Prosta konfitura z malin
Konfitura z malin jest prostym sposobem na zatrzymanie smaku wyjątkowych, letnich owoców aż do następnych zbiorów. Konfitura jest słodka, smaczna i doskonale sprawdzi się zarówno na słodkie śniadanie, jak i do ciast, tortów i deserów. Zachowaj smak owoców na całą zimę i przygotuj prostą konfiturę z malin.
Sezon na maliny jest krótki, rozpoczyna się w sierpniu, kończy we wrześniu, jednak dzięki przetworom możemy cieszyć się ich smakiem przez kolejnych kilka miesięcy, aż do następnych zbiorów. Z malin przygotujesz konfiturę, dżem i gęsty sok do rozgrzewającej herbaty.
Konfitura z malin jest słodka, smaczna i pokochają ją nawet najmłodsi. Konfitura jest doskonała na kanapkę, jako słodkie śniadanie. Wykorzystasz ją również do przekładania tortów śmietanowych, czekoladowych ciast, gofrów i wielu innych słodkości.
Przygotuj również jesienny dżem z dyni i śliwek, doskonały do kanapek i przekładania ciast.
Przepis na prostą konfiturę z malin
Składniki:
1 kg malin
330 g cukru
330 ml wody
Jak zrobić prostą konfiturę z malin?
Do dużego garnka wsyp cukier, zalej go wodą, gotuj i mieszaj, aż powstanie gęsty syrop. Dodaj maliny, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut. Co jakiś czas zamieszaj, aby owoce nie przywarły do dna.
Po ugotowaniu odstaw garnek z malinami na 6 godzin, a najlepiej na całą noc w suche i chłodne miejsce. Na drugi dzień ponownie podgrzewaj owoce z syropem cukrowym przez 40 minut, aby sok odparował, a całość zgęstniała.
Nastaw piekarnik na 120 stopni C, gorącą konfiturę przełóż do słoiczków, zakręć, połóż na blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W ten sposób konfitura zachowa świeżość przez wiele miesięcy.