Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Gotuj z Karolem

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze

25 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szukacie pomysłu na szybki obiad? Zapiekanka z makaronu i kilku innych prostych składników będzie jak znalazł. Rodzina się naje, a wy nie spędzicie zbyt wiele czasu w kuchni. Same plusy.
 

Szybki obiad z makaronem syci na długo

Przepisy na proste dania dla zabieganych zawsze będą w cenie. Tym razem chciałam wam polecić pyszną zapiekankę z sezonowymi warzywami. Zazwyczaj robię ją z tofu wędzonym zamiast kiełbasy, ale mięsna opcja też może być smaczna.

Składniki:

  • 350 g makaronu
  • 400 g dowolnej kiełbasy lub tofu wędzonego
  • 2 papryki w dowolnym kolorze
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów, krojonych
  • 100 g ulubionego sera żółtego
  • 3/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej lub ostrej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Kilka składników — a czasem nawet i resztki z lodówki — wystarczy, by zrobić sycącą zapiekankę makaronową dla całej rodziny. Z poniższego przepisu korzystam zawsze, gdy nie wiem co ugotować.

Szybki obiad wymaga papryki.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Gotuj z Karolem
Deser z bananami

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić szybki obiad? Postawcie na prostą zapiekankę

Zaczynam od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie siekam cebulę. Szklę ją na dobrze rozgrzanym oleju, pod koniec dodając zmiażdżony w prasce czosnek.

Po chwili wrzucam jeszcze pokrojoną w plastry kiełbasę — klasyczną lub wegańską. Smażę około 7 minut. W tym czasie myję paprykę, oczyszczam ją i kroję w niewielką kostkę. Dodaję na patelnię i przyrządzam jeszcze przez 5 minut.

W naczyniu żaroodpornym umieszczam pomidory z puszki i łączę je z paprykami w proszku oraz ziołami. Doprawiam sola oraz pieprzem, po czym wrzucam odcedzony makaron oraz zawartość patelni.

Dokładnie mieszam, a wierzch zapiekanki posypuję startym na tarce o większych oczkach serem żółtym. Piekę przez 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Jak podać zapiekankę z warzywami?

Danie najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. To wtedy ser ma przyjemną, ciągnącą się konsystencję. Jeśli szykujecie w pełni roślinną wersję, zadbajcie o kupno wegańskiego zamiennika, który dobrze się topi. Niestety nie wszystkie są smaczne na ciepło.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na szybki obiad. Sprawdźcie koniecznie prosty makaron z tuńczykiem . Być może skusi was też zapiekanka z ryżem i kurczakiem .

Zapiekanka makaronowa jest pyszna.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Gotuj z Karolem
Wykorzystaj fusy z kawy

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy

CZYTAJ DALEJ
Placki z kukurydzy

Żadne ziemniaki i cukinia. Makłowicz robi placki z zupełnie innego składnika

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >