Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepsza marynata do karkówki z grilla. Używam jej od zawsze, każdy mnie prosi o przepis
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 13.04.2024 15:19

To najlepsza marynata do karkówki z grilla. Używam jej od zawsze, każdy mnie prosi o przepis

karkówka na grillu
Fot. Canva/morisfoto

Pogoda sprzyja, aby w tym roku sezon na grilla rozpocząć znacznie wcześniej. Dlatego poznaj ten przepis na marynatę, z którą karkówka z grilla będzie smakowała wybornie. Z nią zawsze się udaje i wszyscy są zadowoleni.

Karkówka z grilla musi być

Karkówka, kiełbasa i kaszanka. Wszyscy wyczekiwaliśmy sezonu na grilla. Trudno się nie dziwić. Po srogiej zimie wiele osób chętnie spotka się w gronie najbliższych, by zajadać smakołyki z grilla. Dla tych, którzy nie mogą się doczekać, mam dobre wiadomości. Pogoda sprzyja na tyle, że sezon można rozpocząć już w ten weekend.

Szczególnie że zdradzę ci mój, sprawdzony przepis na marynatę, dzięki której karkówka z grilla będzie smakowała doskonale. Zrób i przekonaj się sama. Zaproszeni na grilla smakosze będą zachwyceni. 

karkó∑ka.jpg
Fot. Canva/bhofack2
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Z tym kotlety będą jeszcze bardziej soczyste

Tylko kilka składników

Marynata z tego przepisu jest przygotowywana tylko z kilku składników. To właśnie dzięki nim karkówka z grilla nabierze zupełnie innego, lepszego smaku. Poniżej umieściłem ci wszystkie potrzebne produkty. Jest ich naprawdę niewiele. W dodatku są tak powszechne, że wszystkie możesz mieć w swojej kuchni. Sprawdź listę i zaczynamy marynowanie. 

Składniki:

  • 40 g musztardy delikatesowej 
  • 30 g miodu
  • 10 g ziół prowansalskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 g mielonej papryki wędzonej
  • sok z cytryny
  • olej
  • pieprz
  • sól

Ta marynata jest niezbędna

Do miski włóż musztardę oraz miód. Następnie wsyp zioła prowansalskie, mieloną paprykę wędzoną, pieprz oraz sól. Wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz odrobinę oleju. 

Przez praskę przeciśnij obrane ząbki czosnku i dodaj je do miski z pozostałymi przyprawami. Wymieszaj wszystkie składniki, aby stworzyły jednolitą marynatę. Teraz pozostaje ci tylko pokroić karkówkę na plastry, zamarynować i pozostawić na dłuższą chwilę w lodówce. Po tym złożonym procesie smaż mięso na grillu i ciesz się jego smakiem. Sprawdź, jak ulepszyć kotlety mielone oraz poznaj prosty przepis na sernik

grill.jpg
Fot. Canva/senky