Smakosze.pl Przepisy To najsmaczniejszy obiad bez mięsa, jaki znam. Robię go co piątek, domownicy wciąż nie mają dosyć
YouTube/@smacznytv

To najsmaczniejszy obiad bez mięsa, jaki znam. Robię go co piątek, domownicy wciąż nie mają dosyć

10 listopada 2023

Czy szukacie przepisu na obiad bez mięsa? Jeśli tak, to polecam danie, które robię w zasadzie co tydzień. Bogactwo warzyw zachwyci każdego smakosza. Moja rodzina prosi mnie często o to danie. Wcale im się nie dziwię, bo jest bardzo sycące i smaczne.

Piątek, czyli czas na obiad bez mięsa

Jeśli zastanawiacie się, co można ugotować w piątek, to mam pewien pomysł. Zawsze w ten dzień tygodnia robię obiad bez mięsa. Odkąd korzystam z przepisu na to danie, rodzina chce, abym gotowała je częściej. Jest tak smaczne, że rozpływa się w ustach.

Jak zrobić obiad bez mięsa? Potrzebujecie jajek i kilku warzyw. Potem wstawiacie wszystko do piekarnika i gotowe . Obiad bez mięsa robi się niemal sam, a jego smak zachwyca każdego.

warzywa do zapiekanki.jpg
Canva / Alvaro Fernandez Echeverria
Bosacka powiedziała, co koniecznie dodać do rosołu. O tym składniku większość osób by nie pomyślała

Jak zrobić zapiekankę bez mięsa?

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ziemniaki
  • ½ niewielkiej główki białej kapusty
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 120 g mąki
  • ser żółty do posypania
  • papryka słodka
  • pieprz
  • sól
  • 40 ml oliwy z oliwek

Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do niej pokrojonego w plasterki pora i czerwoną paprykę . Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach i siekamy kapustę. Dodajemy je do pozostałych warzyw.

Kroimy natkę pietruszki i też dorzucamy do warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy. Jajka wbijamy do oddzielnej miski. Miksujemy, solimy i dodajemy oliwę z oliwek. Wsypujemy mąkę i całość starannie mieszamy tak, aby nie postały grudki..

Obiad na piątek, czyli zapiekanka bez mięsa

Jajkami z dodatkiem przypraw zalewamy warzywa w misce. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim warzywa. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 20 minut. Zapiekankę bez mięsa wyjmujemy i posypujemy startym serem.

Ponownie wkładamy do piekarnika na 5-10 minut. Po wyjęciu danie możemy od razu podawać. Jest ono pyszne, sycące i bardzo zdrowe. Polecam ten przepis bo efekt jest wyśmienity. Pisaliśmy o zapiekance z makaronu . Polecaliśmy przepis na smaczną zapiekankę ziemniaczaną.

gotowa zapiekanka.jpg
YouTube @smacznytv

Źródło: YouTube/@smacznytv

Jesienią często się zajadam tą zupą. Cudownie rozgrzewa i syci na długie godziny
Ułóż chleb w misce, zalej tą mieszanką i wstaw do piekarnika. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy