Smakosze.pl Przepisy Tradycyjne pyzy z mięsem - prosty przepis dla każdego
Canva / arfo

Tradycyjne pyzy z mięsem - prosty przepis dla każdego

27 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Pyzy z mięsem zalicza się do klasyków naszej rodzimej kuchni. Dziś nie są one już tak popularne, jak kiedyś. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ten przysmak w domowym zaciszu. Przepis jest banalnie prosty.

Smakowite pyzy z mięsem niejednokrotnie przyprawiały nasz o szybsze bicie serca. Wszystko dzięki ich walorom smakowym, obok których nie sposób przejść obojętnie. Mało kto spodziewałby się, że pyzy z mięsem można przygotować w tak łatwy sposób.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Tradycyjne pyzy z mięsem zachwycą domowników

Nie da się ukryć, że pyzy z mięsem są jednym z tych dań, które bezpośrednio kojarzy nam się z polską kuchnią. Nietrudno zauważyć, że aktualnie nie robi się ich tak często, jak jeszcze kilka lat temu. Nawet wielbiciele pyz, decydują się na kupowanie gotowych wyrobów . Warto jednak pamiętać, że specjały przygotowane samodzielnie smakują znacznie lepiej.

Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, czym różnią się pyzy od kartaczy . Tym razem wypróbujemy niezawodny przepis na ziemniaczany specjał z mięsnym farszem. Pyzy w tej odsłonie sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg ziemniaków

  • 30 g mąki ziemniaczanej

  • 30 g mąki pszennej

  • 250 g mięsa mielonego

  • 2 ząbki czosnku

  • odrobina startej gałki muszkatołowej

  • słodka papryka w proszku

  • sól

  • pieprz

Niezawodny przepis na wyśmienity pyzy z mięsem

Na początku ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak można zrobić to w ekspresowy sposób . Gotowe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ścieramy do nich dwie surowe bulwy.

Ziemniaki łączymy z dwoma rodzajami mąki. Całość starannie mieszamy. Powinniśmy uzyskać jednolite ciasto, które nie klei się do rąk . W razie potrzeby można dodać do niego więcej mąki. Mięso łączymy z przyprawami oraz posiekanym czosnkiem. Nie zaszkodzi go trochę przysmażyć.

Ciasto formujemy w spłaszczone kulki. W każdej z nich robimy wgłębienie, na którym wykładamy farsz. Następnie ciasto zawijamy tak, aby otrzymać pyzy. Umieszczamy je we wrzącej wodzie. Zawiniątka powinny się gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gdy już to nastąpi, wyłączamy ogień i pozostawiamy pyzy w gorącej wodzie przez 3 minuty .

Pyzy z mięsem smakują obłędnie
Pyzy z mięsem smakują obłędnie

Canva / bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Uwielbiam.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy