Smakosze.pl
Majonez, który Makłowicz wybiera do jarzynowej

canva/arfo; TRICOLORS/East News

Makłowicz zdradził, jaki jest najlepszy majonez. Odpowiedź zaskakuje

23 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wielu smakoszy na wigilijnym stole postawi sałatkę jarzynową. Specjał ten, jak chyba żaden inny, budzi wiele dyskusji. W jednej z nich udział wziął Robert Makłowicz. Kucharz zdradził ostatnio, jakiego majonezu używa do jej przyrządzenia.

Wiele jest wersji jarzynowej. Można ją podać np. z grzybkami marynowanymi czy pomijając nabiał. Warto zdać sobie sprawę z faktu, że niezależnie od tego, jaki składniki wybierzemy, za gros smaku tego rarytasu odpowiada sos, w którym najczęściej używamy majonezu.

Kompot z suszu Magdy Gessler

Zaskakujący przepis na wigilijny kompot z suszu wg. Magdy Gessler

CZYTAJ DALEJ

Jaki majonez wybrałby Robert Makłowicz?

Odpowiedź kucharza nie rozwiązuje niestety dylematu dotyczącego wyboru producenta majonezu. Podróżnik wskazał bowiem, że jego zdaniem wigilijny klasyk najlepiej smakuje z jajecznym sosem przyrządzonym w domu:

„Zrobienie majonezu to tylko 10 minut roboty! Potrzeba żółtka, trochę musztardy, odrobinę czosnku, jeśli ktoś chce i dobrej jakości oleju roślinnego. Należy powoli ucierać i gotowe!” — powiedział w rozmowie z dziennikarzem Onetu.

Wspomniał też, że miał okazję spróbować wegańskiej wersji majonezu. Jego zdaniem to naprawdę smaczna alternatywa i poleca ją swoim fanom.

Czy majonez musi poróżnić nas przy świątecznym stole?

Jeżeli pójdziecie za radą znanego kucharza, dyskusja o zakupie odpowiedniej marki specjału nie zaistnieje. Jakiś czas temu zdradzaliśmy wam już recepturę Ani Starmach na jajeczny dodatek do jarzynowej. Z nią z pewnością wyjdzie wam smaczny.

A jeśli chcecie, by wasza jarzynowa wyszła lekka, dodajcie do niej jogurtu. Wtedy nie będziecie musieli obawiać się, że wigilijny smakołyk będzie o sobie przypominał po spożyciu. Jeżeli wybierzecie jogurt sojowy, waszej sałatki ze spokojem skosztują również weganie.

Domowy majonez w misce

Robert Makłowicz poleca domowy majonez do jarzynowej

Źródło zdjęcia: canva/tashka2000

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: podroze.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kanapka

Show-biznes od kuchni

Oburzające zdarzenie w Pendolino. Poseł dostał spleśniałe kanapki

Czytaj więcej >
Eleganckie danie

Show-biznes od kuchni

Ile kosztują potrawy w restauracji Kuby Wojewódzkiego?

Czytaj więcej >

Show-biznes od kuchni

Justyna Żyła napisała kulinarnego e booka. Znamy szczegóły

Czytaj więcej >
Polsat rusza z nowym programem

Show-biznes od kuchni

Już wiadomo kiedy wystartuje nowe kulinarne show

Czytaj więcej >

Show-biznes od kuchni

Gessler pokazała pierwsze fragmenty nowego sezonu Kuchennych Rewolucji

Czytaj więcej >
Polsat rusza z nowym programem kulinarnym

Show-biznes od kuchni

Nowy kulinarny program na antenie Polsatu - znamy datę

Czytaj więcej >