Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pulpety w sosie pomidorowym
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.09.2021 02:00

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym
canva/YelenaYemchuk

Pulpety to szybki sposób na przepyszny obiad dla całej rodziny, który przygotujesz w pół godziny. Duszone pulpety w sosie pomidorowym są niezwykle aromatyczne, delikatne i przede wszystkim bardzo smaczne. Sprawdź, jak przygotować obiad, który posmakuje nawet małym niejadkom.

Pulpety wieprzowe dobrze komponują się z kaszą, ryżem oraz ziemniakami. Do obiadu przygotuj również sałatkę lub surówkę z czerwonej lub kiszonej kapusty. Pulpeciki są doskonale doprawione, delikatne i miękkie, dzięki czemu posmakują również dzieciom.

Do pulpetów świetnie pasuje sos pomidorowy, który przygotujesz w domu. Sos jest niezwykle aromatyczny, smaczny i przede wszystkim pozbawiony sztucznych zagęszczaczy i konserwantów.

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym

Składniki na 20 pulpetów:

  • 500 g łopatki wieprzowej zmielonej

  • biała cebula

  • jajko

  • ugotowany ziemniak

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • zioła prowansalskie

  • pieprz, sól

Składniki na domowy sos pomidorowy:

  • szklanka bulionu warzywnego

  • puszka pomidorów drobno krojonych lub szklanka passaty

  • łyżeczka cukru

  • łyżeczka przecieru pomidorowego

  • łyżeczka oregano

  • odrobina mąki do zagęszczenia

Jak przygotować pulpety w sosie pomidorowym?

Mięso mielone włóż do miski, dodaj ugotowanego ziemniaka, jajko, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj posiekaną cebulę, dopraw solą, pieprzem. Uformuj pulpety, obsyp je delikatnie mąką i obsmaż na rozgrzanym oleju.

Teraz przygotuj sos: do garnka z grubym dnem wlej bulion, pomidory, dodaj cukier, przecier, oregano i dokładnie wymieszaj. Następnie delikatnie wkładaj do garnka pulpety i duś pod przykryciem przez 20 minut. Jeśli sos nie zagęści się wystarczająco, możesz rozrobić odrobinę mąki w zimnej wodzie i dodać do wywaru.

Smacznego.