Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sok z aronii przepis siostry Anastazji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.12.2021 01:00

Sok z aronii przepis siostry Anastazji

Sok z aronii przepis siostry Anastazji
canva/igorr1

Sok z aronii jest doskonałym sokiem na przeziębienie i grypę. Sok z aronii ma słodko-kwaśny smak i wyjątkowy aromat, jest świetnym dodatkiem do rozgrzewających, zimowych herbat. Sprawdź, jak przygotować sok z aronii przepisu siostry Anastazji o wzmacniających właściwościach i doskonałym smaku.

Aronia zbierana jest w polskich sadach na przełomie sierpnia i września. Jej kwaśne owoce zawierają więcej witaminy C niż cytryna, przez co rewelacyjnie wzmacniają odporność, walczą z przeziębieniem i grypą, a także regulują ciśnienie krwi i uszczelniają naczynia krwionośne. Sok z aronii jest szczególnie zalecany w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy podatni na infekcje.

Czysty sok z aronii jest cierpki i kwaśny, jednak po dodaniu do niego cukru i innych owoców, np. malin lub wiśni, otrzymamy doskonały w smaku sok, który możemy pić sam lub dodawać do rozgrzewającej, zimowej herbaty. Sok z aronii zawsze należy pasteryzować, abyśmy mogli cieszyć się jego właściwościami i wyjątkowym aromatem przez cały, kolejny rok.

Z aronii przygotujesz również nalewki oraz dżemy i konfitury, którymi przełożysz ciasto czekoladowe, aby przełamać jego słodki smak. Tu poznasz przepis na czekoladowe brownie z fasoli, które świetnie komponuje się z kwaśną konfiturą.

Przepis na sok z aronii od siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg aronii

  • 300 g malin lub wiśni

  • 2 kg cukru

  • 3 l wody

Jak przygotować sok z aronii?

Owoce umyj, włóż do dużego garnka, alej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut i odstaw na całą noc.

Następnego dnia podgrzej sok, zbierz z niego szumowiny i dodaj cukier. Gotuj przez 20 minut i przelej do butelek, słoiczków, a następnie pasteryzuj przez 20 minut, aby sok mógł stać w spiżarni przez wiele miesięcy.

Świeża aronia