Soki to najlepszy sposób wsparcia obniżonej w sezonie zimowym odporności. Jednak jaki sok jest naprawdę dobry na przeziębienie? Okazuje się, że warto zainteresować się jednym często pomijanym owocem.
Już nigdy nie sięgniesz po dżem ze sklepu. Wypróbuj przepis na dżem z moreli. Jeden składnik sprawi, że będzie smakował wybornie. Ten domowy i naturalny dżem przygotujesz w łatwy sposób. Smak zachwyci całą rodzinę.
Lubisz ryby? Teraz możesz przyrządzić arbuza, który smakuje jak ryba. Wystarczy, że zmieszasz go z olejem. Wyjdzie bezmięsny przysmak, który zrobi kulinarne wrażenie.
Już za niedługo na ryneczkach i straganach pojawi się aronia. Ten niedoceniany owoc ma wiele cennych właściwości. Wystarczy tylko w odpowiedni sposób go przygotować, a o wszystkich jego zaletach przekonasz się sama. Jest ich więcej, niż mogłoby się wydawać.
Choć pestki z arbuza są jadalne, a nawet zdrowe, psują często przyjemność z jedzenia owocu. Zwłaszcza w sałatkach zaburzają strukturę dania i lepiej, by ich nie było. Na szczęście są sposoby, by łatwo się ich pozbyć.
Na letni deser koniecznie przygotuj ciasto z owocami i kruszonką. Sezonowe owoce nigdy nie smakowały lepiej. Połączenia ciasta, owoców i kruszonki zachwyci całą rodzinę. Przepis mojej mamy jest prosty i dzięki niemu ciasto wychodzi za każdym razem. Zdążysz zrobić je nawet dzisiaj.
Jeżyny to jedne z owoców, które kojarzą się z wakacjami i pysznym smakiem. Jednak usuwanie pestek z jeżyn może stanowić wyzwanie. Radzę sobie z tą czynnością dzięki sposobowi babci. Każdemu go polecam.
Sezon na wiśnie jeszcze trwa. To dobry moment, aby dowiedzieć się, jak zachować smak owoców na dłużej. Sposób jest łatwy i co najważniejsze skuteczny. Wypróbuj go, a już nigdy nie przechowasz ich inaczej.
Oto przepis na przetwory z nietypowym dodatkiem. Ananas zawekowany na zimę razem z ogórkami pokaże swoje całkiem nowe oblicze. Wpłynie też na smak ogórków, dając w efekcie bardzo ciekawe zestawienie.
Arbuz najlepiej smakuje podczas upałów. Jednak warto zrobić z niego też smakołyk, który umili nam wakacyjny czas. Cała rodzina polubi ten przysmak. Wystarczy, że wlejesz do uwielbianego owocu jajka.
Ciasto z morelami jest nie tylko pyszne, ale też z łatwością je upieczesz. Kilka składników i niewiele pracy w kuchni gwarantują znakomity deser. Polubi go cała rodzina i poprosi o dokładkę ciasta pełnego owoców.
Lubimy owoce, bo są pyszne i zdrowe. Jednak jaki jest najzdrowszy owoc świata? Ten wskazali amerykańscy naukowcy. Zdziwisz się i znajdziesz ten owoc w swojej kuchni. Jego zalety są niemal nie do opisania.
Wiśnie na dobre zagościły w sklepach. Zanim przygotujesz z owoców pyszny deser, musisz pozbyć się pestek. Zazwyczaj robi się to za pomocą drylownicy. Okazuje się, że istnieje także domowy sposób na drylowanie wiśni. Przeznaczony do tego przyrząd kuchenny będzie zbędny.
Tomasz Strzelczyk miał przedstawić autorski przepis na przygotowanie letniego deseru z arbuza. Okazało się, że nie będzie to możliwie, ponieważ z owocem coś było nie tak. To co znany kucharz zobaczył po rozkrojeniu owocu, przeszło najśmielsze oczekiwania.
Domowe przetwory są nieocenione o każdej porze roku. Pełne smaku i aromatu mogą jednak nie zawsze się udać. Wszystko przez błąd, który sprawi, że cała nasza praca pójdzie na marne. Upewnij się, że go nie popełniasz.
Muszki owocówki to letni problem niejednej gospodyni. Atakują nie tylko owoce, ale i warzywa. Niełatwo pozbyć się z ich, bo atakują całymi blagami. Istnieje jednak skuteczny sposób, który przygotujesz ze składników dostępnych w każdej kuchni.
Sezon na borówki zaczyna się na początku lipca. Właśnie dlatego musisz poznać przepis na doskonały deser. Ciasto z borówkami, jakie z niego zrobisz, zachwyci wszystkich nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Wielu twierdzi, że jest lepsze niż z najlepszych cukierni.
Czy twoje banany zaraz po zakupie brązowieją? Można temu zaradzić. Wystarczy zastosować jeden prosty trik, który przeciwdziała pojawianiu się plam na bananach. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie będziesz przechowywać bananów inaczej.
Arbuz doskonale gasi pragnienie, orzeźwia i smakuje, że palce lizać. Jadamy go latem, ale dzięki temu przepisowi możemy cieszyć się dłużej smakiem tego pysznego owocu. Wystarczy go przygotować w odpowiedni sposób.
Czy zastanawiałaś się, jak przechowywać cytrynę, aby zachować jej świeżość? Wystarczy ją zamrozić, ale zupełnie inaczej niż inne produkty. Dzięki temu sposobowi owoc nie tylko zachowa doskonały smak, ale i stanie się genialnym produktem do wielu dań. Poznaj sposób, a już nigdy nie przechowasz cytryny inaczej.
Od kilku lat robię dżem z świdośliwy. Ten niepozorny owoc z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Przygotowany z niego dżem doskonale się sprawdza jako dodatek do racuchów lub naleśników.
Nie wiesz, co ugotować na obiad? Przygotuj tę lekką zupę, a domownicy nie będą mogli wyjść z podziwu. Zaskoczy ich nie tylko smak, ale i główny składnik, z którego ją przygotujesz. To danie przyniesie ci orzeźwienia, a upał nie będzie straszny. Przepis pochodzi z kanału Kuchnia Marioli na You Tube.
Szukasz inspiracji na deser z sezonowymi owocami? Wypróbuj przepis na ciasto z wiśniami, które jest tak dobre, że wszyscy proszą o dokładkę. Przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje chwilę. Upiecz je nawet dziś. Połączenie pysznych owoców z ciastem zachwyci każdego.
Sok z wiśni należy do najbardziej cenionych przetworów. Właśnie trwa sezon na te owoce, dlatego zdradzamy jak go zrobić. Przepis, który podajemy nie wymaga również drylowania tych owoców.
Ogródek babci pełen jest witamin. Jeden owoc z jej ogródka szczególnie zapadł mi w pamięć. Wiele osób czeka na truskawki czy czereśnie, ja jednak do nich nie należę. Jestem miłośnikiem agrestu, który poza smakiem oferuje mi wiele innych korzyści.
Sezon na jagody właśnie się rozpoczął. Zatrzymaj ich smak na zimę poprzez zamrożenie. Dzięki tej metodzie owoce się nie posklejają i zachowają smak. Wystarczy zastosować jedną czynność. Poznaj ją i ciesz się doskonałym smakiem jagód.
Ogórek, który smakuje jak arbuz? To możliwe. Wystarczy posypać, go jednym składnikiem, który masz w swojej kuchni. Efekt zaskoczy każdego, a być może ogórki zastąpią nawet ten soczysty owoce. Wypróbuj sposób i o arbuzowym smaku ogórków przekonaj się sama.
Dżem z agrestu jest wspaniałym dodatkiem do kanapek lub naleśników. Robi się go tylko z dwóch składników. Przepis pochodzi z kanału Uwaga Babcia Gotuje.