Tort tiramisu z malinami
Tort Tiramisu z malinami sprawdzi się nie tylko na specjalne okazje, jak przyjęcia i urodziny. Jeżeli będziemy mieć ochotę, to możemy przygotować go w weekend do kawy.
Tort tiramisu z malinami: składniki
Na biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
budyń waniliowy (proszek)
szklanka cukru
zapach waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę tiramisu:
8 jajek
8 łyżek cukru
750g. serka mascarpone
1 łyżka zapachu rumowego lub dwie łyżki likieru amaretto
Dodatkowo:
mocna kawa do nasączania
250 g świeżych malin
250 ml śmietany kremówki
kakao
Tort Tiramisu z malinami: przygotowanie
Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy na gęstą pianę, dodając w połowie ubijania dwie łyżki cukru.
Żółtka ubijamy z cukrem i aromatem rumowym. Ma powstać jasnożółty, puszysty krem. Dodajemy do niego przesianą mąkę oraz pięć łyżek piany z białek. Mieszamy wszystko szpatułką, mikserem lub robotem kuchennym na niskich obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy resztę piany z białek i delikatnie mieszamy, tym razem używając tylko szpatułki.
Masę biszkoptową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 40-45 minut lub do suchego patyczka.
Teraz przygotowujemy krem tiramisu.
Jajka w temperaturze pokojowej dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając 2 łyżki cukru. Żółtka ucieramy z 6 łyżkami cukru na puszystą i jasną masę. Ważne, żeby ubijać żółtka przez 10-12, bo krem wtedy będzie maksymalnie aksamitny.
Do kremu dodajemy mascarpone i pianę z białek. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
Ostygnięty biszkopt przekrawamy na trzy równe warstwy. Nasączamy je zaparzoną wcześniej kawą i przekładamy kremem mascarpone (połową ilości), w który wtykamy świeże maliny.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego (może też być woreczek na mrożonki z odciętym dolnym rogiem). Pozostałą część kremu równo rozprowadzamy po bokach i na wierzchu tortu. Ozdabiamy tort bitą śmietaną, kakao oraz świeżymi malinami.
Tort wkładamy do lodówki na minimum trzy godziny przed podaniem.
Tort Tiramisu z malinami: porady
Aby biszkopt nie opadł po wyjęciu z piekarnika, można zastosować dwa triki:
- można odwrócić formę do góry dnem, oprzeć jednym rantem na talerzu lub desce do krojenia i zostawić do ostygnięcia,- zrzucić formę na podłogę z wysokości 50 cm, co wypchnie całe powietrze z gorącego biszkoptu.
Brzegi tortu tiramisu z malinami możemy dodatkowo obłożyć podłużnymi biszkoptami.
Oprócz malin na torcie tiramisu sprawdzą się również borówki lub jagody, a nawet wiśnie.
Kakao do posypania wierzchu tortu można zamienić na startą gorzką czekoladę.