Smakosze.pl Przepisy Ten smakołyk pamiętam z dzieciństwa w czasach PRL. Mama robiła deserowe „grzyby" przy każdej okazji
Materiał YouTube z kanału Just Cook

Ten smakołyk pamiętam z dzieciństwa w czasach PRL. Mama robiła deserowe „grzyby" przy każdej okazji

4 października 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Macie ulubiony przysmak z dzieciństwa? Moim są ciastka w kształcie grzybów spod ręki mojej mamy. Mimo imponującego wyglądu są banalnie proste w przygotowaniu. Do tego wszystkiego smakują obłędnie pysznie.

Ciastka grzyby to hit z dawnych lat

W czasach mojego dzieciństwa trudno było o wymyślne frykasy w sklepach. Braki na półkach dorośli nadrabiali niezwykłą kreatywnością. W moim domu ciastka grzyby obecne były, od kiedy pamiętam.

Ciasteczka w kształcie grzybów zachwycają wyglądem. Są jednak bardzo proste do przygotowania. Wystarczy kruche ciasto, krem i polewa z czekolady. Kiedy raz ich spróbujesz, będziesz wracać do tego przepisu ciągle.

wyrabianie ciasta.jpg
Canva / GMVozd
Moja ciocia ma tajny przepis na jesienne kopytka. Wyjątkowy wygląd i smak zawdzięczają jednemu dodatkowi

Przepis na bajeczne ciastka w kształcie grzybów

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 120 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 4 żółtka

Składniki na krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła (200 g)
  • cukier puder wedle uznania

Pozostałe składniki:

  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • ⅓ tabliczki czekolady mlecznej
  • metalowe foremki do babeczek

Jak zrobić słodkie grzyby na deser?

Przygotowanie ciasteczek grzybów zacznij od zrobienia kruchego ciasta . Do mąki dodaj szklankę cukru pudru. Dosyp też sól oraz proszek do pieczenia . Składniki wymieszaj ręcznie lub za pomocą miksera .

Do bazy na ciasteczka grzyby dodaj pokrojone w kostkę zimne masło . Następnie dodaj także 4 żółtka jaj. Wyrabiaj dalej ręcznie, aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy . Ciasto owiń w folię i odłóż na 1 godzinę do schłodzenia w zamrażarce .

Po upływie tego czasu wyjmij ciasto i podziel je na pół . Jedną z części jeszcze raz przekrój na dwie połowy. Weź największą porcję i rozwałkuj ją . Powycinaj z niej okręgi za pomocą szklanki, której średnica jest odrobinę większa, niż średnica metalowych foremek. Porcjami ciasta obklej zewnętrzną część foremek .

Weź drugą porcję ciasta i ją także rozwałkuj . Wybierz nieco mniejszą szklankę i powycinaj z jej pomocą kolejne kółeczka . Na ich środku wytnij mniejsze dziurki, w które wchodzić będą nóżki grzybów .

Weź ostatnią porcję ciasta i ulep z niej nóżki . Całość ułóż na blasze i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu ciasteczka grzyby piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni .

W międzyczasie przygotuj krem budyniowy według przepisu na opakowaniu . Dodaj do niego cukier do smaku. Kiedy gotowy budyń ostygnie, wymieszaj go stopniowo z ubitym na puszysto miękkim masłem . Krem porozkładaj w upieczonych babeczkach i przykryj każdą z nich okrągłym ciasteczkiem z dziurką, delikatnie dociskając .

Ciastka odłóż do schłodzenia, a w międzyczasie rozpuść deserową i mleczną czekoladę (kilka kostek deserowej czekolady pozostaw do dekoracji). Upieczone i ostygnięte nóżki obtocz w mlecznej czekoladzie, a następnie ozdób startą ciemną czekoladą . Pozostałą czekoladą posmaruj schłodzone kapelusze, i na koniec złóż słodkie grzyby w całość. Ciasteczka gotowe są do podania . Pamiętaj, by unikać tych błędów przy suszeniu grzybów . Te ciasteczka orzeszki kiedyś gościły w każdym domu .

ciasteczka grzyby.jpg
Materiał YouTube z kanału Smaki Katriny
Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Zamówili największego schabowego w Polsce, nie mieścił się nawet na talerzu. Nie uwierzysz, ile zapłacili
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy