Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

Jajecznica
27.12.2021 01:00 Lekka jajecznica z serem i pomidorem, idealna na rozgrzanie

Jajecznica jest częstym śniadaniowym wyborem głównie z powodu dużej uniwersalności - można przygotować ją z najróżniejszymi dodatkami. Dzisiaj prezentujemy wersję z serem żółtym oraz pomidorem. Całość gotowana jest głównie na mleku, co ogranicza ciężkość potrawy, a także nadaje jej wyjątkowej delikatności oraz kremowości. Jajecznica z serem żółtym może z początku wydawać się niecodziennym pomysłem, jednak wystarczy spróbować pierwszego kęsa, aby całkowicie zmienić zdanie. Lekko ciągnący się ser pysznie uzupełnia jajka, a soczysty pomidor dostarcza orzeźwienia i pięknych kolorów, które kontrastują z jajkami oraz serem. W ostatnich dniach świętowaliśmy, jedząc potężne ilości jedzenia, dlatego dzisiaj duża część osób preferuje lżejszą kuchnię. Poniższa receptura pozwala ugotować delikatną jajecznicę, która jednak da energię na cały poranek.

Schab pieczony z jabłkami
26.12.2021 01:00 Delikatny schab duszony z jabłkami i cebulą

Niedzielny obiad dla wielu smakoszy jest okazją, by delektować się pieczonym mięsem. Schab z dodatkiem cebulki i jabłek smakuje doskonale, a dzięki pieczeniu pod przykryciem mięso wychodzi cudownie soczyste. Koniecznie spróbujcie tego prostego i efektownego dania. Goście będą zachwyceni. Przed rozpoczęciem pieczenia koniecznie natrzyj schab przyprawami i wstaw do lodówki, a następnie lekko podsmaż. Dzięki temu będzie bardziej soczysty. Schab upiec można na wiele sposobów. Podpowiadaliśmy jak przyrządzić go do kanapek i jak zrobić obiadową wersję z pieczarkami i młodą kapustą. Tym razem prezentujemy wam recepturę na mięso duszone z jabłkami i cebulką. to połączenie doskonale pasuje do delikatnego mięsa wieprzowego.

Wykorzystanie resztek świątecznych dań
26.12.2021 01:00 Jak wykorzystać resztki po Świętach?

Wigilia dawno już za wami, a świąteczne potrawy nadal są w waszych lodówkach? Mamy kilka wskazówek co możecie z nimi zrobić. Pośpiech jest wskazany, lecz nie koniecznie wszystko będziecie musieli zjadać w oryginalnej postaci. Podpowiadaliśmy już jak poradzić sobie z nadmiarem karpia i jak najlepiej przechować sałatkę jarzynową. Teraz wracamy z garścią rad jak odświeżyć i uratować przed zepsuciem świąteczne przysmaki. Z naszymi radami wszystko zniknie, a wy nie będziecie znudzeni jedzeniem tych samych dań.

garnek w lodówce
25.12.2021 01:00 Czy można przechowywać jedzenie na balkonie?

Na Święta zwykle przygotowujemy tyle potraw, że lodówka nie jest w stanie ich pomieścić. Czy więc można przechowywać jedzenie na balkonie? Na co zwrócić uwagę, by trzymane tam jedzenie nam nie zaszkodziło? Oto kilka istotnych faktów na ten temat.Lodówka jest idealnym urządzeniem do przechowywania produktów żywnościowych i gotowych potraw. Dzięki utrzymywaniu obniżonej do 0-4 st. C temperatury, spowalnia rozwój drobnoustrojów i jełczenia tłuszczów, zapobiegając tym samym psuciu się jedzenia. Czy balkon jest jej dobrym zamiennikiem?

Krojenie cebuli — patenty
23.12.2021 01:00 Jak szybko pokroić cebulę bez ani jednej łzy?

Wiele potraw wymaga siekania cebuli i podsmażania jej. Warzywo podczas krojenia wydziela niestety drażniące oczy substancje lotne, które utrudniają rozdrabnianie go. Znamy jednak kilka prostych trików, które pozwolą czynność tę wykonać sprawnie i bez nieprzyjemnych doznań. Spróbujcie koniecznie i zapomnijcie o płaczu w kuchni.Cebula może być składnikiem wielu potraw np. jajecznicy śniadaniowej czy tradycyjnych cebularzy. Czasami problem z jej obróbką bywa na tyle dotkliwy, że część z nas może rezygnować z dodawania jej. Nie tędy jednak droga.

Majonez, który Makłowicz wybiera do jarzynowej
23.12.2021 01:00 Makłowicz zdradził, jaki jest najlepszy majonez. Odpowiedź zaskakuje

Wielu smakoszy na wigilijnym stole postawi sałatkę jarzynową. Specjał ten, jak chyba żaden inny, budzi wiele dyskusji. W jednej z nich udział wziął Robert Makłowicz. Kucharz zdradził ostatnio, jakiego majonezu używa do jej przyrządzenia. Wiele jest wersji jarzynowej. Można ją podać np. z grzybkami marynowanymi czy pomijając nabiał. Warto zdać sobie sprawę z faktu, że niezależnie od tego, jaki składniki wybierzemy, za gros smaku tego rarytasu odpowiada sos, w którym najczęściej używamy majonezu. Jaki majonez wybrałby Robert Makłowicz? Odpowiedź kucharza nie rozwiązuje niestety dylematu dotyczącego wyboru producenta majonezu. Podróżnik wskazał bowiem, że jego zdaniem wigilijny klasyk najlepiej smakuje z jajecznym sosem przyrządzonym w domu: „Zrobienie majonezu to tylko 10 minut roboty! Potrzeba żółtka, trochę musztardy, odrobinę czosnku, jeśli ktoś chce i dobrej jakości oleju roślinnego. Należy powoli ucierać i gotowe!” — powiedział w rozmowie z dziennikarzem Onetu. Wspomniał też, że miał okazję spróbować wegańskiej wersji majonezu. Jego zdaniem to naprawdę smaczna alternatywa i poleca ją swoim fanom.

przypalony garnek
21.12.2021 01:00 Jak uratować przypalony garnek? Mamy 3 niezawodne sposoby

O przypalenie garnka nie jest trudno. Zwłaszcza jeśli w tym samym czasie robisz jednocześnie kilka rzeczy. Gdy więc zdarzy cię przypalić garnek, nie skrob przypalonych resztek jedzenia, bo zniszczysz naczynie. W zamian za to zastosuj jeden z naszych trzech niezawodnych sposobów na uratowanie garnka. Swąd spalenizny i czarne dno garnka są następstwem przypalenia potrawy. Najchętniej wyrzucilibyśmy taki garnek, bo wyczyścić go jest dość trudno. W pierwszym odruchu zaczynamy zwykle zeskrobywać resztki jedzenia ostrymi narzędziami. Jednak w ten sposób można jedynie porysować dno i sprawić, że garnek zostanie nieodwracalnie zniszczony. Na szczęście są lepsze metody, dzięki którym naczynie znów będzie wyglądać jak nowe. Zwłaszcza jeśli jest wykonane ze stali nierdzewnej. Emaliowane garnki przypalenie często niszczy już nieodwracalnie.

Jak wybrać dobre jajka?
18.12.2021 01:00 Jak rozpoznać, że jajka są nieświeże?

Chcecie zrobić jajecznicę, ale macie wątpliwość czy jajka, które posiadacie, wam nie zaszkodzą? Z naszym poradnikiem unikniecie niepotrzebnego ryzyka. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę przed użyciem jaja i jak wybrać najlepsze podczas zakupów. Z jaj przyrządzić możemy wiele smacznych potraw. Najczęściej sięgamy po nie przy okazji śniadania np. gotując je w koszulce czy robiąc z nich omlet. Aby przygotowane dania były bezpieczne i udane, warto wybrać do ich przyrządzenia świeże produkty. Podpowiadamy jak ocenić, czy nasze jaja się jeszcze nadają.

Jajecznica
17.12.2021 01:00 Jak zrobić puszystą jajecznicę?

Ciężko o bardziej ikoniczne śniadanie niż klasyczna jajecznica, w końcu delikatne jajka z dodatkami są sycące i smaczne. Jeśli chcesz, aby była puszysta i lekka, roztrzep je jeszcze przed wlaniem na patelnie. Warto poświęcić na to kilka minut, żeby jajka skumulowały dużo powietrza. Z kolei kremowość uzyskasz poprzez ciągłe mieszanie jajek na patelni. Jajecznica może być przygotowana na setki różnych sposobów - wszystko zależy tak naprawdę od własnych preferencji. Poniższa receptura jest uniwersalna, ponieważ składa się głównie z samych jajek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej szynkę, pomidory, grzyby, ser czy inne produkty. Sekretem puszystej jajecznicy jest dobre ubicie i napowietrzenie jajek przed smażeniem. Nie można zapomnieć także o ciągłym mieszaniu jej na patelni i używaniu najniższej mocy palnika. W taki sposób jajka nie zbiją się w większe grudki, lecz zachowają delikatną i bardzo puszystą konsystencję.

Porady siostry Anastazji
16.12.2021 01:00 Kluczowe zasady przygotowań do świąt Bożego Narodzenia według siostry Anastazji

Święta coraz bliżej. Najlepsze przepisy jednak nie pomogą, gdy do przyrządzania dań zabierzecie się bez znajomości podstaw kulinariów. Na szczęście niezawodnymi radami posłuży nam siostra Anastazja, która niedawno na swoim blogu zdradziła kilka patentów, które pomogą przygotować świąteczne spotkanie. Siostra Anastazja słynie z pysznych przepisów, które skradły serca wielu smakoszy. Wystarczy wspomnieć recepturę na świąteczny makowiec czy pierogi z kapustą. Tym razem specjalnie dla was zebraliśmy rady, dzięki, którym wasze świąteczne dania będą niezapomniane.

Sypki ryż podczas gotowania
16.12.2021 01:00 Jak ugotować ryż, aby był idealnie sypki?

Zazwyczaj korzystamy z ryżu w torebkach, który łatwo ugotować bez ryzyka sklejenia się go czy przypalenia. Najlepszej jakości ziarna są do kupienia w formie sypkiej, więc warto na nich opierać dania z ryżem. Aby przygotować idealnie sypkie ziarenka, należy przede wszystkim dobrze je wypłukać ze skrobi - jeśli jest jej zbyt dużo, ryż zaczyna się do siebie lepić i tworzy zbitą masę. Ryż jest głównym źródłem węglowodanów większości ludzi na świecie, nic więc dziwnego, że sposobów na jego przygotowanie są setki. Stanowi doskonały dodatek do mnóstwa dań, a jego właściwości pozwalają na wchłonięcie praktycznie każdego smaku. Ryż w plastikowych torebkach jest wygodnym rozwiązaniem, jednak niepozbawionym wad. Pod wpływem temperatury wydziela się z plastiku bisfenol A. Substancja ta może negatywnie wpływać na pracę układu hormonalnego, skutkować to może otyłością czy rozregulowaniem tarczycy.

Tofucznica
15.12.2021 01:00 Lekka jajecznica bez ani jednego jajka

Jajecznica na jajkach nie jest niestety dla każdego - niektórzy mają alergie pokarmowe lub z pobudek moralnych nie chcą jeść produktów odzwierzęcych. Dla nich warto znać przepis na tofucznice, czyli jajecznicę z tofu bez ani jednego jajka. Potrawa w smaku, wyglądzie czy konsystencji niczym się nie wyróżnia od klasycznej jajecznicy, jest sycąca i obłędnie pyszna. Jajecznica jest typowo śniadaniową propozycją, którą robi się w kilka chwil i można praktycznie w 100% dostosować do swoich preferencji. Niestety jajka znane są ze swoich właściwości uczulających, przez co nie każdy może się nimi cieszyć. Na szczęście znamy recepturę na alternatywny rodzaj takiego śniadania. Tofu, czyli skoagulowane mleko sojowe, jest źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin, nie zawiera cholesterolu, a także nie ma dużo kalorii. Konsystencja tofucznicy jest wręcz taka sama jak jajecznicy. Bez problemu możesz dodać do poniższego przepisu swoje ulubione składniki - wtedy uzyskasz bogatszy smak i aromat.

gotowanie jaj
15.12.2021 01:00 Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Ratunkiem jest sekretny składnik

Jajka są bardzo popularne w naszej kuchni. Dodajemy je do klusek, ciast, farszów, ale przede wszystkim robimy z nich potrawy. Doskonale smakują smażone i gotowane. A wiesz, co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Ratunkiem jest sekretny składnik.Gotowanie jajek to niby nic trudnego. Niby, bo jednak jajka mają bardzo delikatne skorupki. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że skorupka pęknie, a zawartość jajka wyleje się do wrzątku. Jajko wygląda wtedy nieapetycznie i zwykle nie mamy ochoty już go jeść. Na szczęście można temu zapobiec.

Ćwikła na zimę siostry Anastazji
15.12.2021 01:00 Ćwikła na zimę według siostry Anastazji

Ćwikła na zimę siostry Anastazji to prosty pomysł na pyszne przetwory, bez octu, bez zalewy. Buraki tarte z chrzanem są bardzo aromatyczne i świetnie pasują do mięsnego obiadu. Poznaj przepis na ćwikłę na zimę siostry Anastazji. Buraki są bardzo zdrowym warzywem, są słodkie, sycące i zawierają wiele niezbędnych witamin i minerałów. Najważniejszym związkiem występującym w burakach jest żelazo, które odgrywa kluczową rolę w produkcji i transporcie krwi. Niedobór żelaza skutkuje osłabieniem, wypadaniem włosów i groźną dla zdrowia i życia anemią.Wszyscy uwielbiamy zimowe przetwory. Ogórki kiszone, powidła śliwkowe, grzybki marynowane i buraczki to przetwory, które przygotowuję każdego lata i jesieni, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem do następnego sezonu. Ćwikłę po przygotowaniu pasteryzuj przez 20 minut, aby były świeże i smaczne przez cały następny rok.Buraki tarte z chrzanem świetnie łączą się z czerwonym mięsem. Nie ma lepszego połączenia od tradycyjnych mielonych, żeberek i karkówki z ćwikłą i tłuczonymi ziemniakami. Prosto i wyjątkowo smacznie.

Sadzone jajka
12.12.2021 01:00 Jajka sadzone na śmietanie

Sadzone jajka są jednym z najlepszych sposobów na szybkie, proste i pożywne śniadanie. Zazwyczaj smaży się na jakimś rodzaju tłuszczu, jednak poniższa wersja jest zupełnie inna. Jajka dusi się bowiem w śmietanie, która sprawia, że całość nabiera mocno kremowej konsystencji. Potrawa idealnie sprawdzi się na śniadanie w dniu ciężkiej pracy.Jajka sadzone mają wielu zwolenników na całym świecie. Ścięte i chrupiące, a zarazem delikatne białko oraz rozlewające się po przekłuciu żółtko sprawiają, że ciężko się do nich oderwać. Dla tych, którzy uwielbiają ich smak, mamy doskonałe wieści. Jajka sadzone w śmietanie wspaniale komponują się zarówno na śniadanie podane z chlebem, czy jako tradycyjne drugie danie obiadowe. Wtedy wystarczy podać je z kilkoma ugotowanymi kartoflami oraz surówką i posiłek gotowy.

Placki
12.12.2021 01:00 Puszyste placki bananowe w sam raz na śniadanie

Placki bananowe są wyjątkowo smaczne i delikatne, a także stanowią skuteczny sposób wykorzystania zbyt ciemnych owoców. Takie banany nie wyglądają już apetycznie i wiele osób nie chce ich jeść - szczególnie najmłodsi. Placki można podawać z cukrem pudrem, syropami, a także innymi ulubionymi dodatkami. Poniżej prezentujemy recepturę, idealną na śniadanie. Placki z bananów są nie tylko wypełnione charakterystycznym delikatnym smakiem, lecz również zaskakują nadzwyczajną miękkością i puszystością. To zasługa bananów i ich delikatnego miąższu, który po długim czasie dojrzewania nabiera wielu walorów smakowych. Jeśli chcesz zwiększyć smak placuszków, poeksperymentuj z dodawaniem do nich różnych przypraw. Wszelkie korzenne przyprawy, jak cynamon czy gałka muszkatołowa, doskonale komponują się z plackami. Innymi składnikami mogą być owoce, miód czy czekolada, które można do nich wrzucić.

Ważne doniesienia
10.12.2021 01:00 Ceny jedzenia najwyższe od 10 lat

Od kilku miesięcy doświadczamy podwyżek w różnych branżach. Ceny jedzenia na całym świecie są obecnie najwyższe od 10 lat. Wpłynęły na to podwyżki cen energii i gazu, słaby urodzaj, a także rosnące ceny nawozów. Zapowiada się niestety, że coraz bardziej będziemy musieli trzymać się za kieszenie. Z powodu rosnących kosztów energii, a także ograniczonych zapasów, ceny nawozów w tym roku osiągnęły najwyższy poziom. Niestety przekłada się to na wyższe koszty dla rolników i producentów, a także na wyższe ceny dla konsumentów. Zmiany te już są zauważalne na całym świecie.

Racuchy
09.12.2021 01:00 Szybkie i puszyste racuchy na kefirze

Racuchy tradycyjnie robione są przy użyciu drożdży, lecz czekanie, aż te zaczną pracować i ciasto wyrośnie, jest czasochłonne. Dlatego dzisiaj pokazujemy, jak zrobić racuchy na proszku do pieczenia i kefirze. Kwaśne fermentowane mleko nadaje placuszkom charakterystycznego, lekko kwaśnego smaku, dzięki czemu brak drożdży jest ledwie wyczuwalny podczas jedzenia. Racuchy bez wątpienia są wspomnieniem nostalgicznym dla dużej grupy Polaków. Dawniej nasze mamy i babcie smażyły je i podawały jako obiad czy deser z cukrem pudrem. Zamiast cukru doskonale komponuje się z nimi słodka konfitura, która kontrastuje z delikatną kwaśnością ciasta. Ważnym aspektem racuchów są jabłka, które można dodawać w większych lub mniejszych kawałkach. Niezależnie od ich wielkości, owoce powinny być stosunkowo kwaśne, aby w łatwy sposób móc dobrać do nich odpowiednią ilość cukru. Inaczej placki mogą okazać się zbyt słodkie, co zniszczy całą włożoną w nie pracę.

Rosół staropolski
09.12.2021 01:00 Staropolski rosół od Tomasza Strzelczyka

Rosół staropolski jest najbardziej klasycznym sposobem przygotowania tej zupy, który pozwala uzyskać aromatyczny i esencjonalny wywar. Tomasz Strzelczyk zaprezentował na swoim kanale YouTube własną wersję tradycyjnego bulionu. Niżej prezentujemy krok po kroku, jak ją wykonać. Z pewnością mało kto będzie się mógł powstrzymać i zjeść jedynie jeden talerz. Rosół staropolski wyróżnia się idealną złocistą barwą, gęstą konsystencją, a także intensywnym aromatem, który wyczuwa się w całym mieszkaniu podczas gotowania. Kluczem do uzyskania dobrego bulionu jest użycie składników najlepszej jakości, a także kilku rodzajów mięs. Tomasz Strzelczyk w swojej wersji używa tylko dwóch mięs - całej kury oraz wołowiny. Czerwone mięso wydobędzie z siebie ostrzejszy smak, a kura stanie się bazą całej zupy. Nie można również zapomnieć o opaleniu cebuli nad palnikiem. Przypalone warzywo to kolejny waży element, bez którego rosół nie będzie miał odpowiedniego koloru.

Jajko w koszulce na toście
08.12.2021 01:00 Prosty trik na idealne jajko w koszulce

Jajko w koszulce uznawane jest za najbardziej ekskluzywny sposób podania jajka, który sprawia trudności nawet najlepszym kucharzom. Istnieje metoda, która pozwala zrobić je bez żadnego wysiłku - wystarczy wykorzystać chochlę do zupy. Przyrząd z wbitym do środka jajkiem wkłada się do wrzątku i czeka, aż białko się zetnie. Trik ten został pokazany na TikToku na profilu Caught Snackin’.Jajko w koszulce tradycyjnie gotuje się w wodzie zakwaszonej octem. Kwaśny odczyn roztworu ułatwia szybkie ścięcie się białka, co zapobiega ewentualnemu rozlaniu się żółtka. Przy wlewaniu jajka łatwo jednak o pęknięcie żółtka i zniszczenie całej pracy. Trudność przygotowania jajek poszetowych sprawia, że najczęściej można zjeść je jedynie w lepszych restauracjach. Jeśli masz jednak na nie ochotę, lecz nie wybierasz się na miasto, mamy idealne rozwiązanie. Z poniższym trikiem będziesz mógł robić tyle jajek w koszulce, ile tylko zechcesz.

Wątróbka z cebulką
06.12.2021 01:00 Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

Wątróbka wywołuje wiele emocji, które nie zawsze są pozytywne - niektórzy nie znoszą jej do tego stopnia, że nie chcą o niej nawet słyszeć. Jeśli jesteś jednak fanem wątróbki, warto znać sposób na to, aby nie była gorzka. Przed smażeniem należy wymoczyć ją przez kilka godzin w mleku z dodatkiem kilku plasterków cebuli. Nabiał wyciągnie gorycz, a cebula nada wątróbce niepowtarzalnego aromatu. Wątróbka z cebulką jest potrawą, która szczególnie wśród starszych Polaków, wywołuje uczucie nostalgii. Dawniej wątróbka była często podawana dzieciom, jako doskonałe źródło żelaza, dobrze przyswajalnego białka oraz wielu witamin. Dzisiaj nieco odeszło się od jedzenia podrobów, choć ich właściwości są na tyle dobre, że dobrze jest wprowadzić je od czasu do czasu do diety. Naturalnie wątróbka ma gorzki posmak, który na szczęście można w bardzo łatwy sposób zniwelować. Potrzeba do tego miski z mlekiem i jednej cebuli - wszystko wkłada się do miski i moczy wątróbkę. Po kilku godzinach mleko wyciąga gorycz i intensywny smak wątróbki, zostawiając delikatne mięso z posmakiem pysznej cebuli.

Zamrożone mięso
06.12.2021 01:00 Jak szybko rozmrozić mięso?

Robicie obiad i nagle przypominacie sobie, że nie rozmroziliście mięsa? Nic nie szkodzi. Są triki, które pozwolą nam wybrnąć z niekomfortowej sytuacji. Niektóre wymagają jednak nieco planowania. Trzeba bowiem zamrozić wcześniej mięso w niewielkich porcjach. Z mięsa zrobicie np. te pyszne kotlety z pieczarkami czy smaczne schabowe w orzechowej panierce. Najlepiej będzie, gdy wyjmiecie je z zamrażalnika wieczorem i pozostawicie na noc w lodówce. Ten sposób rozmrażania jest najbezpieczniejszy. Co jednak zrobić, gdy nie mamy aż tyle czasu?

Najgorsze błędy podczas gotowania rosołu
06.12.2021 01:00 Najgorsze błędy popełniane podczas gotowania rosołu

Rosół będzie pyszny i efektowny tylko wtedy, gdy zostanie poprawnie przygotowany. Gotując go, bardzo łatwo popełnić katastrofalne w skutkach błędy. Niektóre sprawią, że zupa będzie tylko gorzej wyglądać, podczas gdy inne mogą nieść ryzyko chorób. Dowiedzcie się, czego należy unikać. Jednym z najgorszych błędów jest umieszczanie mięsa we wrzątku. Wówczas rosół wyjdzie bez smaku. Nie ważne czy przyrządzacie rosół bezmięsny, czy też sięgacie po bardziej tradycyjny przepis. Gotowanie tej potrawy rządzi się pewnymi prawami, których należy przestrzegać. Próbując iść na skróty, niepotrzebnie narażacie się na straty i pracujecie na przygotowanie niesmacznego dania.

Jajko na miękko
06.12.2021 01:00 Ile czasu gotować jajka na miękko?

Jajka na miękko mają ogromne tłumy fanów, którzy uważają, że nie ma nic lepszego niż ścięte białko z rozlewającym się i gęstym żółtkiem. Niektórzy mają jednak problemy z dobraniem odpowiedniej temperatury oraz czasu gotowania, przez co jajka zazwyczaj są przegotowane. Niżej tłumaczymy tajniki zrobienia najlepszych jajek na miękko. Jajka na miękko najczęściej podane są przy akompaniamencie tostów z masłem, świeżymi warzywami oraz aromatycznych wędlin. Dzięki dużej różnorodności można zjeść bardzo satysfakcjonujące śniadanie, które dostarczy dużej części mikro i makro elementów. Choć mogłoby się wydawać, że ugotowanie jajek na miękko jest zadaniem banalnie prostym, aby uzyskać sukces. należy znać kilka informacji, a także trików. Inaczej można skończyć z jajkami na twardo, które są również smaczne, jednak nie zawsze ma się na nie ochotę. Oto poradnik jak ugotować jajko na miękko.

Kremowa jajecznica
05.12.2021 01:00 Aksamitna i wilgotna jajecznica z dodatkiem majonezu

Większość z nas przyzwyczajona jest do nieco innej jajecznicy, która nie ma kremowej i delikatnej konsystencji. Alton Brown, amerykański szef kuchni i osobowość telewizyjna, pokazał przepis na jajecznicę z majonezem, która zachwyca swoją puszystością, a także wilgotnością. Już jedna łyżka majonezu wystarcza, aby smażone jajka nie były suche, co pokazujemy w poniższym artykule. Jajecznica może z pozoru wydawać się potrawą banalnie prostą, której ulepszanie nie ma za bardzo sensu - dobrej jakości jajka bronią się intensywnym smakiem i zawartością wielu wartości odżywczych. Niektórzy jednak chcą czegoś więcej, więc poszukiwania idealnej jajecznicy cały czas trwają. Alton Brown ma pomysł, który może zakończyć tę dyskusję raz na zawsze. Brown zachęca do dodawania jednej łyżki majonezu jeszcze przed rozpoczęciem smażenia jajek. Według szefa kuchni klasyczny sos nie jest wyczuwalny podczas jedzenia, a jego minimalna ilość nie zwiększa zanadto kaloryczności dania. Dla ciekawskich zostawiamy poniżej pełną recepturę wzorowaną na pomyśle Altona Browna.

Prosta konfitura z malin
03.12.2021 01:00 Prosta konfitura z malin

Konfitura z malin jest prostym sposobem na zatrzymanie smaku wyjątkowych, letnich owoców aż do następnych zbiorów. Konfitura jest słodka, smaczna i doskonale sprawdzi się zarówno na słodkie śniadanie, jak i do ciast, tortów i deserów. Zachowaj smak owoców na całą zimę i przygotuj prostą konfiturę z malin.Sezon na maliny jest krótki, rozpoczyna się w sierpniu, kończy we wrześniu, jednak dzięki przetworom możemy cieszyć się ich smakiem przez kolejnych kilka miesięcy, aż do następnych zbiorów. Z malin przygotujesz konfiturę, dżem i gęsty sok do rozgrzewającej herbaty. Konfitura z malin jest słodka, smaczna i pokochają ją nawet najmłodsi. Konfitura jest doskonała na kanapkę, jako słodkie śniadanie. Wykorzystasz ją również do przekładania tortów śmietanowych, czekoladowych ciast, gofrów i wielu innych słodkości. Przygotuj również jesienny dżem z dyni i śliwek, doskonały do kanapek i przekładania ciast.

Gotowanie jajek
02.12.2021 01:00 Jak idealnie ugotować jajka?

Gotowanie jajek jest proste. Niby tak, jednak często, gdy już zaczniemy jeść jajko, okazuje się, że miało być miękkie, a jest twarde lub co gorsza, gumowate. No właśnie, wiecie jak idealnie ugotować jajka? Ile czasu powinno się gotować jajka na miękko, a ile na twardo? Podajemy szczegóły.Jajka często jemy na śniadanie. Sadzone, w postaci jajecznicy czy gotowane. Wszystkie są smaczne i pożywne. Jednak najłagodniejsze dla naszego żołądka są niewątpliwie jajka gotowane. Zwłaszcza te, ugotowane na miękko. Ponieważ jajko jest bardzo delikatne, łatwo przesadzić z czasem gotowania i sprawić, że szybko stanie się twarde. A na to nie zawsze mamy ochotę.

Sok z aronii przepis siostry Anastazji
01.12.2021 01:00 Sok z aronii przepis siostry Anastazji

Sok z aronii jest doskonałym sokiem na przeziębienie i grypę. Sok z aronii ma słodko-kwaśny smak i wyjątkowy aromat, jest świetnym dodatkiem do rozgrzewających, zimowych herbat. Sprawdź, jak przygotować sok z aronii przepisu siostry Anastazji o wzmacniających właściwościach i doskonałym smaku.Aronia zbierana jest w polskich sadach na przełomie sierpnia i września. Jej kwaśne owoce zawierają więcej witaminy C niż cytryna, przez co rewelacyjnie wzmacniają odporność, walczą z przeziębieniem i grypą, a także regulują ciśnienie krwi i uszczelniają naczynia krwionośne. Sok z aronii jest szczególnie zalecany w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy podatni na infekcje.Czysty sok z aronii jest cierpki i kwaśny, jednak po dodaniu do niego cukru i innych owoców, np. malin lub wiśni, otrzymamy doskonały w smaku sok, który możemy pić sam lub dodawać do rozgrzewającej, zimowej herbaty. Sok z aronii zawsze należy pasteryzować, abyśmy mogli cieszyć się jego właściwościami i wyjątkowym aromatem przez cały, kolejny rok.Z aronii przygotujesz również nalewki oraz dżemy i konfitury, którymi przełożysz ciasto czekoladowe, aby przełamać jego słodki smak. Tu poznasz przepis na czekoladowe brownie z fasoli, które świetnie komponuje się z kwaśną konfiturą.