Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety to szybki sposób na przepyszny obiad dla całej rodziny, który przygotujesz w pół godziny. Duszone pulpety w sosie pomidorowym są niezwykle aromatyczne, delikatne i przede wszystkim bardzo smaczne. Sprawdź, jak przygotować obiad, który posmakuje nawet małym niejadkom.
Pulpety wieprzowe dobrze komponują się z kaszą, ryżem oraz ziemniakami. Do obiadu przygotuj również sałatkę lub surówkę z czerwonej lub kiszonej kapusty. Pulpeciki są doskonale doprawione, delikatne i miękkie, dzięki czemu posmakują również dzieciom.
Do pulpetów świetnie pasuje sos pomidorowy, który przygotujesz w domu. Sos jest niezwykle aromatyczny, smaczny i przede wszystkim pozbawiony sztucznych zagęszczaczy i konserwantów.
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Składniki na 20 pulpetów:
500 g łopatki wieprzowej zmielonej
biała cebula
jajko
ugotowany ziemniak
3 łyżki mąki pszennej
zioła prowansalskie
pieprz, sól
Składniki na domowy sos pomidorowy:
szklanka bulionu warzywnego
puszka pomidorów drobno krojonych lub szklanka passaty
łyżeczka cukru
łyżeczka przecieru pomidorowego
łyżeczka oregano
odrobina mąki do zagęszczenia
Jak przygotować pulpety w sosie pomidorowym?
Mięso mielone włóż do miski, dodaj ugotowanego ziemniaka, jajko, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj posiekaną cebulę, dopraw solą, pieprzem. Uformuj pulpety, obsyp je delikatnie mąką i obsmaż na rozgrzanym oleju.
Teraz przygotuj sos: do garnka z grubym dnem wlej bulion, pomidory, dodaj cukier, przecier, oregano i dokładnie wymieszaj. Następnie delikatnie wkładaj do garnka pulpety i duś pod przykryciem przez 20 minut. Jeśli sos nie zagęści się wystarczająco, możesz rozrobić odrobinę mąki w zimnej wodzie i dodać do wywaru.
Smacznego.