Jak długo smażyć boczniaki? Rozwiewamy wątpliwości

Boczniaki smażone na patelni grillowej to pomysł na pyszny obiad, lunch lub kolację. Grzyby smakują najlepiej, kiedy przygotujesz do nich aromatyczną marynatę. Jak przygotować boczniaki? Jaka marynata do boczniaków? Jak długo smażyć boczniaki?
Boczniaki są coraz bardziej popularne w polskiej kuchni. Są doskonałym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B, boczniaki są więc dobrym zamiennikiem mięsa, jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.
Boczniaki grillowane smakują wyśmienicie. Ładne, zarumienione, lekko chrupiące wprost rozpływają się w ustach. Przygotuj do nich marynatę na bazie oliwy z oliwek, czosnku, pietruszki i soku z cytryny- wyjdą doskonale.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne boczniaki- tu poznasz przepis na boczniaki panierowane, idealne na obiad.
Przepis na pyszne, smażone boczniaki
Składniki:
300 g boczniaków
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
odrobina soku z cytryny
świeża natka pietruszki
sól, pieprz
Jak zrobić boczniaki? Jak długo smażyć boczniaki?
Smażenie boczniaków podziel na dwa etapy. Na początku umyj, oczyść grzyby i smaż je na patelni grillowej przez 3-4 minuty, następnie przełóż je na talerz.

Źródło zdjęcia: canva/Ivana Ferencak Maruna W miseczce wymieszaj oliwę, posiekany czosnek i natkę pietruszki i sok z cytryny, następnie wysmaruj marynatą boczniaki, dopraw je solą, pieprzem i smaż około pół minuty na wolnym ogniu. Grzyby podaj z bagietką, smacznego.



































