Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Ratunkiem jest sekretny składnik
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.12.2021 01:00

Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Ratunkiem jest sekretny składnik

gotowanie jaj
canva/pictore

Jajka są bardzo popularne w naszej kuchni. Dodajemy je do klusek, ciast, farszów, ale przede wszystkim robimy z nich potrawy. Doskonale smakują smażone i gotowane. A wiesz, co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Ratunkiem jest sekretny składnik.

Gotowanie jajek to niby nic trudnego. Niby, bo jednak jajka mają bardzo delikatne skorupki. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że skorupka pęknie, a zawartość jajka wyleje się do wrzątku. Jajko wygląda wtedy nieapetycznie i zwykle nie mamy ochoty już go jeść. Na szczęście można temu zapobiec.

Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Ratunkiem jest sekretny składnik

Są dwie metody gotowania jajek. Jedni wkładają je do zimnej wody, podgrzewają do zagotowania i od tego momentu liczą czas gotowania. Inni wkładają je na wrzątek i gotują na miękko lub twardo. W tym drugim przypadku często dochodzi do pęknięcia skorupki. Choć tak naprawdę zdarza się to i w pierwszym przypadku.

Oczywiście, jeśli przed włożeniem jajek do wody ocieplimy je do temperatury pokojowej, jest mniejsze ryzyko, że skorupka pęknie. Jednak nie zawsze i to pomaga.

Na szczęście zawsze pomaga dodany do wody sok z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego. Dzieje się tak dlatego, że kwas cytrynowy uelastycznia skorupkę, co chroni ją przed pęknięciem. Działa też na nią wzmacniająco.

Za sprawą tego dodatku, skorupka nie pęknie nawet pod wpływem wysokiego ciśnienia, jakie panuje wewnątrz jajka w czasie jego gotowania. I co ważne, kwas cytrynowy nie przenika do środka jajka, więc nie zmienia jego smaku.

Jak długo gotować jajka?

Czas gotowania jajek zależy od tego, czy chcesz je ugotować na miękko, czy na twardo. Istotna jest też wielkości jajek — mniejsze gotujemy nieco krócej niż duże.

Gotując jajka na miękko, trzeba je włożyć ostrożnie do zagotowanej wody i gotować 4-5 minut. Jeśli chcesz ugotować jajka na twardo, włóż je do zimnej wody i gotuj ok. 8 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć. Jeśli jajka mają być ugotowane na półtwardo, włóż je do zimnej wody i gotuj ok. 4 minuty od momentu, aż woda zacznie wrzeć.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na potrawy z jaj. Sprawdź, jak przygotować jajka sadzone na śmietanie, a także jak zrobić jajko w koszulce.

cytryna
cytryna

Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: shareinfo, winiary

Zapraszamy na nasz Instagram