To jest ciasto pomarańczowe. Pyszny owoc nadaje niesamowitego smaku
Ciasto pomarańczowe to prawdziwa gratka dla wszystkich smakoszy. Jest słodkie, świetnie wygląda, a niesamowity smak zawdzięcza właśnie pomarańczy. Musisz zrobić je w swoim domu.
Kolejne pyszne ciasto bez piekarnika
To nieziemskie ciasto robię nie tylko ze względu na smak, ale i na łatwość wykonania. Nie potrzebujesz nawet piekarnika. Wystarczy kuchenka do ugotowania kremów i lodówka, aby całość stężała.
Niepowtarzalny smak ciasta bierze się ze słodyczy pomarańczy. Dodatkowo ten deser możesz pichcić przez cały rok. Zimą dostarczy w ciekawej formie witaminę C, a latem przyniesie orzeźwienie. Można bowiem podawać je schłodzone, co może stanowić nietypową alternatywę dla deserów lodowych.
Strzelczyk zrobił bitki wołowe w sosie i podzielił się przepisem. To hit polskiej kuchniNie tylko pomarańcze
Ciasto składa się z dwóch kremów i biszkoptów, dzięki czemu nie musisz go piec. Ponadto nie potrzeba wielu składników, więc jest tanie. Rzuć okiem, co będzie Ci potrzebne i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Fatto in Casa da Alba, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.
Składniki:
- 180 g biszkoptów
- 500 ml soku pomarańczowego
- 500 ml mleka
- 80 g cukru
- 80 g skrobi kukurydzianej
- 20 g masła
- 10 g cukru waniliowego
- 80 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 20%
Przepis na ciasto pomarańczowe
Zacznij od wlania mleka do rondla. Wsyp 40 g cukru, 40 g skrobi kukurydzianej oraz cukier waniliowy. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu.
Do drugiego garnka wlej sok pomarańczowy. Wsyp skrobię ziemniaczaną i cukier. Całość wymieszaj i podgrzewaj. Przez cały czas gotowania mieszaj płyn w dwóch garnkach. Do garnka z mlekiem dodaj 30 g mascarpone, a do drugiego masło. Mieszaj do momentu zgęstnienia.
Spód okrągłej foremki do pieczenia wyłóż biszkoptami. Następnie na środek wlej krem z soku pomarańczowego. W środek wlej kolejną warstwę, tym razem, z kremu z mleka. Powtarzaj obie czynności do wykończenia obu kremów.
Formę z ciastem odstaw na 4 godziny do lodówki. Do miski włóż 50 g mascarpone. Wlej śmietankę i za pomocą miksera ubij na gęsto. Ciasto wyciągnij z lodówki. Jego wierzch i boki posmaruj bitą śmietaną. Dodatkowo możesz posypać skórką z pomarańczy i gotowe. Krój na kawałki i częstuj gość. Będą wniebowzięci. Sprawdź, co znany youtuber myśli o pączkach Gessler oraz przepis na niesamowicie mięsny obiad.