Boczniaki są mniej popularnymi grzybami hodowlanymi, które z łatwością przyrządzicie na wiele sposobów. Warto wypróbować pieczoną wersję z dodatkiem aromatycznego tymianku. Świeże zioło w połączeniu z czosnkiem sprawi, że danie nabierze charakteru. Podajcie je bliskim, a zachwytom nie będzie końca. Boczniaki można przyrządzić w wielu smacznych odsłonach. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić je w pysznej panierce oraz zdradzaliśmy niezawodny patent na te grzyby z grilla. Tym razem sięgamy po naprawdę prostą i jakże satysfakcjonującą kombinację tymianku i czosnku. Po upieczeniu grzyby będą aromatyczne i przyjemnie mięciutkie. Skusicie się?
Ciasto drożdżowe z kruszonka i śliwkami to prawdziwa gratka dla każdego smakosza. Puszyste, wyrośnięte ciasto z dodatkiem owoców sezonowych zapieczonych pod słodką kruszonką wprost rozpływa się ustach. Poznaj przepis babci na ciasto drożdżowe z kruszonką, jest idealne do kawy.Ciasta drożdżowe są wręcz stworzone do zapiekania ich z sezonowymi owocami. Drożdżowiec z kruszonką będzie smakował bosko z truskawkami, rabarbarem, jagodami, wiśniami, malinami i śliwkami. Koniecznie musisz spróbować każdej wersji.Ciasto ze śliwkami jest wyrośnięte, delikatne, a smak owoców doskonale uzupełnia jego smak i sprawia, że drożdżowiec nie jest suchy w środku. Ciasto drożdżowe koniecznie musi mieć również kruszonkę. Słodka posypka z cukru, mąki i masła po zapieczeniu tworzy doskonałe wykończenie ciasta.Pamiętaj, aby przed przygotowaniem ciasta zrobić zaczyn drożdżowy. Drożdże nie wyrosną, jeśli dodasz do nich za zimne lub za gorące produkty. Masło i jajka muszą mieć temperaturę pokojową, mleko natomiast musi być ciepłe, ale również nie za gorące, ponieważ zabije drożdże, przez co ciasto nie urośnie.Ze śliwkami przygotujesz nie tylko ciasta, ale i owsiankę na śniadanie i dania główne- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi ze śliwkami na słodko, rozpływają się w ustach.
Masz w domu kuchenkę mikrofalową? Z pewnością, bo to bardzo pomocne urządzenie, zwłaszcza jeśli chcesz coś szybko odgrzać. A wiesz, jakich produktów nie powinno się podgrzewać w mikrofalówce? Zapoznaj się z tymi informacjami, bo niektóre mogą być wprost niebezpieczne. Kuchenka mikrofalowa to sprzęt, w który wyposażone jest większość kuchni. Nic dziwnego, bo ułatwia ona życie. Zazwyczaj podgrzewamy w niej posiłki, ale można w niej też jedzenie piec, gotować i rozmrażać. Jednak z niektórymi produktami trzeba uważać. Z którymi?
Łosoś jest smaczna i zdrową rybą, której w naszej diecie nie powinno zabraknąć. Jej przyrządzenie jest niezwykle proste. Wystarczy dodać czosnek, by wyszedł delikatny i aromatyczny. Zmieszajcie 2 ząbki z topionym masłem i sokiem z cytryny, a będzie zachwyceni. Łosoś należy do ryb tłustych, które idealnie sprawdzają się w wersji z pieca. Zamiast więc smażyć filety w panierce, przygotujcie prosty sos maślany z dodatkiem czosnku. Tak aromatycznego i delikatnego mięsa ryby dawno nie jedliście. Skusicie się?
Mamy dla was prosty pomysł na pyszny obiad. Jest nim sycąca zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem. Składniki potrzebne do jej przygotowania z pewnością macie w domowych zapasach. Przygotujecie więc smaczne danie bez biegania do sklepu. Co zrobić na obiad? To pytanie codziennie zadaje sobie każda pani (a czasem pan) domu. Rzeczywiście ciągłe wymyślanie potraw i gotowanie do przyjemnych nie należy. Dlatego dobrze jest sobie ułatwiać życie i przyrządzać potrawy, które po pierwsze nie wymagają dużo pracy, a po drugie nadają się do odgrzewania.Takim prostym daniem idealnym na dwa dni jest zapiekanka ziemniaczana. By ją przygotować, wystarczy obrać i pokroić ziemniaki, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, dodać trochę wędliny, posypać serem i zapiec. Prawda, że proste? A jakie smaczne.
Pieczony bakłażan z fetą, pomidorami i czerwoną cebulą to pomysł na lekki i pożywny posiłek w greckim stylu. Zapieczone warzywa z serem, gałązkami tymianku i oliwą z oliwek wprost rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na pieczony bakłażan z fetą, idealny na obiad lub kolację.Bakłażan jest warzywem wprost stworzonym do grillowania, pieczenia, faszerowania. Warzywo zapieczone z greckim serem feta, pomidorkami cherry, czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem to danie idealne na lato. Bakłażan jest pożywny i lekki, jest więc świetnym posiłkiem zarówno na obiad, jak i kolację.Bakłażan, podobnie jak cukinia, jest warzywem idealnym dla osób będących na diecie. Warzywo jest lekkostrawne, małokaloryczne, ale i sycące, ponieważ zawiera błonnik. Warzywo bogate jest również w witaminy z grupy B, witaminę C, K, a także potas i magnez. W bakłażanie znajdziemy również silne antyoksydanty, które zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia. Jeśli szukasz pomysłu na lekki posiłek- tu poznasz przepis na bakłażana faszerowanego pieczarkami, jest idealny na podwieczorek i kolację na ciepło.
Rabarbar jest kwaśnym sezonowym warzywem, które często gości w deserach. Można z niego jednak przygotować również pyszny wytrawny dodatek, czyli chutney. W tej wersji pasował będzie m.in. do mięs i serów. Spróbujcie koniecznie, ten delikatnie pikantny i ziołowy, słodko-kwaśny sos skradnie wasze serca. Z rabarbaru z łatwością przyrządzicie smaczne racuchy czy wyborny, orzeźwiający kompot. Większego trudu nie sprawi wam też wykonanie pysznego chutney, który — po zapasteryzowaniu — z powodzeniem przechowacie do zimy i będziecie mogli cieszyć się wyborną kompozycją na bazie tego warzywa w chłodne zimowe popołudnia. Skusicie się?
Nie ma nic lepszego od domowego, chrupiącego pieczywa. Francuską bagietkę przygotujesz z podstawowych składników, bez spulchniaczy, bez konserwantów, będzie chrupiąca i przepyszna. Poznaj prosty sposób na domową, francuską bagietkę, jest lepsza niż z piekarni.Ciasto na bagietki z suchych drożdży przygotujesz bez zaczynu, jednak gotowa masa i tak musi mieć czas, aby wyrosła. Najpierw wyrobione ciasto musi odpoczywać przez godzinę w suchym i ciepłym miejscu, a później wyrobione już bagietki przez 30 minut, przed samym pieczeniem. To sekret idealnie wyrośniętego i smacznego pieczywa.Do pieczenia bagietek najlepiej sprawdzi się specjalna forma z rynienkami, ale jeśli takiej nie posiadasz, pieczywo upieczesz na zwykłej blaszce. Pamiętaj jednak, aby z papieru do pieczenia przygotować rynienki, które będą trzymać formę i będą oddzielać ciasto.Domowe bagietki rewelacyjnie sprawdzą się jako dodatek do każdego posiłku. Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem w towarzystwie chrupiącego pieczywa smakuje wyśmienicie. Bagietki wykorzystasz również do przygotowania drugiego śniadania dla dzieci i domowych zapiekanek z serem i pieczarkami, wszyscy będą zachwyceni.
Piekarnika używamy bardzo często. Pieczemy w nim ciasta, przygotowujemy pyszne posiłki dla najbliższych. Piekarniki, oprócz pieczenia, posiadają jeszcze kilka niezwykłych funkcji, o których nie wszyscy wiedzą. Poznaj ukryte funkcje swojego piekarnika.Funkcja grilla, podwójnego grzania, termoobiegu, rozmrażanie, minutnik to nie jedyne funkcje, jakie posiada nasz piekarnik. Nowe modele mają kilka dodatkowych rozwiązań, które znacznie ułatwią gotowanie, a nawet sprzątanie.Z piekarnika korzystamy bardzo często do przygotowania wielu wyśmienitych potraw. Warzywa, czy mięso upieczone w piekarniku mają o wiele lepszy smak i przede wszystkim są pozbawione tłuszczu, którego musimy użyć podczas smażenia.Kotlety schabowe pieczone w piekarniku mają równie chrupiącą skórkę, a są o wiele delikatniejsze i bardziej soczyste. W urządzeniu przygotujesz również niezwykłe śniadanie- cloud egg, czyli jajko chmurka, koniecznie musisz spróbować.
Mamy dla was pomysł na niedrogi obiad dla całej rodziny. Jest nim najtańsza zapiekanka makaronowa z serem i pieczarkami. Prezentowane danie przygotujecie prosto, szybko i za grosze. A po wyjęciu z piekarnika wszystkich skusi swoim grzybowym aromatem. Dania z piekarnika mają wiele zalet. Przede wszystkim są lżej strawne niż smażone, po które sięgamy bardzo często. Poza tym są proste do zrobienia i nie wymagają zbytnio naszej uwagi. Mięso, rybę czy zapiekankę wystarczy wstawić do gorącego piekarnika, by po kilkudziesięciu minutach wyjąć pachnące danie gotowe do spożycia. Zapiekanki zajmują wyjątkowe miejsce wśród dań z piekarnika, bo są dodatkowo ekonomiczne. Zwykle robi się je ze składników, które są akurat dostępne w domu. Mogą to być ziemniaki, makaron czy ryż, które wystarczy wzbogacić w kilka składników, zapiec i gotowe. Tak właśnie szybko i sprawnie zrobimy naszą dzisiejszą zapiekankę.
Rabarbar jest świetnym dodatkiem do deserów. W delikatnych babeczkach, które dziś wam proponujemy, sprawdzi się idealnie. Wystarczy zmieszać go z cukrem i dodać do ciasta. Przygotowanie smakołyku zajmie wam około kwadransa, a zachwyci nie tylko dzieci. Koniecznie wypróbujcie. Rabarbar jest kwaśnym sezonowym warzywem, które doskonale sprawdza się w wypiekach, nadając im orzeźwiającego charakteru. Po pysznej szarlotce z budyniem i racuchach z jego dodatkiem proponujemy wam szybkie i wyjątkowo smaczne babeczki. Będą idealne na drugie śniadanie. Spróbujecie?
Sernik japoński pieczony w kąpieli wodnej jest puszystym ciastem, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Pieczony w kąpieli wodnej jest wysoki i lekki jak pianka. Poznaj przepis na szybki i pyszny sernik japoński, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa.Sernik japoński to jedno z najdelikatniejszych i najbardziej puszystych ciast, jakie jadłam. Jest mocno wyrośnięty, delikatny i lekki. Sernik dekoruję sezonowymi owocami, dzięki którym ciasto wygląda jeszcze piękniej i jest idealne do kawy w upalne dni.Japoński deser za każdym razem błyskawicznie znika z talerzyków, nikt nie może mu się oprzeć. Sernik to idealne ciasto dla każdego łasucha, lekka pianka o waniliowym smaku z dodatkiem świeżej nuty cytryny rozpływa się w ustach.Sernik piekę w piekarniku w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest idealnie upieczony i wilgotny w środku. Po 15 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę i dopiekam kolejne 30 minut. Po upieczeniu zostawiam ciasto w piekarniku. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że sernik opadnie i może się pokruszyć. Szukasz pomysłu na pyszne ciasto dla całej rodziny? Przygotuj tartę z owocami z kremem mascarpone, deser znika błyskawicznie.
Mamy pyszny pomysł na obiad. Przygotujcie pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach, a mięso jest niezwykle delikatne i soczyste. Sekret ich smaku tkwi oczywiście w popularnym, mlecznym napoju. Koniecznie przetestujcie proponowaną recepturę.Pieczony kurczak to prosta potrawa, którą każdy zawsze zje ze smakiem. Mięso trzeba tylko przed pieczeniem odpowiednio przyprawić, a najlepiej zamarynować. Do marynowania mięsa najlepiej jest użyć płynu o kwaśnym odczynie, bo potrafi on skruszyć białko. Do marynaty warto dodać np. trochę wina, octu jabłkowego czy soku. Można też zrobić prostą marynatę z maślanki, która jednocześnie nada mięsu aksamitnego smaku, soczystości i kruchości.
Ziemniaki z ogniska są przysmakiem, który wielu smakoszy zna i lubi. Wyjątkowo aromatyczny rarytas można spróbować odtworzyć w domowych warunkach. Wystarczy obtoczyć umyte bulwy w mące wymieszanej z solą i zapiec do miękkości. Będą wyśmienite z wieloma dodatkami. Spróbujecie? Ziemniaki najczęściej gotujemy. Choć sycące bulwy w postaci purée są bardzo smaczne, przyrządzone w piecu też będą doskonałe. Proponowaliśmy wam już zapiekanie ich w formie frytek czy w pysznym pomidorowym sosie. Bulwy z pieca są fenomenalne. Imitujące specjał z ogniska ziemniaki pieczone w całości również wam się spodobają. Bazowy przepis można z powodzeniem wzbogacić o ulubione dodatki takie jak świeże warzywa czy lekkie sosy. Nawet dodanie pieprzu podkreśli ich wyjątkowy aromat. Skusicie się?
Poznajcie delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Będzie zdrowo, smacznie i bez nadmiaru kalorii. Filet kurczaka zamarynujcie wcześniej w jogurcie i obtoczcie w płatkach kukurydzianych. Wyjdzie soczysty i chrupiący niczym smażony, jednak bez dodatku tłuszczu. Kurczak na obiad to zawsze dobra propozycja. A gdy zamiast smażyć, upieczecie go w piekarniku, będzie to bardzo dobry pomysł na danie główne. Tak przygotowane mięso jest mniej kaloryczne i lekkostrawne, a smakuje wyśmienicie. Skorzystajcie z naszego przepisu.
Ciasto drożdżowe jest jednym z prostszych w przygotowaniu wypieków. Najistotniejszym etapem jego przyrządzania jest wyrabianie masy. Będzie skuteczne jedynie wtedy, gdy zakończymy je po pojawieniu się małych pęcherzyków powietrza na powierzchni ciasta. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że wypiek nie opadnie. Sprawdźcie, o czym jeszcze warto pamiętać. Ciasto drożdżowe doskonale smakuje z sezonowymi produktami np. śliwkami czy rabarbarem. O ile etap wyrastania można pominąć, z wyrabiania masy lepiej nie rezygnować. W końcu to właśnie on sprawia, że wypiek wychodzi lekki i puszysty. Podpowiadamy jak go prawidłowo przeprowadzić.
Szarlotka jest ulubionym ciastem wielu smakoszy. Pyszny kruchy wypiek warto urozmaicić. Właśnie teraz warto sięgnąć po inne nadzienie. Trwający sezon na rabarbar jest idealną okazją do przyrządzenia lekko kwaśny ciasta, które będzie przyjemną odmianą od klasyki. Skusicie się? Szarlotkę można przygotować na wiele sposobów. Zdradzaliśmy już niezawodny sposób naszych babć na wyjątkowo kruchy wypiek i aromatyczną propozycję Ewy Wachowicz z dodatkiem skórki pomarańczowej. Tym razem zachęcamy, by jabłka zamienić kwaśne sezonowe warzywo. Szarlotka wyjdzie niezwykle pyszna i orzeźwiająca.
Jak uprawiać w ogrodzie rabarbar? Rabarbar nie jest wymagającą rośliną. Wystarczy wcześniej odpowiednio przygotować ziemię, znaleźć słoneczne miejsce i podlewać. Dowiedz się, jaka ziemia jest najlepsza i kiedy jest czas na sadzenie rabarbaru.Rabarbar to rewelacyjny dodatek do wypieków. Puszysty biszkopt zapieczony z kwaśnymi łodygami lub kruche ciasto z rabarbarem pod kruszonką to absolutny hit każdej wiosny. Z rabarbaru przygotujemy również wyśmienitą, orzeźwiającą lemoniadę i pyszny, domowy kompot.Rabarbar możemy kupić w sezonie w każdym sklepie, jednak mały pęczek kosztuje około 10 zł. Jeśli mamy nasłonecznione miejsce w ogrodzie, możemy samodzielnie posadzić warzywo i cieszyć się zbiorami każdej wiosny. Rabarbar jest warzywem, które rozrasta się bardzo szybko. Wystarczą dwie- trzy sadzonki, abyśmy w niedługim czasie mieli domową plantację. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto z rabarbarem- tu poznasz przepis na ciasto jogurtowe pod kruszonką, jest idealne do kawy.
Sól jest przyprawą, której użycie bywa konieczne. Nierzadko jednak moment jej dodania ma kolosalne znaczenie. Tak jest również w przypadku ciast. Od odpowiedniego dodania soli zależeć może smak, konsystencja, a nawet poziom wyrośnięcia wypieku. Sprawdźcie, jak odpowiednio zastosować ten składnik i uniknąć przykrych niespodzianek. Sól dodaje się do potraw na różnych etapach ich przygotowywania. O błąd w sztuce niestety nietrudno. Wyjaśnialiśmy już, kiedy należy solić mizerię i jak przyprawa ta wpływa na przygotowywanie wątróbki. Dziś na tapet weźmiemy przyrządzanie ciasta.
Rogaliki drożdżowe są wyśmienitą słodką przekąską, która spodoba się wielu smakoszom. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je do porannej kawy. Z przepisu siostry Anastazji przygotujecie niezwykle kruchy rarytas, który zniknie z talerzy w okamgnieniu. Wszystko za sprawą wybornego nadzienia z czekolady i marcepanu. Spróbujecie? Rogaliki drożdżowe z marcepanem i czekoladą są doskonałym smakołykiem, który dam wam szybki zastrzyk energii o poranku. Choć może nie będzie to najzdrowsze śniadanie, czasami można sobie pozwolić na chwilę zapomnienia. Smakołyk spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie go przetestujcie.
Wasz piekarnik zabrudził się podczas przygotowywania potraw? Z łatwością wyczyścicie go przy pomocy produktu, który z pewnością macie w kuchni. Przypalone resztki jedzenia posypcie sodą oczyszczoną zmieszaną z odrobiną wody. Po kilku godzinach plamy bez trudu usuniecie. Koniecznie sprawdźcie ten patent.Piekarnik jest przydatnym urządzeniem, dzięki któremu przygotujemy zarówno wyborny schab, jak i idealną na rodzinny obiad zapiekankę. Korzystanie z niego wiąże się jednak z pojawiającymi się tłustymi plamami, które z czasem staja się coraz trudniejsze do usunięcia. Znamy proste sposoby, dzięki którym zabrudzenia znikną niemalże w okamgnieniu.
Naszą pyszną propozycją na dziś jest swojska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą. Będzie idealna na niedzielny obiad, a nawet na wczesną kolację. Jest smaczna i tania, jej przyrządzenie zajmie wam 20 minut, a upieczenie nie więcej niż godzinę. Gorąco polecamy. Zapiekanka jest prostym daniem, które ma to do siebie, że bardzo łatwo i szybko można je zrobić. Zazwyczaj nie wymaga użycia wymyślnych składników, a jedynie tego, co właśnie mamy pod ręką.Nawet jeśli nie mamy jakiegoś składnika, który przewiduje przepis, bezboleśnie możemy go zastąpić innym, np. boczek kiełbasą, a cebulę porem. Smak będzie zbliżony, a zapiekanka na pewno się uda.
Pieczone ziemniaki są doskonałym dodatkiem obiadowym. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz zawsze pierwsze znikają z talerzy. Ziemniaki będą jeszcze smaczniejsze, kiedy upieczesz je z aromatycznym składnikiem. Poznaj przepis na apetyczne ziemniaki z piekarnika z pachnącym dodatkiem.Ziemniaki pieczone to błyskawiczny dodatek do wielu potraw, a smakują o wiele lepiej od gotowanych. Ziemniaki z piekarnika z czosnkiem, papryką mieloną i tymiankiem to prawdziwa eksplozja smaków.Świeży tymianek pięknie pachnie, nadaje potrawom rewelacyjny smak i posiada wiele leczniczych właściwości, dlatego też warto mieć doniczkę rośliny w swojej kuchni. Jeśli masz ogródek, posadź aromatyczne zioła i ciesz się nimi przez cały sezon.Ziemniaki opiekane podaj z grillowanym, pieczonym lub duszony mięsem. Rewelacyjnie smakują również z rybami, a także daniami wegetariańskimi, np. z grillowaną papryką lub cukinią. Ziemniaczki przygotowane samodzielnie będą także pyszną i lekką kolacją lub podwieczorkiem.
Co zrobić, żeby sernik był puszysty i nie opadł podczas pieczenia? Jeden prosty trik sprawi, że ciasto wyjdzie za każdym razem. Wystarczy, że upieczesz sernik w kąpieli wodnej, a nie popęka i będzie puszysty i wyrośnięty. Poznaj sprawdzony patent na idealne ciasto.Nie ma lepszego ciasta od sernika, to absolutny król wypieków. Puszyste, delikatne, idealnie wyrośnięte ciasto smakuje wyśmienicie z polewą czekoladową, malinami, wiśniami, wiórkami kokosowymi, pianką bezową, orzechami. Sernik rozpływa się w ustach również solo, bez żadnych dodatków. Puszysta masa serowa delikatna jest niczym chmurka.Niestety czasem sernik opada lub pęka w piekarniku, lub zaraz po upieczeniu. Dowiedz się, co zrobić, aby ciasto wychodziło za każdym razem. Wystarczy stosować 1 prosty trik, który sprawi, że sernik zawsze będzie doskonały.
Owsianka jest jedną ze smaczniejszych śniadaniowych propozycji, której nie odmówi sobie wielu smakoszy. Ten zdrowy i sycący specjał można przygotować w piekarniku. Przepis nie jest skomplikowany, a zmieniając dodatki, za każdym razem uzyskacie nieco inną kompozycję. Koniecznie sprawdźcie ten sposób na ciepłe i smaczne rozpoczęcie dnia.Pieczoną owsiankę, podobnie jak tę nocną, przygotować możecie wieczorem — w ten sposób, rano nie stracicie ani chwili snu. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by od razu przyrządzić większą ilość. Owsianka w lodówce może postać nawet dwa dni, a na zimno smakuje równie dobrze. Spróbujecie?
Zapraszamy was dziś na soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso jest doskonałe w smaku i samo odchodzi od kości. Wystarczy natrzeć udka tajemną mieszanką i wstawić do piekarnika. Wyjdą soczyste w środku i z przyjemnie chrupiącą skórką. Podaj je na przykład z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.Pieczony kurczak jest jedną z tych potraw, która ucieszy większość osób. To delikatne mięso nie wymaga specjalnych zabiegów, a i tak zwykle wychodzi smaczne i soczyste. Oczywiście fakt, czym natrzemy udka przed pieczeniem, wpłynie na efekt końcowy. Nasza mieszanka składająca się z kilku popularnych ziół i przypraw, a także czosnku, cebuli i oleju, sprawia, że mięso jest wyjątkowo delikatne, z chrupiącą skórką. Po prostu pyszne.
Chcesz zamienić kromki pieczywa w niezwykły przysmak? Przygotuj oszałamiającą smakiem pastę z pieczonych warzyw. Będzie ona pysznym dodatkiem do kanapek. Jak ją zrobić? Umyj i obierz warzywa, upiecz je, a potem zmiksuj. Prawda, że proste? Jeśli masz już dość klasycznych kanapek z szynką lub serem, postaw na warzywa. Jednak nie chodzi o plasterki rzodkiewki czy pomidora, ale o pyszny miks przygotowany z pieczonych warzyw. Zrobisz go szybko z warzyw, które masz pod ręką. Będzie nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy.
Mamy dla was przepis na prosty i smaczny dodatek do obiadu, który może też być lekkim daniem. Przygotujcie pory zapiekane w śmietanie. Wystarczy zalać je śmietaną, posypać serem i całość zapiec. Ten dodatek z pewnością zachwyci was oryginalnością i smakiem.Pory są dość popularnymi warzywami, których możliwości nie do końca wykorzystujemy. Zwykle dodajemy je do zupy lub robimy z nich surówkę. A tymczasem z porów można zrobić też smaczną zupę czy zapiekankę. Ciekawą formą zapiekanki są pory zapiekane w śmietanie. Można je podać do obiadu zamiast klasycznej jarzynki lub zjeść jako samodzielne, lekkie danie.