Pieczone kapuśniaczki
YouTube / Smakosze

Prosty przepis na efektowne pieczone kapuśniaczki

Pieczone kapuśniaczki to doskonałe rozwiązanie na przekąskę dla całej rodziny. Sprawdzą się wspaniale zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a ich wykonanie jest bajecznie proste. Kluczowy jest aromatyczny farsz z kapusty i grzybów, któremu nie sposób się oprzeć.

Pieczone kapuśniaczki zazwyczaj kupujemy już gotowe w piekarni. Jeśli jednak chociaż raz spróbujesz zrobić je samodzielnie, już nigdy nie wrócisz do dawnych zwyczajów. Bez grama konserwantów czy sztuczności, domowe wypieki to zawsze doskonały sposób na poprawę humoru.

Kapuśniaczki na każdą okazję

Pyszne wypieki możesz zabrać ze sobą wszędzie, gdzie masz ochotę. Sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły, do pracy, czy poczęstunek dla niespodziewanych gości. Gotowe kapuśniaczki możesz mrozić i przechowywać nawet przez miesiąc w zamrażalniku.

Poniżej znajdziesz cały przepis wraz z filmikiem, koniecznie obejrzyj.

Najważniejszy w kapuśniaczkach jest domowy farsz, który od razu przywodzi na myśl Święta Bożego Narodzenia, ale przecież takie smakołyki chcemy jadać częściej niż raz do roku. Połączenie kapusty i grzybów idealnie sprawdzi się w kombinacji z czerwonych barszczem - koniecznie chociaż raz podaj je w tej formie.

Ciasto do kapuśniaczków może być gotowe - w sklepach bez problemu znajdziesz ciasto francuskie bądź drożdżowe, tylko czekające na dodaje smakowitych dodatków. Możesz wykonać je także samodzielnie, według ulubionego przepisu.

Czy można mrozić usmażone kotlety schabowe i mielone?Czy można mrozić usmażone kotlety schabowe i mielone?Czytaj dalej

Przepis na pieczone kapuśniaczki

Potrzebujesz:

  • ciasto drożdżowe / opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duża cebula
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 100 g namoczonych grzybów suszonych
  • łyżka oleju
  • kminek
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Kapustę kiszoną, o której zaletach pisaliśmy niedawno, także siekamy na mniejsze kawałki. Jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych potraw, możemy wcześniej przepłukać ją pod bieżącą wodą.

Namoczone wcześniej grzyby także szatkujemy na drobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy także grzyby, a po chwili również kapustę.

Smażący się ciągle farsz doprawiamy do smaku przyprawami, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Całość smażymy przez kilkanaście minut, aż cała wilgoć wyparuje, a farsz stanie się jednolity.

Ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy w kształt prostokąta. Cały ostudzony farsz wykładamy na ciasto i rozprowadzamy niemal po całości, zostawiając nieco przestrzeni po bokach. Ciasto z farszem zwijamy w rulon, a następnie kroimy w plasterki o grubości około 2 cm.

Każdy plasterek układamy poziomo na blaszce do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem. Kapuśniaczki pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu możemy od razu zabierać się za jedzenie. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł