Poznaj przepis na jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem. Obłędnie pysznie. Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem zaskakują swoim smakiem. Lekki, orzeźwiający ogórek w połączeniu z podsmażonymi na maśle pieczarkami, cebulką, żółtkami i majonezem tworzą doskonały zestaw. Całość doprawiona jest posiekanym szczypiorkiem.Jajka zawsze gotuję w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki nie przyklejają się do białek i nie naruszam tym samym ich struktury. Farsz przygotowuję z ostudzonych już składników, ponieważ lepiej się wtedy łączą. Jajka faszerowane podaję jako dodatek do wędlin, pieczywa, sałatek- wszyscy są zachwyceni ich smakiem.Jeśli chcesz przygotować kolejną przystawkę cieszącą oczy i podniebienia- tu poznasz przepis na carpaccio z pieczonego buraka z gruszką i orzechami, wygląda pięknie i jest przepyszne.