Kruche rogaliki drożdżowe umilą niejeden jesienny dzień. Mamy najlepszy przepis
Pieczenie jest aktywnością, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Nie można jednak powiedzieć, że chodzi tutaj o całokszałt tego przedsięwzięcia. Efekty końcowe zachwycają wszystkich, jednak samo zabranie się za pieczenie może stanowić niemały kłopot.
Wiele przepisów wydaje się być skomplikowana i trudna do odtworzenia. Dzielimy się z wami przepisem na najpyszniejsze, drożdżowe rogaliki, które bez problemu wykonacie w domu. Pieczenie to prawdziwa misja możliwa do realizacji. Pieczenie ma swoich zwolenników oraz przeciwników.
Pieczemy różne rzeczy, a w tym desery, pieczywo czy wytrawne potrawy jak pasztety, zapiekanki, a nawet dania mięsne. Jeśli chodzi o pieczenie słodkości, to czynność, która wielu odstrasza i na którą decydujemy się jedynie od święta. Zbliża się okres jesienny i zimowy, w którym trzeba będzie trochę osłodzić tę jesienną chandrę.
Rogaliki drożdżowe kojarzą się wielu z domem rodzinnym i najlepszymi przepisami babć, które robiły je najlepiej. Z powidłami czy nadzieniem, zawsze smakują obłędnie. Znamy przepis na rogaliki drożdżowe, które są niesamowicie kruche i smaczne.
Co najważniejsze, każdy będzie w stanie przygotować je samodzielnie, a efekty zachwycą nawet najstarsze pokolenia, które postępują jedynie według własnej receptury.
Składniki na 32 sztuki:
Ciasto krucho- drożdżowe:
* 500 g mąki pszennej
* 250 g zimnego masła (lub margaryny)
* 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant * 1 łyżeczka cukru
źródło: domowe-wypieki.pl
* 2 jajka (rozmiar M) * 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego (daję 45 g)
* szczypta soli Nadzienie: * marmolada lub gęste powidła
Dodatkowo:
* 1 jajko
* cukier
Sposób przygotowania:
Śmietanę lub jogurt, w zależności od wyboru, przekładamy do miski. Miskę wstawiamy do gorącej wody i dokładnie mieszamy śmietanę aż do uzyskania ciepłej. Po tej czynności dorzucamy cukier oraz pokruszone, świetne drożdże lub te suszone.
Mieszamy całość bardzo dokładnie i odstawiamy na bok pod przykryciem. Czekamy około 15 minut na wstępne wyrośnięcie. Kolejnym etapem będzie wzięcie drugiej miski i wrzucenie do niej mąki, sól, jajka, kawałki masła oraz wyrośnięty już zaczyn
. Od tego momentu wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie i jednolite. Uzyskaną masę owijamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na blacie posypanym mąką.
Zależy nam na cieście o grubości około 3 mm, które podzielimy na 8, równych trójkątów. Na każdy z trójkątów nakładamy łyżeczkę wybranych przez nas powideł i zawijamy od podstawy trójkąta do jego wierzchołka. Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod rogalik.
Tak przygotowane rogaliki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać, aby ułożyć rogaliki w odpowiednich od siebie odstępach, żeby się nie stykały. Powinny wyjść nam dwie blachy pysznych rogalików, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, do ponownego urośnięcia. Rozmąconym jajkiem smarujemy wyrośnięte już rogaliki i możemy dodatkowo posypać je cukrem.
Tak przygotowane rogaliki wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Temperatura 180 stopni powinna być ustawiona z termoobiegiem. Możemy przetrzymywać gotowe rogaliki w puszce lub woreczkach foliowych. Idealnie nadadzą się również do zamrożenia, a więc możemy je zrobić z przeznaczeniem na zbliżającą się uroczystość ze znacznym wyprzedzeniem. Smacznego.
źródło: domowe-wypieki.pl