Jeśli znudziły ci się klasyczne placki ziemniaczane, spróbuj czegoś nowego. Przygotuj placki ziemniaczane z dodatkiem papryki. To kolorowe, zdrowe i chrupiące warzywo odmieni smak i wygląd lubianej potrawy. Z pewnością nie pożałujecie tej zmiany.Placki ziemniaczane to dobry pomysł na bezmięsny obiad. Możesz je też zaserwować na kolację, ale raczej wczesną, bo potrawy smażone są dość ciężkostrawne. Placki możesz podać z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem, np. czosnkowym, pieczarkowym. Smak ziemniaków warto odmienić dodatkiem innych warzyw. Niektórzy obowiązkowo dodają do nich cebulę, inni czosnek. Ale do ciasta na placki ziemniaczane można też dorzucić kukurydzę, kiszoną kapustę czy właśnie kolorową paprykę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki ziemniaczane mogą mieć spory problem - wystarczy, że raz spróbujesz placków z dyni, a więcej nie wrócisz do oryginału. Ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Szczypta chili sprawia, że placki nabierają pikantności i jeszcze lepiej smakują. Placki ziemniaczane są często wybierane przez praktycznie każdego z nas. Łatwe gotowanie, tanie składniki i niewielka ilość czasu sprawiają, że ciężko znaleźć coś lepszego. Okazuje się jednak, że sezon na dynie może to zmienić. Wystarczy bowiem zamienić kartofle na dynie, a nużąca receptura staje się czymś zupełnie nowym i ekscytującym. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wydawać by się mogło, że każdy wie, jak przygotować placki ziemniaczane. Okazuje się jednak, że Polacy popełniają cały czas jeden błąd - odkładają je warstwowo po usmażeniu. Przez to placki miękną i tracą swoją chrupkość. Placki ziemniaczane to wyjątkowo wdzięczne danie, które można podawać zarówno na słodko, jak i słono. Wszystko zależy od doboru dodatków, z jakimi się je podaje. Niezależnie od tego, czy preferuje się je z cukrem, czy sosem grzybowym, ważna jest jedna rzecz - placki muszą być chrupiące na zewnątrz, a delikatne i wilgotne w środku. Wystarczy jednak jeden błąd, aby zniszczyć całą swoją pracę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki ziemniaczane to danie, które sprawdzi się doskonale jako śniadanie, kolacja, a nawet obiad. Spróbuj ich w wersji gotowanej z dodatkiem sera, a już nigdy nie wrócisz do klasyki. Ziemniak to warzywo, które znajdzie wiele zastosowań w naszej kuchni, więc nie musisz ograniczać się tylko do ich gotowania. Z tej pysznej bulwy z powodzeniem przyrządzisz kluski, kotlety oraz placki ziemniaczane.Dziś proponujemy ci przepis, który jest nie tylko prosty, ale też pomoże ci wykorzystać gotowane ziemniaki, które być może zalegają w twojej lodówce. Receptura ta nie przewiduje ścierania warzyw i smażenia, więc ich przygotowanie nie będzie wymagało posiadania dodatkowego sprzętu kuchennego.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki ziemniaczane z batatem, czyli słodkim ziemniakiem, nabierają zupełnie nowego wymiaru. Batat nadaje plackom delikatnie słodkiego smaku. Jeśli więc jesteś fanem jedzenia tej potrawy na słodko, ta wersja jest wręcz stworzona dla ciebie. Placki ziemniaczane uwielbia praktycznie każdy, głównie dzięki uniwersalności podstawowej receptury. Niektórzy jednak preferują je z dodatkiem cukru lub dżemu - w taki wypadku warto dodać do ciasta batata. Co ciekawe placuszki prezentowane tym razem nie zawierają jajek i glutenu. Zamiast mąki pszennej dodaje się mąkę kukurydzianą, która naturalnie pozbawiona jest glutenu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W sytuacji, gdy przygotowałeś zbyt dużo ziemniaków na obiad, świetnym pomysłem na ich wykorzystanie jest zrobienie placków ziemniaczanych. Można je bowiem wykonać również z ugotowanych kartofli. Ich smak jest genialny, a delikatna faktura sprawia ogromną przyjemność. Placki ziemniaczane zazwyczaj robi się z surowych pyrek, które ścierane są na tarce o dużych lub małych oczkach, zależnie od preferencji gotującego. Okazuje się jednak, że doskonale wychodzą również z ziemniaków wcześniej ugotowanych. Największy aromat uzyskuje się poprzez dodanie do ciasta świeżo siekanego koperku. Jeśli nie jesteś fanem tego zioła, możesz użyć innego, lub całkowicie pominąć ten składnik - wtedy warto podać placki z sosem, na przykład czosnkowym. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zapraszamy na placki. Ziemniaczane, chrupiące, pyszne. Tym razem będą w wersji na ostro, a więc raczej nie podacie ich z cukrem. Zobaczcie jak najlepiej je przygotować i czym warto doprawić, żeby były smaczne i niepowtarzalne.Placki ziemniaczane to przysmak prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy obrać i zetrzeć ziemniaki, dodać kilka składników, wymieszać i usmażyć. Tym razem skupimy się jednak na dodawanych składnikach. To właśnie one mają największy wpływ na placki, a szczególnie na placki w wersji na ostro.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki ziemniaczane mają poważny problem, ponieważ placki z ogórków kiszonych są od nich lepsze. Wystarczy kilka składników, aby sporządzić pyszny posiłek. Mają intensywny smak, a podczas smażenia uwalniają oszałamiający aromat. Placki z kiszonych ogórków mogą na początku wydawać się pomysłem niecodziennym, jednak wystarczy spróbować jednego kęsa, aby natychmiast zmienić zdanie o 180 stopni. Placki te zawierają mnóstwo przypraw o intensywnym smaku, które podkreślają już i tak bardzo aromatyczne kiszone ogórki. Gdy zacznie się je jeść, ciężko przestać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przyzwyczailiśmy się, że placki ziemniaczane zawsze wyglądają w taki sam sposób. Tomasz Strzelczyk z kanału Oddasz Fartucha zaprezentował swoją wersję. Kucharz nie dodaje wszystkich jajek do ciasta - zamiast tego część smaży bezpośrednio na plackach. Placki ziemniaczane to szybki, prosty i sycący pomysł na posiłek, który każdy może z wielką łatwością przygotować w domowym zaciszu. Niektórym może jednak przeszkadzać powtarzalność przepisu i poszukują nowych rozwiązań. Takim osobom polecamy recepturę Tomasza Strzelczyka, który postanowił nie wbijać całych jajek bezpośrednio do ciasta. Zamiast tego dodaje je dopiero podczas smażenia, dlatego tworzy się swojego rodzaju jajko sadzone na każdym z placuszków.
Pieczone placki ziemniaczane mają wiele zalet. Ta odsłona popularnej potrawy będzie o wiele lżejsza dla naszego żołądka, dzięki zastąpieniu smażenia pieczeniem. Czas potrzebny na ich przygotowanie również jest znacznie mniejszy. Placki ziemniaczane są jedną z najbardziej znanych potraw nie tylko w kuchni polskiej. Podaje się je na słodko lub wytrawnie, a najczęściej w towarzystwie gulaszu oraz śmietany. Są różne sposoby na wykonanie tego dania. Najczęściej smażymy je na gorącym oleju - zamiast smażenia warto wykorzystać pieczenie. Znaczne ograniczenie ilości oleju pozwala znacznie zmniejszyć ciężkostrawność oraz kaloryczność placków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Magda Gessler przygotowuje specjał w wyjątkowy sposób. Okazuje się, że restauratorka wzbogaca go o łyżkę śmietany. Dzięki temu placki ziemniaczane nie ciemnieją.Smakowite placki ziemniaczane uchodzą za nie lada specjał. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis samej Magdy Gessler. Obok takiego smakołyku nie da się przejść obojętnie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki ziemniaczane w klasycznej wersji są smaczne, warto jednak od czasu do czasu urozmaicać sobie swój jadłospis. Do masy ziemniaczanej dodaj więc odrobinę tartego sera. Dzięki niemu placki będą smaczniejsze i o wiele bardziej sycące. Może się wydawać, że ciężko w jakikolwiek sposób udoskonalić recepturę placków ziemniaczanych - jadamy je w końcu od lat tak samo. Wystarczy jednak dodać jeden składnik, aby odmienić je o 180 stopni. Ser sprawia, że po wgryzieniu się w placki czujemy intensywniejszy smak, a ciągnące się nitki są wyjątkowo satysfakcjonujące. Ciężko o smaczniejszą metodę ich przygotowania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Najsmaczniejsze placki ziemniaczane to te chrupiące, o złocistej skórce. By jednak takie były trzeba je smażyć na sporej ilości oleju. Czy wiesz jak je usmażyć i na co zwrócić uwagę, żeby nie wyszły tłuste? Zobacz na co trzeba zwrócić uwagę. Warzywne placki są na tyle pożywne, że mogą uchodzić za danie obiadowe. A najbardziej sycące, bo bogate w skrobię są placki przygotowane z ziemniaków. Dodatkowych kalorii dostarcza im tłuszcz, na którym są smażone. Chciał, nie chciał chłoną go dość intensywnie. Na szczęście jest parę trików, które sprawią, że placki nie wyjdą zbyt tłuste.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli nie masz pomysłu na smaczny obiad, zrób placki ziemniaczane z kurkami. Ziemniaki masz pewnie w domu, a z kupnem kurek w tym czasie nie będziesz mieć problemu. Warto z nich zrobić sos i podać go do placków — prawdziwe niebo w gębie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zapraszamy was dziś na bieszczadzkie fuczki. Co to takiego? Pod tą dość wyszukaną nazwą kryje się prosta, ale pyszna potrawa. Fuczki to bowiem placki z kiszonej kapusty - doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych. Placki są dość popularne w polskiej kuchni. Prym wiodą oczywiście ziemniaczane oraz racuchy z jabłkami. Jednak wielbiciele wszelkiego rodzaju placków do swojego repertuaru powinni też dopisać fuczki. Te placki z kiszonej kapusty są przysmakiem lokalnej, bieszczadzkiej kuchni. Należą do grupy placków warzywnych (obok placków ziemniaczanych czy z cukinii). Podasz je na bezmięsny obiad, najlepiej z kwaśną śmietaną. Naprawdę musisz ich spróbować. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Klasyczne placki z ziemniaków czy racuchy z jabłkami bledną, gdy do stołu podane zostają placki z kukurydzą. Słodkie, a zarazem chrupiące danie zyskuje coraz większą popularność. Częściowo dlatego, że jest zaskakujące łatwe i szybkie w przygotowaniu. Placki są jednym z lepszych sposobów na ugotowanie ekspresowego, pożywnego, a zarazem smacznego posiłku. Może wykonać je każdy, dlatego nie trzeba się martwić o zbytni poziom zaawansowania tej receptury. Placki z kukurydzy konserwowej to doskonały wybór, jeśli w spiżarni znajduje się za dużo puszek z tymi ziarnami. Jeśli nie masz pomysłu na ich wykorzystanie, sprawdź smak poniższych placuszków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że placki z cukinii są znakomitą propozycją obiadową. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby pałaszować je bez opamiętania. Tym razem wypróbujemy przepis, w którym oprócz cukinii wykorzystamy cebulę, jajko oraz mąkę. Prościej się nie da.Placki z cukinii bez wątpienia cieszą się sporą popularnością wśród miłośników swojskich specjałów. Sezon dobiega już końca, w związku z tym warto się pośpieszyć i wykorzystać okazję do zrobienia wybornych placków z cukinii.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki ziemniaczane to przysmak tani i prosty w przygotowaniu. By jednak rzeczywiście były smaczne muszą być chrupiące. Kluczowa jest odpowiednia ilość rozgrzanego oleju oraz obowiązkowe odciśnięcie nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do przygotowania placków ziemniaczanych wystarczą ziemniaki, trochę mąki, jajko, sól i olej. Jednak nie wszystkie ziemniaki nadają się na placki. Najlepiej wybierać odmiany mączyste, np. Irys, Irga. Młode ziemniaki też nie są najlepsze, bo zawierają za mało skrobi. Ale oprócz składników na chrupkość placków wpływa przede wszystkim sposób ich przygotowania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że placki bananowe są nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Okazuje się, że proste śniadanie możemy przygotować z dwóch składników. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Smakowite placki bananowe często goszczą na stołach smakoszy w trakcie śniadania. Nie jest to nieuzasadnione, wszystko dzięki ich niecodziennym walorom smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki ziemniaczane nie wychodzą ci tak chrupiące, jakbyś chciał? Rozwiązaniem tego problemu jest ścieranie ich na różnych oczkach tarki. Dzięki temu można uzyskać bardziej chrupiącą skórkę podczas smażenia na oleju. Jeśli placki ziemniaczane, które gotujesz dla swojej rodziny, nie wychodzą chrupiące, spróbuj ścierać kartofle na różnych oczkach tarki. Mieszając różne poziomy rozdrobnienia ziemniaków, uzyskujesz o wiele lepsze ciasto. Warto także pamiętać o odsączeniu tłuszczu po smażeniu placków. Jeśli zapomni się o tym etapie, placki wyjdą zbyt nasiąknięte tłuszczem i staną się nieprzyjemnie miękkie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki ziemniaczane wcale nie muszą być przygotowywane za pomocą tarcia kartofli na ręcznej tarce. Zamiast niej z powodzeniem można wykorzystać zwykły blender. W taki sposób placki robi się znacznie szybciej, a ich tekstura jest delikatniejsza i bardziej jednolita. Placki ziemniaczane są uwielbiane przez wiele osób, jednak mogą odrzucać sposobem gotowania. Żmudne i męczące tarcie ziemniaków na tarce sprawia, że odechciewa się ich robienia. Jeśli więc chcesz oszczędzić na czasie i energii, lecz przy okazji zapragnąłeś zjeść przynajmniej kilka chrupiących placków, nie łam się. Z łatwością będziesz mógł ich spróbować - wystarczy kartofle rozdrobnić w blenderze i połączyć z resztą składników. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowite placki ziemniaczane są absolutną klasyką naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które sięgają po nie przynajmniej raz w tygodniu. Dziś wypróbujemy przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki. Specjał z pewnością podbije serca najbliższych.Placki ziemniaczane można przygotować na wiele rozmaitych sposobów. W praktycznie każdym domu robi się je odrobinę inaczej. Zaledwie garstka smakoszy decyduje się na wzbogacanie placków o marchewkę. Efekt potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki ziemniaczane z Zagórza zaskakują jednym składnikiem, a mianowicie pokrzywą. Ich smak wyróżnia się na tle klasycznych placków, a proces gotowania jest bardzo łatwy. Wystarczy siekane zioło wrzucić do ciasta - to jedyny dodatkowy krok konieczny, do cieszenia się niecodziennymi plackami. Placki ziemniaczane z Zagórza, dzięki kontrowersyjnemu składnikowi, mogą przyciągać osoby chętne silnych wrażeń - nie każdy bowiem wie, że pokrzywa jest jadalną rośliną. Trzeba ją najpierw oczywiście odpowiednio przygotować. Surowa pokrzywa w końcu parzy. Wystarczy jednak zblanszować ją we wrzątku, aby straciła swoje obronne zdolności. Jej obecność w plackach sprawia, że danie nabiera świeższego, delikatnie ziołowego smaku.
Placki z cukinii są doskonałą alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych, które z pewnością wielu osobom zwyczajnie się przejadły. Niżej zdradzamy przepis Anny Starmach. Dzięki niemu placuszki wychodzą idealnie chrupiące i przepyszne. Placki z cukinii od Ani Starmach nie mają sobie równych. Bomba smaku ukryta pod chrupiącą panierką sprawia, że ciężko się oprzeć zjedzeniu całego talerza. Co więcej, ilość składników jest minimalna. Dzięki temu Oszczędzamy zarówno na czasie, jak i pieniądzach - nie musimy martwić się kosztownymi zakupami czy długim przygotowywaniem pojedynczych produktów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki można przyrządzić na rozmaite sposoby. Dziś sięgniemy po przepis na śniadaniowe smakołyki na bazie owsianki. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotowanie placków zajmuje chwilę.Smakowite placki owsiane bez wątpienia świetnie sprawdzają się w roli śniadania. Przepis na nie jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Specjał zachwyca niepowtarzalnym smakiem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki ziemniaczane nie muszą być nikomu przedstawiane, w końcu tę potrawę polskiej kuchni zna każdy. Wystarczy dodać jednak do nich odrobinę jabłek, a niejeden niejadek skusi się na kilka sztuk. Przepis na nie jest prosty i szybki. Placki ziemniaczane w swojej klasycznej formie są uwielbiane przez większość osób, niektórzy jednak nie chcą ich jeść - najczęściej są to niestety dzieci. Jeśli masz w domu takiego urwisa, poniższy przepis jest idealny. Dodatek słodkich jabłek sprawia, że placki nabierają innego smaku. Wystarczy posypać je odrobiną cukru pudru lub podać je z łyżką śmietany, a obiad będzie gotowy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki ziemniaczane są jednym ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Z miłą chęcią sięga po nie liczne grono smakoszy. Dziś wypróbujemy przepis na placki ziemniaczane, które zaskakują puszystością. Sekret tkwi w ubijaniu białek oraz odlewaniu wody ze startych ziemniaków.Bez wątpienia placki ziemniaczane mają status kultowej potrawy. Wszystko dzięki ich walorom smakowym, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by placki ziemniaczane wyróżniały się nienaganną puszystością.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Fuczki są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Jeśli więc znudziły ci to klasyczne danie, sięgnij po placki z kiszonej kapusty. Ich charakterystyczny smak szczególnie spodoba się fanom kiszonek.Placki ziemniaczane są daniem, które można przygotować na wiele sposobów. W niektórych przepisach możesz nawet pominąć najbardziej pracochłonną część ich robienia, czyli ścieranie ziemniaków na tarce. Ciekawy sposób na ten tradycyjny posiłek zaprezentowała też Magda Gessler. Jeśli jednak chcesz nieco zaszaleć, zrób fuczki, w których zamiast ziemniaków pojawia się kiszona kapusta. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: