Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczyste i miękkie pulpeciki w sosie koperkowym według Magdy Gessler
Adam Moskal
Adam Moskal 25.01.2022 01:00

Soczyste i miękkie pulpeciki w sosie koperkowym według Magdy Gessler

Pulpety z sosem koperkowym Magdy Gessler
Jan Bielecki/East News; canva/papkin, Getty Images

Pulpeciki duszone w sosie są idealnym obiadem, jeśli przygotuje się je w taki sposób, aby w środku były soczyste i delikatne. Przepis na klopsy w sosie koperkowym Magdy Gessler pozwala sporządzić właśnie taką potrawę i nikt nie będzie w stanie nie wziąć dokładki. Poniżej zdradzamy tajniki receptury restauratorki krok po kroku.

Polskie pulpeciki wywodzą się z kuchni włoskiej, gdzie podobne danie nazywane jest "le polpette". W praktyce są one niewielkimi kotletami mielonymi, choć podawanie ich z sosem sprawia, że są znacznie soczystsze i intensywniejsze w smaku.

Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji", podczas którego odwiedziła lubelską restaurację "Ąka" przypomniała swoim widzom o bardzo prostym przepisie na pulpeciki. Gwiazda TVN-u podaje je w sosie koperkowym.

Przepis na pulpety w sosie koperkowym Magdy Gessler

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • szklanka mleka

  • 1 bułka sucha

  • pęczek pietruszki

  • 2 pęczki koperku

  • 500 ml bulionu

  • 125 ml śmietany 18%

  • 1 łyżka mąki

  • sól

  • pieprz

Zacznij od namoczenia bułki w szklance mleka. Mięso oczyść z błon i ścięgien, a następnie zmiel je w maszynce do mięsa. Odciśnij bułkę z mleka i wrzuć ją do mięsa. Posiekaj czosnek, cebulę i pietruszkę, dodaj je do mięsa, dopraw masę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Do miski z masą wbij jajko i dokładnie wymieszaj ją dłońmi. Formuj z niej małe pulpeciki i odkładaj je na bok. Podsmaż wszystkie pulpety z każdej strony na złoty kolor. Koperek umyj pod bieżącą wodą i dokładnie posiekaj go ostrym nożem.

W garnku zagotuj wywar. Kilka łyżek gorącego płynu wlej do śmietany i zahartuj ją. Przelej ją do garnka, wsyp mąkę, sól i świeżo mielony czarny pieprz. Po chwili wsyp posiekany koperek i pulpety. Duś wszystko przez kilkanaście minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na soczyste kotlety drobiowe marynowane w jogurcie.

Pulpety w sosie

Źródło zdjęcia: canva/caratt, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram