Placki ziemniaczane są wręcz idealnym pomysłem na szybki obiad dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele czasu, aby stać w kuchni nad gorącymi i parującymi garnkami. Warto jednak doprowadzić swoje placki do perfekcji, aby zawsze były pyszne. Jednym z głównych składników, oczywiście poza samymi ziemniakami, jest mąka. Rodzajów tego produktu jest wyjątkowo dużo na rynku, dlatego poniżej prezentujemy najlepszy możliwy wybór, jeśli chce się usmażyć najpyszniejsze placuszki.
Placki ziemniaczane to jedna z ulubionych, szybkich potraw Polaków. Ich wykonanie jest proste i wystarczy nieco sprawności, by za każdym razem wychodziły smakowicie. Zazwyczaj do ich przygotowania potrzebujemy mąki oraz jajka, ale Ania Starmach zna szybszą recepturę.
Placki ziemniaczane powinni być złociste i chrupiące w każdym kęsie. Mocno ziemniaczana przekąska doskonale komponuje się zarówno ze szlachetnymi gulaszami, jak i pospolitymi dodatkami takimi jak śmietana i cukier. Niektórzy amatorzy jadają ją nawet z ketchupem. Jednak żaden dodatek nam nie pomoże, jeśli placki ziemniaczane, zamiast przyjemnie chrupać, są nasączone olejem, który czujemy na języku nawet już po zjedzeniu swojej porcji placków. W takim wypadku wystarczy prosta czynność, a placki będą lekkie i przyjemne dla żołądka.
Placki ziemniaczane doskonale smakują w różnych postaciach. Wiele osób preferuje jeść je na słono, z mięsnymi sosami czy śmietaną. Inni decydują się na dodawanie do nich dżemów, cukru pudru czy bitej śmietany - takie placki przypominają bardziej deser. Niezależnie od formy, którą lubisz, placki muszą być chrupiące. Gdy stają się gąbczaste i nieprzyjemnie miękkie, frajda z jedzenia znika całkowicie. Z tego powodu wskazujemy poniżej jak smażyć placki ziemniaczane, aby za każdym razem wychodziły idealnie.
Placki ziemniaczane każdy zna - starte ziemniaki z cebulą i dodatkami, które smaży się na rozgrzanym oleju. Taka forma gotowania ziemniaków jest bardzo popularna na całym świecie, w końcu dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych. Anna Lewandowska podziela miłość Polaków do placków ziemniaczanych, jednak postanowiła pójść o krok dalej. Przygotowała sama swój własny przepis, w którym znajduje się jeden dodatek, który zmienia wszystko. Liście szpinaku świetnie tutaj pasują.
Ziemniaki wielokrotnie potrafiły wywołać u nas zachwyt. Przeważnie placki na ich bazie wykonujemy w tradycyjny sposób. Nie oznacza to jednak, ze nie można pozwolić sobie na odrobinę innowacji. Placki ziemniaczane po rosyjsku można za takową uznać. Wszystko za sprawą farszu.