Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję kilka składników i zalewam je tą masą. Taki obiad bez mięsa mógłbym jeść nie tylko w piątek
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 22.03.2024 15:01

Kroję kilka składników i zalewam je tą masą. Taki obiad bez mięsa mógłbym jeść nie tylko w piątek

obiad z mięsa
Fot. YouTube/Cookrate - Polska

Poznaj przepis na obiad bez mięsa, który będzie smakował nawet największym mięsożercom. Robi się go bardzo szybko, a w dodatku tylko z kilku składników. Taki piątkowy obiad zachwyci całą rodzinę. Nie znam nikogo, kto by za nim nie przepadał.

Obiad nie tylko na piątek

Ten przepis na obiad bez mięsa sprawdzi się nie tylko w piątek. Z nim zrobisz przepyszną zapiekankę, w dodatku bardzo prostą i szybką w przygotowaniu. Nawet miłośnicy mięsa będą prosić o dokładki. Przekonaj się sama.

Szybki i smaczny obiad to marzenie każdej pani domu. Nie musisz już stać całymi godzinami w kuchni. Poniżej znajdziesz nie tylko przepis, ale i listę z potrzebnymi składnikami, których na szczęście nie ma zbyt wiele. Zobacz, co będzie ci potrzebne i zaczynamy. 

pieczarki z ziemniakami.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
Nigdy nie wkładaj tego do święconki, to nie ma nic wspólnego z Wielkanocą. Ksiądz wszystko wyjaśnił

Co będzie ci potrzebne?

Obiad bez mięsa jest możliwy tylko ze składnikami poniżej. Nie ma ich zbyt wiele, ale to właśnie one tworzą wyśmienity smak tego dania. Nawet nie zatęsknisz za mięsem. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynajmy przygotowania. Podobny przepis znajdziesz na kanale Cookrate - Polska, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków 
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 6 jajek
  • 60 ml mleka
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Przepis na obiad bez mięsa

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o grubości 1 centymetra. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wsyp ziemniaki oraz cebulę. Po chwili dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Całość przypraw pieprzem, solą oraz przeciśniętymi przez praskę ząbki czosnku. 

Warzywa podsmażaj do uzyskania miękkości. Do miski wbij jajka, wsyp odrobinę soli oraz wlej mleko. Całość wymieszaj ze sobą na jednolitą substancję. 

Do prostokątnej formy do pieczenia przełóż podsmażone warzywa. Rozłóż je równomiernie. Wlej mieszaninę z jajek i mleka. Całość zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Na wierzchu zapiekanki rozsyp starty na dużych oczkach ser. Zapiecz przez kolejne 10 minut. Gotową zapiekankę krój na kawałki i podawaj rodzinie na obiad. Sprawdź doskonały przepis na kalafiora oraz dowiedz się, jak zrobić idealną babkę na Wielkanoc

ser na zapiekance.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska