Sok z aronii przepis siostry Anastazji
Sok z aronii jest doskonałym sokiem na przeziębienie i grypę. Sok z aronii ma słodko-kwaśny smak i wyjątkowy aromat, jest świetnym dodatkiem do rozgrzewających, zimowych herbat. Sprawdź, jak przygotować sok z aronii przepisu siostry Anastazji o wzmacniających właściwościach i doskonałym smaku.
Aronia zbierana jest w polskich sadach na przełomie sierpnia i września. Jej kwaśne owoce zawierają więcej witaminy C niż cytryna, przez co rewelacyjnie wzmacniają odporność, walczą z przeziębieniem i grypą, a także regulują ciśnienie krwi i uszczelniają naczynia krwionośne. Sok z aronii jest szczególnie zalecany w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy podatni na infekcje.
Czysty sok z aronii jest cierpki i kwaśny, jednak po dodaniu do niego cukru i innych owoców, np. malin lub wiśni, otrzymamy doskonały w smaku sok, który możemy pić sam lub dodawać do rozgrzewającej, zimowej herbaty. Sok z aronii zawsze należy pasteryzować, abyśmy mogli cieszyć się jego właściwościami i wyjątkowym aromatem przez cały, kolejny rok.
Z aronii przygotujesz również nalewki oraz dżemy i konfitury, którymi przełożysz ciasto czekoladowe, aby przełamać jego słodki smak. Tu poznasz przepis na czekoladowe brownie z fasoli, które świetnie komponuje się z kwaśną konfiturą.
Przepis na sok z aronii od siostry Anastazji
Składniki:
2 kg aronii
300 g malin lub wiśni
2 kg cukru
3 l wody
Jak przygotować sok z aronii?
Owoce umyj, włóż do dużego garnka, alej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut i odstaw na całą noc.
Następnego dnia podgrzej sok, zbierz z niego szumowiny i dodaj cukier. Gotuj przez 20 minut i przelej do butelek, słoiczków, a następnie pasteryzuj przez 20 minut, aby sok mógł stać w spiżarni przez wiele miesięcy.