Ten owoc ma fantastyczne działanie. Poprawi pracę układu pokarmowego, a w dodatku pozytywnie wpłynie także na odchudzanie. Poznaj jego niezwykłe właściwości i włącz go do swojej diety, a nie pożałujesz i na pewno zostanie z tobą na dłużej.
Czarne, czerwone i białe – nie wszystkie porzeczki są sobie równe. Choć każda odmiana ma swoją „specjalizację”, można pokusić się o wskazanie tej, którą warto jadać najczęściej. Oto próby wyłonienia zwycięzcy.
Polskie truskawki. Czy na pewno? Choć etykieta zapewnia nas, że kupujemy krajowe owoce, rzeczywistość może być zupełnie inna. Na szczęście truskawki lokalnej produkcji da się rozpoznać po samych owocach, nie tylko po opakowaniu.
Jest w tym przepisie coś zupełnie niezwykłego. Przygotowujemy ciasto na bazie soku owocowego, który staje się jego integralną częścią. Ciekawe, zielone ciasto z naturalnym barwnikiem pochodzącym z kiwi jest przepyszne i zaskakujące.
Potwierdzają się czarne scenariusze. Ceny czereśni mogą w tym roku poszybować w górę tak bardzo, że owoce te staną się dobrem luksusowym. Już niedługo jednak będzie można ich choćby spróbować.
Czereśnie kuszą smakiem i przyciągają wyglądem. Cały rok czekamy na te pyszne owoce. Jak poznać czy czereśnie są robaczywe? Jeden szczegół jest wyjątkowo istotny.
Szukasz sposobu na orzeźwienie? W takim razie koniecznie musisz poznać przepis na lemoniadę. Dzięki niej szybko ugasisz pragnienie i upały będą ci niestraszne. Dowiedz się, jak przygotować ten napój, a domownicy na pewno ci podziękują. Sposób jest banalny.
To ciasto wygląda tak, że aż szkoda je jeść. Okazały deser, który bajecznie prezentuje się na stole, zachwyca też smakiem. Ciasto zrobisz bez pieczenia i to w prosty sposób.
Ceny czereśni są na razie wyjątkowo wysokie. Jednak istnieją takie miejsce w Polsce, gdzie za kilogram tych lubianych owoców zapłacimy bardzo mało. Należy spełnić warunek, który dla wielu osób jest bardzo atrakcyjny.
Arbuzy pojawiły się już w sklepach i na straganach. Jemy je ze smakiem, ale skórki zwykle wyrzucamy. Nie rób tego. Wypróbuj patent na smaczne zastosowanie skórek z arbuza w kuchni.
Sieć sklepów Dino znów przygotowała promocje wielu lubianych produktów. Znajdziemy w nich kiełbasy i mięsa w atrakcyjnych cenach. Podpowiadamy, co warto jeszcze kupić w Dino.
Być może najciekawszą rzeczą w tym przepisie jest to, że jest to rodzaj odwróconego placka – spód z ciasta mamy tu na wierzchu. Otrzymujemy specyficzne ciastko, które równie dobrze jak na podwieczorek sprawdzi się na śniadanie – jest pożywne, bogate w błonnik i naprawdę pyszne.
W sklepach i na straganach pojawiły się pierwsze polskie truskawki. Warto zachować je dłużej, czasem potrzebujemy, żeby poleżały dwa-trzy dni. Jak pozbyć się robaków i zapobiec pojawianiu się pleśni? Sposób jest nie tylko skuteczny, ale też banalnie prosty. Wystarczy, że dodasz kilka kropel popularnego produktu.
Wszyscy kochają takie przepisy. Ekspresowe ciasto bez pieczenia składa się z kruchego, słodkiego spodu i śmietankowej masy. Sekret tego przepisu leży w gotowych produktach, które znacznie przyspieszają przygotowanie, nie psując jednocześnie efektu. Jesteście gotowi na taki specjał?
Co to jest: nazywa się jak śliwka, wygląda jak borówka, a zdrowa jest jak… jak coś bardzo zdrowego? To świdośliwa, mało znany owoc, który ma szanse stać się nowym superskładnikiem w naszej diecie.
Wielu zapyta: po co w ogóle porównywać czereśnie z truskawkami? Nie można jeść jednego i drugiego? Cóż, dla osoby o w pełni sprawnym metabolizmie pewnie jest to dobra odpowiedź. Jednak czy osoby, którym nie jest wszystko jedno, powinny wybierać jedne czy drugie?
Są cztery sposoby, by rozpoznać, czy arbuz znaleziony na straganie spełni nasze oczekiwania. Metody te, zastosowane jedna po drugiej, powinny wystarczyć, by zapewnić, ze kupimy odpowiednio słodki i soczysty owoc. Paradoksalnie najsmaczniejsze będą te arbuzy, które wizualnie wcale nie zachwycają. Poniżej poznasz wszystkie szczegóły na ten temat.
Kiszone… co? – zapytają niektórzy, nienawykli do przygotowywania słonych przetworów z owoców. Ale agrest przecież nadaje się doskonale do słoików, przygotowany podobnie jak ogórki – w końcu nie jest kwintesencją słodyczy, a ciekawą mieszanką kwaśnego, słodkawego i cierpkiego. Warto, choćby na próbę, przyrządzić raz taki agrestowy przysmak.
Czereśnie już można kupić na straganach, ale na razie kosztują krocie. W zeszłym roku ceny tych znakomitych owoców biły rekordy, ale w tym roku jest jeszcze drożej. Ile musimy wydać na kilogram czereśni na targu?
Jeśli dziś wtorek, to jesteśmy przy kolejnym rozdaniu promocji w supermarketach. Dino przecenia niektóre produkty – czasem o duże kwoty – i to dla nas dobre wieści. Wygląda na to, że ciepłe dni właśnie nadeszły.
Koniecznie poznaj przepis na to ciasto. Jest doskonale w smaku, a swoim wyglądem przypomina te najlepsze z cukierni. Wypróbuj ten prosty przepis i zaskocz domowników poobiednim deserem. Smak zostanie z wami na długo.
Ta tarta z kruszonką łączy w sobie charakterystyczny, cierpki smak rabarbaru ze słodyczą truskawek. W tym krótkim, majowym momencie, kiedy truskawki są już słodkie, a rabarbar jeszcze młody, należy cieszyć się takimi połączeniami jak najczęściej.
Polska sieć sklepów Dino przygotowała dla swoich klientów korzystną ofertę promocyjną. Śpiesz się, bo jest ograniczona czasowo, a w dodatku zaoszczędzisz z nią masę pieniędzy. Dzięki temu kupisz wiele niezbędnych produktów za grosze.
Nie wiesz, co zrobić z sezonem na rabarbar? Oto podstawowy przepis, który pomoże zmienić cierpkie i twarde łodygi tego warzywa w pyszny deser. Wystarczy dosłownie kilka prostych zabiegów i chwila w piekarniku. Czegoś tak smacznego jeszcze nie jadłaś.
Nieoczekiwane przymrozki po niemal letnich upałach w kwietniu to nie tylko temat do zdawkowej rozmowy o pogodzie przy majówkowym grillu. To także katastrofa dla rolników. Szczególnie sadownicy już liczą straty. I prognozują, że czereśni w tym roku może niemal wcale nie być.
Wbrew mądrościom przysłów, to nie jaskółki, a truskawki są prawdziwym zwiastunem pełnej wiosny. Dziś chodzi nie tyle o ich obecność w sklepach – dostępne są przecież niemal cały rok – ale o cenę krajowych, słodkich i miękkich owoców. Ta cena zaś właśnie spada.
Trudno uwierzyć, jak prosty jest przepis na ten niezwykły deser. W tym torciku pierwsze skrzypce grają owoce w bardzo dużej ilości. Sama galaretka zaś jest tylko nośnikiem, który zmienia talerz owoców w efektowne „ciasto”.
Choć banany nie są odwiecznym elementem polskiej kuchni, doszliśmy już do momentu, w którym wojny kulinarne Polaków rozciągnęły się także na ten owoc. Jedni są zwolennikami jeszcze zielonkawych, inni – już brązowiejących. Którzy mają rację ze zdrowotnego punktu widzenia?