Makłowicz zdradził, jaki jest najlepszy majonez. Odpowiedź zaskakuje
Wielu smakoszy na wigilijnym stole postawi sałatkę jarzynową. Specjał ten, jak chyba żaden inny, budzi wiele dyskusji. W jednej z nich udział wziął Robert Makłowicz. Kucharz zdradził ostatnio, jakiego majonezu używa do jej przyrządzenia.
Wiele jest wersji jarzynowej. Można ją podać np. z grzybkami marynowanymi czy pomijając nabiał. Warto zdać sobie sprawę z faktu, że niezależnie od tego, jaki składniki wybierzemy, za gros smaku tego rarytasu odpowiada sos, w którym najczęściej używamy majonezu.
Jaki majonez wybrałby Robert Makłowicz?
Odpowiedź kucharza nie rozwiązuje niestety dylematu dotyczącego wyboru producenta majonezu. Podróżnik wskazał bowiem, że jego zdaniem wigilijny klasyk najlepiej smakuje z jajecznym sosem przyrządzonym w domu:
„Zrobienie majonezu to tylko 10 minut roboty! Potrzeba żółtka, trochę musztardy, odrobinę czosnku, jeśli ktoś chce i dobrej jakości oleju roślinnego. Należy powoli ucierać i gotowe!” — powiedział w rozmowie z dziennikarzem Onetu.
Wspomniał też, że miał okazję spróbować wegańskiej wersji majonezu. Jego zdaniem to naprawdę smaczna alternatywa i poleca ją swoim fanom.
Czy majonez musi poróżnić nas przy świątecznym stole?
Jeżeli pójdziecie za radą znanego kucharza, dyskusja o zakupie odpowiedniej marki specjału nie zaistnieje. Jakiś czas temu zdradzaliśmy wam już recepturę Ani Starmach na jajeczny dodatek do jarzynowej. Z nią z pewnością wyjdzie wam smaczny.
A jeśli chcecie, by wasza jarzynowa wyszła lekka, dodajcie do niej jogurtu. Wtedy nie będziecie musieli obawiać się, że wigilijny smakołyk będzie o sobie przypominał po spożyciu. Jeżeli wybierzecie jogurt sojowy, waszej sałatki ze spokojem skosztują również weganie.
Źródło zdjęcia: canva/tashka2000
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: podroze.onet