Ćwikła na zimę według siostry Anastazji
Ćwikła na zimę siostry Anastazji to prosty pomysł na pyszne przetwory, bez octu, bez zalewy. Buraki tarte z chrzanem są bardzo aromatyczne i świetnie pasują do mięsnego obiadu. Poznaj przepis na ćwikłę na zimę siostry Anastazji.
Buraki są bardzo zdrowym warzywem, są słodkie, sycące i zawierają wiele niezbędnych witamin i minerałów. Najważniejszym związkiem występującym w burakach jest żelazo, które odgrywa kluczową rolę w produkcji i transporcie krwi. Niedobór żelaza skutkuje osłabieniem, wypadaniem włosów i groźną dla zdrowia i życia anemią.
Wszyscy uwielbiamy zimowe przetwory. Ogórki kiszone, powidła śliwkowe, grzybki marynowane i buraczki to przetwory, które przygotowuję każdego lata i jesieni, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem do następnego sezonu. Ćwikłę po przygotowaniu pasteryzuj przez 20 minut, aby były świeże i smaczne przez cały następny rok.
Buraki tarte z chrzanem świetnie łączą się z czerwonym mięsem. Nie ma lepszego połączenia od tradycyjnych mielonych, żeberek i karkówki z ćwikłą i tłuczonymi ziemniakami. Prosto i wyjątkowo smacznie.
Przepis na ćwikłę na zimę siostry Anastazji
Składniki:
2 kg buraków
200 g chrzanu
sok z 1 cytryny
cukier
sól, pieprz
Jak przygotować ćwikłę na zimę siostry Anastazji?
Buraki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odstaw, aby ostygły i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zetrzyj również chrzan.
W większej misce wymieszaj buraki z chrzanem i sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, następnie całość przełóż do słoików.
Słoiki zakręć i wstaw do góry dnem do dużego garnka, zalej słoiki wodą i gotuj 20 minut od momentu zagotowania wody, dzięki czemu ćwikła zachowa świeżość przez wiele miesięcy.