Ten smakołyk pamiętam z dzieciństwa w czasach PRL. Mama robiła deserowe „grzyby" przy każdej okazji
Macie ulubiony przysmak z dzieciństwa? Moim są ciastka w kształcie grzybów spod ręki mojej mamy. Mimo imponującego wyglądu są banalnie proste w przygotowaniu. Do tego wszystkiego smakują obłędnie pysznie.
Ciastka grzyby to hit z dawnych lat
W czasach mojego dzieciństwa trudno było o wymyślne frykasy w sklepach. Braki na półkach dorośli nadrabiali niezwykłą kreatywnością. W moim domu ciastka grzyby obecne były, od kiedy pamiętam.
Ciasteczka w kształcie grzybów zachwycają wyglądem. Są jednak bardzo proste do przygotowania. Wystarczy kruche ciasto, krem i polewa z czekolady. Kiedy raz ich spróbujesz, będziesz wracać do tego przepisu ciągle.
Przepis na bajeczne ciastka w kształcie grzybów
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 120 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła (200 g)
- 4 żółtka
Składniki na krem:
- 3 szklanki mleka
- 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 kostka masła (200 g)
- cukier puder wedle uznania
Pozostałe składniki:
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- ⅓ tabliczki czekolady mlecznej
- metalowe foremki do babeczek
Jak zrobić słodkie grzyby na deser?
Przygotowanie ciasteczek grzybów zacznij od zrobienia kruchego ciasta . Do mąki dodaj szklankę cukru pudru. Dosyp też sól oraz proszek do pieczenia . Składniki wymieszaj ręcznie lub za pomocą miksera .
Do bazy na ciasteczka grzyby dodaj pokrojone w kostkę zimne masło . Następnie dodaj także 4 żółtka jaj. Wyrabiaj dalej ręcznie, aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy . Ciasto owiń w folię i odłóż na 1 godzinę do schłodzenia w zamrażarce .
Po upływie tego czasu wyjmij ciasto i podziel je na pół . Jedną z części jeszcze raz przekrój na dwie połowy. Weź największą porcję i rozwałkuj ją . Powycinaj z niej okręgi za pomocą szklanki, której średnica jest odrobinę większa, niż średnica metalowych foremek. Porcjami ciasta obklej zewnętrzną część foremek .
Weź drugą porcję ciasta i ją także rozwałkuj . Wybierz nieco mniejszą szklankę i powycinaj z jej pomocą kolejne kółeczka . Na ich środku wytnij mniejsze dziurki, w które wchodzić będą nóżki grzybów .
Weź ostatnią porcję ciasta i ulep z niej nóżki . Całość ułóż na blasze i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu ciasteczka grzyby piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni .
W międzyczasie przygotuj krem budyniowy według przepisu na opakowaniu . Dodaj do niego cukier do smaku. Kiedy gotowy budyń ostygnie, wymieszaj go stopniowo z ubitym na puszysto miękkim masłem . Krem porozkładaj w upieczonych babeczkach i przykryj każdą z nich okrągłym ciasteczkiem z dziurką, delikatnie dociskając .
Ciastka odłóż do schłodzenia, a w międzyczasie rozpuść deserową i mleczną czekoladę (kilka kostek deserowej czekolady pozostaw do dekoracji). Upieczone i ostygnięte nóżki obtocz w mlecznej czekoladzie, a następnie ozdób startą ciemną czekoladą . Pozostałą czekoladą posmaruj schłodzone kapelusze, i na koniec złóż słodkie grzyby w całość. Ciasteczka gotowe są do podania . Pamiętaj, by unikać tych błędów przy suszeniu grzybów . Te ciasteczka orzeszki kiedyś gościły w każdym domu .