pieczeniePixabay / MrGajowy3

Kruche rogaliki drożdżowe umilą niejeden jesienny dzień. Mamy najlepszy przepis

 Pieczenie to dla wielu niemałe wyzwanie. Najczęściej wybieramy się do piekarni, kupując na sztuki to, na co mamy w danym momencie ochotę. Znamy przepis na proste i niesamowicie pyszne rogaliki, które bez problemu przygotujemy sami.

Pieczenie jest aktywnością, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Nie można jednak powiedzieć, że chodzi tutaj o całokszałt tego przedsięwzięcia. Efekty końcowe zachwycają wszystkich, jednak samo zabranie się za pieczenie może stanowić niemały kłopot.

Wiele przepisów wydaje się być skomplikowana i trudna do odtworzenia. Dzielimy się z wami przepisem na najpyszniejsze, drożdżowe rogaliki, które bez problemu wykonacie w domu. Pieczenie to prawdziwa misja możliwa do realizacji. Pieczenie ma swoich zwolenników oraz przeciwników.

Żyje za 500 plus, a w jeden dzień ugotowała 200 obiadów. Niewiarygodne, co z nimi zrobiłaŻyje za 500 plus, a w jeden dzień ugotowała 200 obiadów. Niewiarygodne, co z nimi zrobiłaCzytaj dalej

Pieczemy różne rzeczy, a w tym desery, pieczywo czy wytrawne potrawy jak pasztety, zapiekanki, a nawet dania mięsne. Jeśli chodzi o pieczenie słodkości, to czynność, która wielu odstrasza i na którą decydujemy się jedynie od święta. Zbliża się okres jesienny i zimowy, w którym trzeba będzie trochę osłodzić tę jesienną chandrę.

Rogaliki drożdżowe kojarzą się wielu z domem rodzinnym i najlepszymi przepisami babć, które robiły je najlepiej. Z powidłami czy nadzieniem, zawsze smakują obłędnie. Znamy przepis na rogaliki drożdżowe, które są niesamowicie kruche i smaczne.

Co najważniejsze, każdy będzie w stanie przygotować je samodzielnie, a efekty zachwycą nawet najstarsze pokolenia, które postępują jedynie według własnej receptury.

Składniki na 32 sztuki:

Ciasto krucho- drożdżowe:

* 500 g mąki pszennej

* 250 g zimnego masła (lub margaryny)

* 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant * 1 łyżeczka cukru

źródło: domowe-wypieki.pl

* 2 jajka (rozmiar M) * 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego (daję 45 g)

* szczypta soli Nadzienie: * marmolada lub gęste powidła

Dodatkowo:

* 1 jajko

* cukier

Dzisiaj grzeje:

  1. Najlepszy farsz na pierogi zrobisz z mięsa z rosołu. Nie ma doskonalszej receptury
  2. Wizja Jackowskiego o Bożym Narodzeniu przeraziła osoby planujące wyjazd. Niepokojące słowa
  3. Syrop, który jak żaden inny stworzy barierę ochronną przed infekcjami i wzmocni odporność. Wystarczy dodać 1 łyżeczkę do herbaty

Sposób przygotowania:

Śmietanę lub jogurt, w zależności od wyboru, przekładamy do miski. Miskę wstawiamy do gorącej wody i dokładnie mieszamy śmietanę aż do uzyskania ciepłej. Po tej czynności dorzucamy cukier oraz pokruszone, świetne drożdże lub te suszone.

Mieszamy całość bardzo dokładnie i odstawiamy na bok pod przykryciem. Czekamy około 15 minut na wstępne wyrośnięcie. Kolejnym etapem będzie wzięcie drugiej miski i wrzucenie do niej mąki, sól, jajka, kawałki masła oraz wyrośnięty już zaczyn

. Od tego momentu wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie i jednolite. Uzyskaną masę owijamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na blacie posypanym mąką.

Zależy nam na cieście o grubości około 3 mm, które podzielimy na 8, równych trójkątów. Na każdy z trójkątów nakładamy łyżeczkę wybranych przez nas powideł i zawijamy od podstawy trójkąta do jego wierzchołka. Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod rogalik.

Tak przygotowane rogaliki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać, aby ułożyć rogaliki w odpowiednich od siebie odstępach, żeby się nie stykały. Powinny wyjść nam dwie blachy pysznych rogalików, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, do ponownego urośnięcia. Rozmąconym jajkiem smarujemy wyrośnięte już rogaliki i możemy dodatkowo posypać je cukrem.

Tak przygotowane rogaliki wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Temperatura 180 stopni powinna być ustawiona z termoobiegiem. Możemy przetrzymywać gotowe rogaliki w puszce lub woreczkach foliowych. Idealnie nadadzą się również do zamrożenia, a więc możemy je zrobić z przeznaczeniem na zbliżającą się uroczystość ze znacznym wyprzedzeniem. Smacznego.

Golonka w kiszone kapuście jest poezją smaków dla amatorów tradycyjnej kuchni. Serwujemy najprostszy przepis, rozpływa się w ustachGolonka w kiszone kapuście jest poezją smaków dla amatorów tradycyjnej kuchni. Serwujemy najprostszy przepis, rozpływa się w ustachCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Mamy potwierdzenie, nowy zakaz już od 11 listopada. Zła wiadomość dla wielu Polaków
  2. Cudowny produkt, bije na głowę sklepowe wersje. Jeśli masz jabłka, zrobisz go błyskawicznie
  3. Skuteczny sposób babć na wszelkie infekcje. Smakowita mikstura z miodu i cynamonu pomoże w przeziębieniu i grypie
  4. Podjęła wyznawanie, przez 5 dni piła sok z selera. Niebywałe, jakich problemów się pozbyła
  5. Aksamitne, czekoladowe ciasto na spodzie z herbatników, nic prostszego i pyszniejszego nie istnieje. Absolutny ideał
  6. Niezwykle prywatne i intymne wyznanie Tatiany Okupnik. “Nikomu nic do tego!”
  7. Projektant PlayStation 5 zdradza zaskakujące szczegóły z produkcji. Urządzenie miało wyglądać jeszcze inaczej

źródło: domowe-wypieki.pl

Zapraszamy na naszego Instagrama

Następny artykuł