Zapiekanka jest doskonałym pomysłem na zagospodarowanie zalegających w lodówce warzyw, kasz czy makaronów. Tym razem proponujemy wam danie, które pomoże wam wykorzystać mięso z przygotowanego wcześniej rosołu. Wystarczy je doprawić i połączyć z pozostałymi składnikami. Zapieczone pod serową pierzynką będzie wyśmienite. Spróbujecie?Zapiekanki są pysznymi daniami, których przygotowanie nie sprawi wam większych trudności. Po wyśmienitej kompozycji z ziemniakami, boczkiem i cebulą oraz specjale z mięsem mielonym, prezentujemy wam znacznie prostszy — ale wciąż smaczny — sposób na zapiekankę makaronową. Resztki z rosołu się nie zmarnują.
Kalafior nie należy do wyrazistych w smaku warzyw. Tomasz Strzelczyk zna jednak patent, dzięki któremu stanie się on wyśmienitą przekąską. Przygotujcie parmezan i rozgrzejcie piekarniki. W tej wersji kalafior zachwyci was aromatem i nasyci. Jeszcze nie raz go przygotujecie.Kalafior sprawdza się zarówno jako roślinna alternatywa dla schabowego, jak i składnik wielu pysznych surówek. Tym razem proponujemy wam upieczenie go z prostymi dodatkami. Masło i parmezan przemienią to delikatne warzywo w pełną charakteru ciepłą przystawkę idealną na kolację lub spotkanie w gronie przyjaciół.
Smaczny chleb jest podstawą dobrych kanapek. Bezglutenowy wypiek proponowany przez Annę Lewandowską jest nie tylko smaczny, ale też niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy namoczyć kaszę, zblendować ja z pozostałymi składnikami i upiec. Tak wyrazistego chleba jeszcze nie jedliście. Sprawdźcie koniecznie.Chleb z kaszy gryczanej to kolejna smaczna propozycja na śniadanie od kulinarnej celebrytki. Po wyśmienitych, słodkich naleśnikach z mąki kasztanowej czas na wytrawny, choć wzbogacony o lekko słodkie dodatki wypiek. Gryczany specjał spodoba się nie tylko osobom na diecie bezglutenowej.Chleb z kaszy gryczanej pasuje zarówno do wytrawnych past warzywnych takich jak ten smalec z fasoli, jak i do słodkich konfitur i musów owocowo-warzywnych. Nawet z masłem będzie obłędny. Rodzina z pewnością zje ze smakiem
Rogaliki drożdżowe są smakowitym i niezwykle delikatnym wypiekiem, którego smak doskonale podkreśli nadzienie z twardej marmolady. Przygotujcie je według niezawodnej receptury siostry Anastazji, a słodycz spodoba się nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Rogaliki znikną ekspresowo.Rogaliki drożdżowe uprzyjemnią każde spotkanie. Ciasteczka doskonale pasują zarówno do czarnej kawy, jak i delikatnych naparów herbacianych. Z powodzeniem zastąpią inne słodkości takie jak szarlotka czy sernik. Goście będą zachwyceni niezwykłym połączeniem kruchej masy i słodyczy owoców. Musicie spróbować.
W lodówce zostało nieco świątecznej pieczeni? Podpowiemy wam, jak wykorzystać resztki wielkanocnej pieczeni. Znamy obłędny patent na przysmak, którym zachwyci się cała rodzina. Poznajcie prosty przepis na wyborne krokiety z mięsnym farszem.Święta, święta i po świętach, a w naszych lodówkach zostało sporo niezjedzonych potraw. Tak to już zwykle bywa, bo mało kto potrafi idealnie przewidzieć ile i czego pójdzie w święta. Dziś jest najlepszy dzień, by zagospodarować te przysmaki. Część z wielkanocnych potraw możecie zamrozić i odgrzać, gdy nie będziecie mieć czasu na gotowanie. Niektóre z nich warto jednak przerobić na nowe, smaczne potrawy. Jedną z nich są krokiety, do których farsz można przygotować z powielkanocnej pieczeni.
Schab pieczony w plastrach to świetny pomysł na rodzinny obiad i doskonała alternatywa dla tradycyjnych schabowych w kaloryczną panierką. Poznaj prosty przepis na idealnie soczysty schab pieczony w plastrach, sekretem jest aromatyczna marynata.Schab pieczony to pomysł na wyśmienite danie. Soczyste mięso podane z frytkami lub ziemniakami opiekanymi i surówką smakuje rewelacyjnie i każdy prosi o dokładkę. Gorąco polecam surówkę z kapusty pekińskiej, jest zdrowa, lekka i doskonale pasuje do schabu.Wieprzowina rewelacyjnie łączy się z ziołami suszonymi i mielonymi warzywami. Marynatę przygotuj z papryki mielonej, czosnku, suszoną natką pietruszki. Nie zapomnij oczywiście o soli, pieprzu i oliwie z oliwek. Dzięki marynacie schab będzie miał rewelacyjny smak.Mięso piecz bez termoobiegu, koniecznie z przykryciem, aby nie wysuszyło się pod wpływem wysokiej temperatury. Schab natrzyj przyprawami i marynatą niecałe trzy godziny przed pieczeniem. Dwie godziny mięso musi stać w lodówce, kolejne 40-45 minut na kuchennym blacie, aby zagrzało się w temperaturze pokojowej.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dla tych z was, którzy jeszcze gotują i pieką, przygotowaliśmy garść babcinych porad, które ułatwią wam przygotowanie najpopularniejszych specjałów. Zobaczcie, co zagwarantuje wam sukces i zachwyty gości.Wielkanocne potrawy zawsze wyjdą. Wystarczy jedynie oprzeć ich przygotowanie o sprawdzone receptury i nie zapomnieć, by w skupieniu podążać za instrukcjami. Najwięcej wskazówek zawierają babcine przepisy, które nierzadko przechodziły z pokolenia na pokolenie. Warto zaufać wieloletniemu doświadczeniu.
Jak zrobić pieczony schab ze śliwką? Wyjaśniamy krok po kroku, tym którzy będą go robić pierwszy raz i tym, którzy mają wątpliwości. Sekret tej pieczeni tkwi w odpowiednim nacięciu mięsa. Dzięki naszym poradom i przepisowi świąteczny schab wyjdzie perfekcyjnie. Pieczony schab ze śliwką to polska, świąteczna klasyka. Nie wyobrażamy sobie bez niego stołu bożonarodzeniowego, ale i na Wielkanoc chętnie przyrządzamy to mięso. Jest bardzo smaczne, o ile go nie przepieczemy i wygląda bardzo apetycznie. Poznaj nasze rady i recepturę.
Interesuje was szybki i tani obiad dla całej rodziny? Proponujemy postną zapiekankę ziemniaczaną. By ją przygotować, wystarczy kilka składników i odrobina wolnego czasu. Potrawa wychodzi bardzo smaczna i sycąca. Doskonale nadaje się do odgrzewania. Postny obiad nie ogranicza się do dań z ryb. Do dyspozycji macie przede wszystkim zdrowe i tanie warzywa. Z nich można wyczarować prawdziwe cuda, np. zapiekankę. Wystarczy tylko połączyć warzywa z nabiałem i przyprawami i pyszne danie będzie gotowe dosłownie w pół godziny.
Babka drożdżowa jest specjałem, którego według wielu smakoszy nie może zabraknąć w święta. Pochodzący z Lubelszczyzny przepis na ten rarytas zakłada dodanie do niego jabłek, dzięki czemu staje niezwykle wilgotna i aromatyczna. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a smakuje wyśmienicie. Koniecznie spróbujcieBabka drożdżowa obok paschy i mazurka jest jednym z popularniejszych słodkich wypieków wielkanocnych. Warto sięgnąć po regionalną recepturę na ten klasyk z dodatkiem słodkich jabłek. Owoce nadadzą ciastu przyjemnej konsystencji i sprawią, że babka na długo pozostanie w waszej pamięci.
Zastanawiacie się, jak skutecznie wyczyścić piekarnik, aby lśnił czystością? Zdradzimy wam najlepsze domowe sposoby, dzięki którym nie będziecie musieli sięgać po silne, drogie środki. Tak naprawdę wystarczy wam trochę octu. Sprawdźcie, jakie jeszcze produkty, których na co dzień używacie w kuchni, przydadzą się przy porządkach.Piekarnik warto czyścić na bieżąco, dzięki temu nie będzie w nim trwałych zabrudzeń. Gdy więc coś wam się rozleje, przypali, usuńcie to jak najszybciej. Jeśli jednak nieco zaniedbacie ten kuchenny sprzęt, czeka was nieco dłuższe czyszczenie. Sprawdźcie, przy pomocy jakich środków najlepiej je przeprowadzić.
Planujecie upiec na święta sernik? Sprawdźcie, dlaczego warto dodać do sernika rodzynki. Zaskakujących zalet jest kilka i z pewnością was zachwycą. Wśród waszych gości też na pewno znajdzie się wielu zwolenników tego słodkiego i zdrowego dodatku. Dodawanie rodzynek do ciast, a zwłaszcza do sernika ma swoich wielbicieli i przeciwników. Niektórzy nie wyobrażają sobie masy serowej, bez tego słodkiego dodatku. Za jego sprawą sernik zyskuje bowiem na apetycznym wyglądzie. Jednak są też tacy, którzy omijają rodzynki lub wręcz wydłubują je z ciasta. Być może przekonają się do tych bakalii, gdy poznają ich zalety.
Sernik jest jednym z tych deserów, po które każdy sięgnie z ochotą. Wiedeński specjał w wykonaniu Ewy Wachowicz będzie naprawdę delikatny i przyjemnie wilgotny. Wszystko za sprawą pieczenia w kąpieli wodnej, które sprawia, że ciasta wręcz rozpływają się ustach. Koniecznie podajcie go na świątecznym stole.Sernik jest lubianym przez wielu smakoszy rarytasem. Po wskazówkach dotyczących wyboru sera do jego przyrządzenia oraz podpowiedziach co zrobić, aby wyszedł puszysty, zdradzamy recepturę na wyśmienity sernik wiedeński wprost od kulinarnego autorytetu — Ewy Wachowicz. Tak przyjemnego w odbiorze ciasta jeszcze nie próbowaliście.
Zastanawiacie się, co podać na świąteczny obiad? A może kaczkę? Sprawdźcie, jak zrobić soczystą i rozpływającą się pieczoną kaczkę na Wielkanoc. Jej sekretem są jabłka, które dodają jej również niepowtarzalnego smaku. Wystarczy je pokroić, nadziać nimi kaczkę i całość upiec. Otrzymacie danie lepsze niż w restauracji. Pieczona kaczka jest jednym z najsmaczniejszych mięs, które godne jest świątecznego stołu. To mięso świetnie komponuje się z owocami, a zwłaszcza z jabłkami i pomarańczami. Owoce dodają temu mięsu słodkawego smaku i dużej soczystości. Przyrządzając kaczkę, pamiętajcie o tym, że najsmaczniejsza jest wtedy, gdy jej mięso jest miękkie i bez problemu odchodzi od kości. Warto też wziąć pod uwagę, że w czasie pieczenia kaczka traci dużo na wadze. Zwykle jedną tuszką nasycą się cztery osoby.
Babka jest jednym z ciast, bez których trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Nasz nowy przepis pozwoli wam przygotować niezwykle delikatny i puszysty wypiek o zniewalającym waniliowym smaku. Sekretem jest dodatek budyniu, który sprawia, że babka jest lekka i przyjemna w odbiorze. Spróbujcie jej koniecznie.Babka wielkanocna musi być jednocześnie krucha, aromatyczna i puszysta. Kluczowy w osiągnięciu odpowiedniej konsystencji wypieku jest dodatek mąki ziemniaczanej. Warto ułatwić sobie zadanie i sięgnąć po budyń. Waniliowy proszek sprawdzi się doskonale i pozwoli wam przygotować ciasto niemalże błyskawicznie. Spróbujecie?
Baranek jest jednym z nieodłącznych elementów wielkanocnego koszyczka. A gdyby tak, zamiast kupować cukrową wersję, przyrządzić efektowne ciasto w kształcie tego zwierzątka? Kruchy ucierany specjał z dodatkiem mango będzie bardzo delikatny i orzeźwiający. Spróbujcie go koniecznie.Baranek stanowi wielkanocny symbol, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Proponujemy przygotowanie smacznego i efektownego ciasta, które podkreśli uroczysty charakter rodzinnego posiłku. Będzie ładnie prezentowało się obok paschy i mazurka, a jest naprawdę proste w przygotowaniu. Spróbujecie?
Biała kiełbasa należy do najczęściej podawanych świątecznych specjałów. Wyrób ten będzie niezwykle apetyczny, jeśli zapieczemy go z pysznym sosem na bazie żurawiny. Słodko-kwaśny smak skusi niejednego amatora mięsnego specjału. Spróbujcie koniecznie, a zachwycicie się od pierwszego kęsa. Biała kiełbasa posłuży wam nie tylko do zrobienia tradycyjnego żurku. Świąteczny klasyk doskonale sprawdzi się jako przekąska czy obiad. Pokryjcie go słodko-kwaśnym sosem z żurawiny i zapieczcie, a zapach rozchodzący się po domu sprawi, że nabierzecie apetytu. Tak aromatycznego dania dawno nie jedliście.
Kalafior w naszej kuchni zazwyczaj pojawia się jako element zupy czy obiadowa surówka. Liście zwykle wyrzucamy. Jeśli po raz kolejny wpadną nam w ręce — nie róbmy tego. Zielone fragmenty warzywa bardzo łatwo bowiem przekształcić pyszną przekąskę. Wystarczy posmarować je łyżką ostre pasty harissa i zapiec. Kalafior zapiekany czy pyszna zupa to tylko wybrane dania, jakie przyrządzicie z białego warzywa z różyczkami. Warto jednak wiedzieć, że liście też da się wykorzystać w kuchni. Co więcej, można z nich przyrządzić niezwykle smaczną i zdrową przekąskę, która z powodzeniem zastąpi chipsy czy frytki. Będzie idealna dla fanów pikantnych specjałów.
Sernik jest jednym z tych wypieków, które z pewnością zagoszczą na naszych świątecznych stołach. Jego przyrządzenie zakończy się sukcesem, jeśli uformujemy masę tak, aby na środku powstała niewielka górka. Dzięki temu nawet gdy opadnie po upieczeniu, będzie ładnie wyglądał. Sprawdźcie ten i inne patenty na puszysty sernik. Sernik krakowski czy baskijski są tylko wybranymi propozycjami pysznych wypieków z sera. Najlepszy przepis jednak nie pomoże, jeśli ciasto opadnie po wyjęciu z pieca. Będzie smaczne, ale wizualnie nie zachwyci. Wiemy co zrobić, by uniknąć takiej sytuacji.
Babka ucierana jest pyszną alternatywą dla klasycznego wielkanocnego specjału na bazie drożdży. Sekret jej delikatnej i kruchej konsystencji tkwi w dodatku mąki ziemniaczanej. Im więcej tego produktu użyjemy, tym bardziej sypki wypiek uzyskamy. Sprawdźcie naszą niezawodną recepturę i podajcie tę babkę na świątecznym stole — szybko zniknie z talerzy. Babka ucierana jest zdecydowanie prostsza i szybsza w przyrządzeniu niż jej drożdżowy odpowiednik. Konsystencja uzyskanego ciasta jest też delikatniejsza, a zmiana smaku czy koloru wypieku nie nastręczy trudności. Przepis, który wam dziś proponujemy, umożliwi przyrządzenie orzeźwiającej i lekkiej cytrynowej baby. Będzie równie pyszna, co specjał siostry Anastazji z brzoskwiniami i babka z dodatkiem majonezu. Jej smak z pewnością zachwyci waszych bliskich. Spróbujecie?
Zwykle, gdy nachodzi ochota na wątróbkę, myśli się o przygotowaniu jej na patelni, jednak dzisiaj prezentujemy zupełnie inny sposób. Wątróbka z piekarnika wychodzi idealnie delikatna, soczysta i pełna smaku. Taki posiłek można podać całej rodzinie z dodatkiem ziemniaków lub zwykłego chleba. Wątróbka z piekarnika charakteryzuje się przede wszystkim znacznie mniejszą kalorycznością, w porównaniu do wątróbki z patelni. Nie potrzeba wszak do niej tak dużo tłuszczu, aby stała się równie złocista.
Szyba piekarnika bardzo szybko pokrywa się zaciekami, przypalonymi resztkami jedzenia i innym brudem. Jednym z najlepszych sposobów na wyczyszczenie jej, jest przetarcie jej ściereczką z kilkoma kroplami płynu do naczyń. Specyfik najlepiej sprawdza się do świeżych zabrudzeń. Szyba piekarnika zawsze powinna być jak najczystsza, aby nie było żadnych przeszkód ze spoglądaniem do wnętrza urządzenia. Dzięki niej nie trzeba otwierać drzwi, co przyczyniałoby się do zmniejszonej wydajności piekarnika. Aby szyba lśniła czystością, wystarczy wykorzystać jeden z naszych skutecznych tricków. Dzięki niemu zadanie będzie banalnie proste, a efekt zawsze każdego zachwyci.
Szukacie pomysłu na niedrogi i pyszny obiad? Może skusicie się na zapiekankę ziemniaczaną z szynką i serem? Jest prosta do przygotowania, a potrzebne składniki z pewnością macie pod ręką. Wystarczy je pokroić, ziemniaki podgotować, ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika. Zapiekanki mają wiele zalet. Są łatwe i szybkie do przygotowania. Można je zrobić z niewyszukanych składników i doskonale nadają się do odgrzewania.Po skomponowaniu i ułożeniu całości w żaroodpornym naczyniu wystarczy nam tylko czekać, aż całość się zapiecze. Tę robotę na szczęście robi za nas piekarnik, więc my w tym czasie możemy przygotować surówkę.
Prezentujemy doskonały przepis na sernik budyniowy Ewy Wachowicz. To prawdziwy rarytas, który zachwyci podniebienia wszystkich, którzy go spróbują. Wśród składników najważniejszy jest w nim twaróg i proszek budyniowy. Trzeba je połączyć z innymi dodatkami, by po upieczeniu otrzymać niezwykle puszysty i wilgotny deser. Idealny sernik powinien być delikatny i kremowy. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać tłusty lub półtłusty twaróg. Nie może być on kwaśny, za to musi być zwarty i gładki. Wszystkie składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego jajka i twaróg trzeba wyjąć z lodówki ok. 1,5 godziny przed przygotowaniem sernika. Ważna jest też temperatura pieczenia — nie może być zbyt wysoka, bo wtedy sernik wybrzusza się, a potem opada. Dobrze też go studzić stopniowo — najpierw w wyłączonym piekarniku, a dopiero potem na kuchennym blacie.
Kajzerki są jednymi z częściej przez nas wybieranych wypieków. Te pyszne bułeczki stanowią idealną bazę do kanapek. Korzystając z naszego przepisu, z łatwością przyrządzicie je w domowym zaciszu. Wystarczy zmieszać ze sobą kilka składników. Pamiętaj, żeby wyrobione ciasto posmarować mlekiem i dopiero wtedy obsyp je makiem. Wówczas ziarenka będą trzymały się o wiele lepiej. Kajzerki wyjdą o niebo lepsze niż te z piekarni. Kajzerki posmarowanej pyszną pastą jajeczną czy aromatyczną konfiturą z jabłek nie odmówi sobie żaden smakosz. Przygotowanie tych bułeczek wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Spróbujcie, a zapomnicie o gotowych wypiekach kupowanych w pobliskiej piekarni.
Dziś zdradzimy wam prosty patent na soczysty pieczony boczek. Jest to ideał na wielkanocny stół, bo nie tylko dobrze się prezentuje, ale też świetnie smakuje. Jak go przyrządzić? Natrzyj boczek kilkoma aromatycznymi przyprawami i wstaw do piekarnika. Lepszej wędliny nie kupisz.Jak święta, to pieczyste. Pieczemy szynkę, schab, karkówkę, a także boczek. I w sumie ten ostatni niezawodnie wychodzi dobry. To dlatego, że zawiera dużo tłuszczu, który nadaje pieczeni soczystości. Gdy jednak natrzecie mięso odpowiednimi przyprawami, boczek będzie lżej strawny, a jego smakowi trudno będzie się oprzeć.
Lato to z pewnością najlepsza pora, aby raczyć się smakiem dojrzałej śliwki. Szczególnie polskie odmiany są niebywale smaczne a do tego łatwo dostępne. Korzystając z lokalnych produktów i kupując od małych przedsiębiorców masz pewność, że to czego używasz w swojej kuchni jest nie tylko najwyższej jakości ale przede wszystkim jest zdrowe i bezpieczne dla Ciebie i Twoich bliskich. Szykując się więc do tego deseru, rozeznaj się jakie owoce są dostępne w Twojej najbliższej okolicy.
Aromatyczna zapiekanka na bazie mięsa, bakłażana i sosu beszamelowego, to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny, nawet jeśli nie jest to wakacyjna pora. Z pewnością ten grecki smak przeniesie Was choć na chwilę do klimatycznej, śródziemnomorskiej restauracji w której serwują niesamowite, tradycyjne dania z najlepszych, lokalnych składników.