Kuchenka kaflowa
YouTube.com / Dariusz Tyszkiewicz

Pamiętacie stare kuchenki kaflowe? Potrawy z nich smakowały niebiańsko

Kuchenka kaflowa teraz została już niemal całkowicie zapomniana. Jeszcze 20, 30 lat temu była sercem domu, wokół którego kręciło się całe życie rodziny. Ich wielkim sekretem była niezwykła jakość i smak potraw, które na nich gotowano. Do dziś wspominane są z rozrzewnieniem.

W Polskich domach kuchenka kaflowa jest już jedynie wspomnieniem. Obecnie królują przede wszystkim płyty grzewcze, które wyparły już całe stare, doskonale znane kuchenki gazowe. Kuchenki kaflowe możemy teraz spotkać jedynie w domach na wsi.

Osoby, które wychowały się na potrawach, przygotowywanych na kuchni kaflowej są zdania, że nic nie może się z nimi równać. Żywy ogień nie tylko pozwalał podgrzać potrawy, ale i całą kuchnię zapewniając cudowny, melancholijny klimat.

Potrawy z kuchenek kaflowych były niesamowite

Najbardziej popularną potrawą przygotowywaną na kuchenkach kaflowych były wszelkiego rodzaju placki. Żeby zrobić najbardziej podstawową wersję, czyli tradycyjne podpłomyki, wystarczy wymieszać m mąkę, wodę i sól.

Taka mieszanka była przyklejana do powierzchni pieca, by w ciągu kilku minut zamienić się w chrupiące pieczywo. Tak przygotowane placki, wiele osób nazywa polską pizzą, ponieważ podobnie jak we włoskim daniu - na wierzch kładło się ulubione dodatki.

Oszustwa na kasach samoobsługowych. Klienci kupują pomidory, kalafior i inne za bezcenOszustwa na kasach samoobsługowych. Klienci kupują pomidory, kalafior i inne za bezcenCzytaj dalej

Genialnym trickiem na piękny zapach w domu, a przy okazji łakocie dla dzieci, było rozsypanie cukru. Pod wpływem gorąca cukier zamieniał się w smakowity i obłędnie pachnący karmel. Każdy go uwielbiał.

Wszystko smakowało jakoś lepiej

Wiele osób utrzymuje, że potrawy z kuchenek kaflowych smakowały po prostu lepiej. W głównej mierze dotyczy to ciast, które w pobliżu gorącego pieca mogły rosnąć do niebotycznych rozmiarów, stając się niezrównanie puszyste i pyszne.

Potrawy świąteczne, bigos, grochówka i pieczone mięsa nabierały lekko wędzonego posmaku. Dzięki temu ich smak jest wspominany do teraz przez starsze pokolenie.

Obecnie, gotowanie na kaflowej kuchence wydaje się niepotrzebnym wysiłkiem. Przyniesienie drewna, pilnowanie ognia i dymu - brzmią jak prehistoria. Zwłaszcza w momencie, gdy większość Polaków mieszka w niewielkich mieszkaniach.

Jedyne co nam pozostało, to powspominać stare, dobre czasy i docenić wysiłek mam i babć w gotowaniu pyszności na tak dawnych kuchenka. Jeśli uwielbiasz ciekawostki rodem z PRL-u i czasów dzieciństwa z całą pewnością spodoba ci się ten artykuł.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: budujemydom / rolnikinfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł