Smakosze.pl
Kuchenka kaflowa

YouTube.com / Dariusz Tyszkiewicz

Pamiętacie stare kuchenki kaflowe? Potrawy z nich smakowały niebiańsko

7 Lutego 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Kuchenka kaflowa teraz została już niemal całkowicie zapomniana. Jeszcze 20, 30 lat temu była sercem domu, wokół którego kręciło się całe życie rodziny. Ich wielkim sekretem była niezwykła jakość i smak potraw, które na nich gotowano.

W Polskich domach kuchenka kaflowa jest już jedynie wspomnieniem. Obecnie królują przede wszystkim płyty grzewcze, które wyparły już całe stare, doskonale znane kuchenki gazowe. Kuchenki kaflowe możemy teraz spotkać jedynie w domach na wsi. 

Osoby, które wychowały się na potrawach, przygotowywanych na kuchni kaflowej są zdania, że nic nie może się z nimi równać. Żywy ogień nie tylko pozwalał podgrzać potrawy, ale i całą kuchnię zapewniając cudowny, melancholijny klimat.

Potrawy z kuchenek kaflowych były niesamowite

Najbardziej popularną potrawą przygotowywaną na kuchenkach kaflowych były wszelkiego rodzaju placki. Żeby zrobić najbardziej podstawową wersję, czyli tradycyjne podpłomyki, wystarczy wymieszać m mąkę, wodę i sól. 

Taka mieszanka była przyklejana do powierzchni pieca, by w ciągu kilku minut zamienić się w chrupiące pieczywo. Tak przygotowane placki, wiele osób nazywa polską pizzą, ponieważ podobnie jak we włoskim daniu - na wierzch kładło się ulubione dodatki. 

Genialnym trickiem na piękny zapach w domu, a przy okazji łakocie dla dzieci, było rozsypanie cukru. Pod wpływem gorąca cukier zamieniał się w smakowity i obłędnie pachnący karmel. Każdy go uwielbiał. 

Wszystko smakowało jakoś lepiej

Wiele osób utrzymuje, że potrawy z kuchenek kaflowych smakowały po prostu lepiej. W głównej mierze dotyczy to ciast, które w pobliżu gorącego pieca mogły rosnąć do niebotycznych rozmiarów, stając się niezrównanie puszyste i pyszne.

Potrawy świąteczne, bigos, grochówka i pieczone mięsa nabierały lekko wędzonego posmaku. Dzięki temu ich smak jest wspominany do teraz przez starsze pokolenie. 

Obecnie, gotowanie na kaflowej kuchence wydaje się niepotrzebnym wysiłkiem. Przyniesienie drewna, pilnowanie ognia i dymu - brzmią jak prehistoria. Zwłaszcza w momencie, gdy większość Polaków mieszka w niewielkich mieszkaniach.

Jedyne co nam pozostało, to powspominać stare, dobre czasy i docenić wysiłek mam i babć w gotowaniu pyszności na tak dawnych kuchenka. Jeśli uwielbiasz ciekawostki rodem z PRL-u i czasów dzieciństwa z całą pewnością spodoba ci się ten artykuł.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: budujemydom / rolnikinfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Produkty

GIS wycofuje partię sezamu łuskanego

Czytaj więcej >

Produkty

Turysta zniesmaczony grillowaniem na plaży

Czytaj więcej >
Arbuz arbuzowi nierówny

Produkty

Jak wybrać idealnego arbuza?

Czytaj więcej >
Biedronka będzie otwarta w niedziele?

Produkty

Czy Biedronka będzie otwarta w niedziele niehandlowe?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy handel w niedzielę zostanie zaostrzony?

Czytaj więcej >
Napój przyczynił się do zmian skórnych

Produkty

Okropne konsekwencje po zamówieniu uwielbianego napoju

Czytaj więcej >