Zalegający na szafkach tłusty brud zniknie po jednym przetarciu. Patent na medal, szkoda że nie znałem go wcześniej
Szafki kuchenne należą do najbardziej uciążliwych do wysprzątania części domu. Jak poradzić sobie z warstwami brudu? Wśród skutecznych metod są także te domowe.
Brudne szafki kuchenne
Mówi się, że łazienka to najczystsze pomieszczenie w naszym domu. Kojarzymy ją z brudem, więc czyścimy na tyle dokładnie, że efekt jest dokładnie przeciwny. Z kuchnią jest zaś, jak się wydaje, dokładnie odwrotnie.
Nie dość, że przechowujemy w niej – czasem zbyt długo – śmieci i psujące się produkty. Problemem są przede wszystkim plamy z tłuszczu. A najgorszy jest osad brudu, w którym opary z gotowania mieszają się ze spalinami gazu.
Z taniego składnika robię wędlinę na święta. Mąż i szwagier wprost za nią przepadająZ szafki kuchennej na szafkę
Dlatego sięgamy po liczne detergenty, które mają nam pomóc zwalczyć brud na rozmaitych powierzchniach. Niestety środki te intensywnie pachną, a także lepiej nie stosować ich w miejscach, które później mogą wejść w kontakt z jedzeniem. Można w zamian sięgnąć po domowe roztwory.
Do takich środków należy zawsze ocet. To kwas o całkiem dużym stężeniu, a substancje z tej kategorii znane są ze zdolności do rozpuszczania tłuszczu. Ocet należy rozrzedzić połową objętości wody. Do uporczywych plam zastosować można dodatkowo sodę oczyszczoną, z której przygotowujemy papkę rozpuszczającą brud.
Uwaga na delikatne powierzchnie
Oczywiście trzeba pamiętać, że nie wszystkie powierzchnie lubią takie traktowanie. Do mniejszych zabrudzeń zawsze warto na początku użyć ściereczki z mikrofibry namoczonej w wodzie i dobrze wyciśniętej. Pomoże ona zwłaszcza z drewnem, które kiepsko radzi sobie z namaczaniem, ciemnieje i wypacza się.
Z kwaśnymi substancjami nie lubi się też marmur. Blaty i parapety z tego tworzywa konserwujemy specjalnymi środkami. Warto też pamiętać, że regularne sprzątanie kuchni nie tylko ułatwia utrzymanie czystości, lecz także oszczędza detergenty.
Wypróbuj też przepisy na pieczony schab bez piekarnika i makowiec Ewy Wachowicz.