Tort Tiramisu z malinami
pixabay.com

Tort tiramisu z malinami

Nasączony kawą biszkopt, krem mascarpone z nutą likieru, a to wszystko przełamane smakiem świeżych malin. Oto przepis na nową wersję klasycznego włoskiego deseru.

Tort Tiramisu z malinami sprawdzi się nie tylko na specjalne okazje, jak przyjęcia i urodziny. Jeżeli będziemy mieć ochotę, to możemy przygotować go w weekend do kawy.

Tort tiramisu z malinami: składniki

Na biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

budyń waniliowy (proszek)

szklanka cukru

zapach waniliowy

łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę tiramisu:

8 jajek

8 łyżek cukru

750g. serka mascarpone

1 łyżka zapachu rumowego lub dwie łyżki likieru amaretto

Dodatkowo:

mocna kawa do nasączania

250 g świeżych malin

250 ml śmietany kremówki

kakao

Tort Tiramisu z malinami: przygotowanie

Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy na gęstą pianę, dodając w połowie ubijania dwie łyżki cukru.

Żółtka ubijamy z cukrem i aromatem rumowym. Ma powstać jasnożółty, puszysty krem. Dodajemy do niego przesianą mąkę oraz pięć łyżek piany z białek. Mieszamy wszystko szpatułką, mikserem lub robotem kuchennym na niskich obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy resztę piany z białek i delikatnie mieszamy, tym razem używając tylko szpatułki.

Masę biszkoptową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 40-45 minut lub do suchego patyczka.

Teraz przygotowujemy krem tiramisu.

Jajka w temperaturze pokojowej dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając 2 łyżki cukru. Żółtka ucieramy z 6 łyżkami cukru na puszystą i jasną masę. Ważne, żeby ubijać żółtka przez 10-12, bo krem wtedy będzie maksymalnie aksamitny.

Do kremu dodajemy mascarpone i pianę z białek. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.

Ostygnięty biszkopt przekrawamy na trzy równe warstwy. Nasączamy je zaparzoną wcześniej kawą i przekładamy kremem mascarpone (połową ilości), w który wtykamy świeże maliny.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego (może też być woreczek na mrożonki z odciętym dolnym rogiem). Pozostałą część kremu równo rozprowadzamy po bokach i na wierzchu tortu. Ozdabiamy tort bitą śmietaną, kakao oraz świeżymi malinami.

Tort wkładamy do lodówki na minimum trzy godziny przed podaniem.

Tort Tiramisu z malinami: porady

Aby biszkopt nie opadł po wyjęciu z piekarnika, można zastosować dwa triki:

- można odwrócić formę do góry dnem, oprzeć jednym rantem na talerzu lub desce do krojenia i zostawić do ostygnięcia,
- zrzucić formę na podłogę z wysokości 50 cm, co wypchnie całe powietrze z gorącego biszkoptu.

Brzegi tortu tiramisu z malinami możemy dodatkowo obłożyć podłużnymi biszkoptami.

Oprócz malin na torcie tiramisu sprawdzą się również borówki lub jagody, a nawet wiśnie.

Kakao do posypania wierzchu tortu można zamienić na startą gorzką czekoladę.

Następny artykuł