Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Placki ziemniaczane

Placki Ziemniaczane

Placki kukurydziane smakują obłędnie
05.03.2021 01:00 Idealne na kolację placki kukurydziane

Placki kukurydziane są dobrą alternatywą dla tych przygotowanych z ziemniaków. Zawierają one o wiele mniej tłuszczu, a ich smak sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Z pewnością warto sięgnąć po niezawodny przepis na pyszne plecki kukurydziane.

Placki ziemniaczane
03.03.2021 01:00 Puszyste placki ziemniaczane z niebanalnym dodatkiem

Placki ziemniaczane klasycznie jadamy właśnie dla ich chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza. Ziemniaki są jednak tak uniwersalnym składnikiem, że możemy je w niezwykły sposób zmodyfikować. Puszyste placki ziemniaczane to prawdziwy hit. Ogromnym atutem tego przepisu jest prostota. Aby otrzymać zaskakujący efekt, nie musimy dodawać właściwie nic więcej niż zazwyczaj. Jedyne czego potrzebujemy to piana z białka jajka, która nada im zupełnie nowego charakteru.

Placki ziemniaczane Tomasza Strzelczyka
01.03.2021 01:00 Banalny przepis Tomasza Strzelczyka na chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane wydają się daniem, którego nie da się już udoskonalić - jego prostota jest tak duża, że każdy może bez większych problemów przygotować placki. Tomasz Strzelczyk pokazał jednak, że nawet je można przygotować w znacznie lepszy sposób. Tomasz Strzelczyk był uczestnikiem programu MasterChef. Od tego czasu prowadzi bardzo popularny kanał na platformie YouTube, na którym zamieszcza krótkie i często proste przepisy na klasyczne dania kuchni polskiej i wielu innych.

Placki ziemniaczane
27.02.2021 01:00 Sposób na chrupiące placki ziemniaczne

Placki ziemniaczane to prosta potrawa, z którą bez większych problemów poradzą sobie nawet początkujący pasjonaci kuchni. Warto jednak pamiętać o 2 szczegółach, które sprawią, że potrawa będzie nieziemsko chrupiąca.Po pierwsze ziemniakiOkazuje się, że nie każde ziemniaki nadają się na placki. Dlatego, wszyscy, którzy uważają, że wystarczy chwycić dowolny worek w sklepie, są w błędzie. Eksperci kulinarni twierdzą, że na placki najlepsze będą ziemniaki typu B (Irga, Flaming, Sante) i C (Bryza, Gracja, Gustaw). Wyżej wymienione warzywa są mączyste, co oznacza, że zawierają dużo skrobi. To właśnie ona nadaje ziemniakom chrupkości. Dodatkowo są również najmniej wodniste, co jest szczególnie istotne przy smażeniu placków ziemniaczanych.Sztuka smażeniaWażnym elementem przyrządzania placków ziemniaczanych, jest ich odpowiednie smażenie. Wiele osób twierdzi, że jest ono wręcz kluczem do sukcesu smaku tej potrawy.Do tej czynności koniecznie wybierzmy patelnię z grubym dnem i nieprzywierającą powierzchnią. Najlepiej smażyć placki na oleju z pestek winogron lub rzepakowym, ponieważ oba mają wysokie punkty dymienia.Podczas smażenie nie powinniśmy ruszać placków. Po wyłożeniu ciasta na patelnię należy poczekać, aż utworzy się na nim chrupiąca skórka i dopiero wtedy obrócić placek na drugą stronę.Przenigdy nie należy również pośpieszać procesu smażenia się placków. Powód? Gdy je obracamy lub przesuwamy, sprawiamy, że nasiąkają one tłuszczem, co w rezultacie sprawia, że stają się miękkie i niezbyt smaczne.Ważnym elementem placków ziemniaczanych jest również mąka. Eksperci nie mają wątpliwości, że jest tylko jeden z jej rodzajów, jest najlepszym wyborem. Szerzej na ten temat pisaliśmy w tym artykule. Polecamy również doskonały przepis na to danie autorstwa Ani Starmach.Jesteście miłośnikami placków ziemniaczanych? Jakie są Wasze sekretne sposoby na smak tej potrawy?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Niezwykłe zalety żurkuKontrowersyjny dodatek do flaczkówObłędny przepis Tomasza Strzelczyka na sałatkę jarzynową

Placki ziemniaczane z najlepszą mąką
26.02.2021 01:00 Najlepsza mąka do placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane są wręcz idealnym pomysłem na szybki obiad dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele czasu, aby stać w kuchni nad gorącymi i parującymi garnkami. Warto jednak doprowadzić swoje placki do perfekcji, aby zawsze były pyszne. Jednym z głównych składników, oczywiście poza samymi ziemniakami, jest mąka. Rodzajów tego produktu jest wyjątkowo dużo na rynku, dlatego poniżej prezentujemy najlepszy możliwy wybór, jeśli chce się usmażyć najpyszniejsze placuszki.

Placki ziemniaczane według Ani Starmach
24.02.2021 01:00 Placki ziemniaczane "rosti" według samej Ani Starmach

Placki ziemniaczane to jedna z ulubionych, szybkich potraw Polaków. Ich wykonanie jest proste i wystarczy nieco sprawności, by za każdym razem wychodziły smakowicie. Zazwyczaj do ich przygotowania potrzebujemy mąki oraz jajka, ale Ania Starmach zna szybszą recepturę.

Chrupiące placki ziemniaczane
21.02.2021 01:00 Sposób na nietłuste placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane powinni być złociste i chrupiące w każdym kęsie. Mocno ziemniaczana przekąska doskonale komponuje się zarówno ze szlachetnymi gulaszami, jak i pospolitymi dodatkami takimi jak śmietana i cukier. Niektórzy amatorzy jadają ją nawet z ketchupem. Jednak żaden dodatek nam nie pomoże, jeśli placki ziemniaczane, zamiast przyjemnie chrupać, są nasączone olejem, który czujemy na języku nawet już po zjedzeniu swojej porcji placków. W takim wypadku wystarczy prosta czynność, a placki będą lekkie i przyjemne dla żołądka.

Placki ziemniaczane jakich nie jadłeś
18.02.2021 01:00 Jak smażyć placki ziemniaczane, by wyszły chrupiące?

Placki ziemniaczane doskonale smakują w różnych postaciach. Wiele osób preferuje jeść je na słono, z mięsnymi sosami czy śmietaną. Inni decydują się na dodawanie do nich dżemów, cukru pudru czy bitej śmietany - takie placki przypominają bardziej deser. Niezależnie od formy, którą lubisz, placki muszą być chrupiące. Gdy stają się gąbczaste i nieprzyjemnie miękkie, frajda z jedzenia znika całkowicie. Z tego powodu wskazujemy poniżej jak smażyć placki ziemniaczane, aby za każdym razem wychodziły idealnie.

Placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej
16.02.2021 01:00 Rewolucyjny przepis Ani Lewandowskiej na placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane każdy zna - starte ziemniaki z cebulą i dodatkami, które smaży się na rozgrzanym oleju. Taka forma gotowania ziemniaków jest bardzo popularna na całym świecie, w końcu dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych. Anna Lewandowska podziela miłość Polaków do placków ziemniaczanych, jednak postanowiła pójść o krok dalej. Przygotowała sama swój własny przepis, w którym znajduje się jeden dodatek, który zmienia wszystko. Liście szpinaku świetnie tutaj pasują.

Ziemniaki - placki ziemniaczane z nadzieniem
22.11.2020 01:00 Placki ziemniaczane po rosyjsku skrywają obłędne nadzienie. Z łatwością je zrobisz, smakują jak ambrozja

Ziemniaki wielokrotnie potrafiły wywołać u nas zachwyt. Przeważnie placki na ich bazie wykonujemy w tradycyjny sposób. Nie oznacza to jednak, ze nie można pozwolić sobie na odrobinę innowacji. Placki ziemniaczane po rosyjsku można za takową uznać. Wszystko za sprawą farszu.