Smakosze.pl
Wątróbka z cebulką

canva/Studioimagen73, Getty Images

Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

6 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wątróbka wywołuje wiele emocji, które nie zawsze są pozytywne - niektórzy nie znoszą jej do tego stopnia, że nie chcą o niej nawet słyszeć. Jeśli jesteś jednak fanem wątróbki, warto znać sposób na to, aby nie była gorzka. Przed smażeniem należy wymoczyć ją przez kilka godzin w mleku z dodatkiem kilku plasterków cebuli. Nabiał wyciągnie gorycz, a cebula nada wątróbce niepowtarzalnego aromatu.

Wątróbka z cebulką jest potrawą, która szczególnie wśród starszych Polaków, wywołuje uczucie nostalgii. Dawniej wątróbka była często podawana dzieciom, jako doskonałe źródło żelaza, dobrze przyswajalnego białka oraz wielu witamin. Dzisiaj nieco odeszło się od jedzenia podrobów, choć ich właściwości są na tyle dobre, że dobrze jest wprowadzić je od czasu do czasu do diety.

Kotlet schabowy

Jak zrobić panierkę do schabowych, która się nie odkleja?

CZYTAJ DALEJ

Naturalnie wątróbka ma gorzki posmak, który na szczęście można w bardzo łatwy sposób zniwelować. Potrzeba do tego miski z mlekiem i jednej cebuli - wszystko wkłada się do miski i moczy wątróbkę. Po kilku godzinach mleko wyciąga gorycz i intensywny smak wątróbki, zostawiając delikatne mięso z posmakiem pysznej cebuli.

Jak smażyć wątróbkę?

Przed rozpoczęciem smażenia bez dwóch zdań trzeba wątróbkę dokładnie osuszyć ręcznikiem kuchennym. Nawet niewielka ilość wilgoci sprawi, że z patelni będą strzelały kropelki oleju. Mięso doprawia się świeżo mielonym pieprzem bez soli, ponieważ sól wyciąga z niej wodę.

Patelnia powinna zostać postawiona na dużym ogniu, ponieważ potrzebna jest wysoka temperatura. Smażenie wątróbki w niskiej temperaturze powoduje, że jest ona wysuszona, gumowata i nie ma chrupiącej skórki.

Samo gotowanie musi trwać tylko kilka minut, gdyż delikatne mięso szybko staje się przesmażone. Podczas smażenia nie wolno również nakłuwać wątróbki, gdyż wtedy wyciekają z niej soki, które ponownie pryskają w kontakcie z rozgrzanym olejem.

Szybki przepis na wątróbkę

Składniki:

  • 600 g wątróbki drobiowej

  • 2 cebule białe

  • 1 cebula czerwona

  • 1 kwaśne jabłko

  • majeranek 1 łyżeczka

  • mleko 1 litr

  • olej rzepakowy kilka łyżek

  • pieprz pół łyżeczki

  • sól pół łyżeczki

Oczyść wątróbkę ze wszystkich błon i przerostów. Do miski wlej mleko. Jedną cebulę obierz ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do miski razem z oczyszczoną wątróbką. Wstaw ją do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie wyciągnij miskę i odsącz wątróbkę z mleka.

Dwie pozostałe cebule obierz, pokrój w piórka i podsmaż na patelni. Gdy skarmelizują się, dodaj do nich umyte, obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Do składników wrzuć osuszoną wątróbkę i smaż z obu stron około 4 minut. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem czarnym, majerankiem i podawaj. Danie najlepiej smakuje z z tłuczonymi ziemniakami oraz mizerią. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować duszoną wątróbkę z jabłkiem. Ten tekst wyjawia, jak długo należy smażyć wątróbkę.

Wątróbka z cebulką

Źródło zdjęcia: canva/Studioimagen73, Getty Images

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: akademiasmaku.pl; przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >