Uczestniczka MasterChefa twierdzi, że robi pierogi lepiej niż nasze babcie. Podała przepis
Pierogi skuszą niejednego smakosza. Zaprezentowany przez uczestniczkę master Chefa przepis wykorzystujący mięso i warzywa z rosołu jest doskonałym pomysłem na zagospodarowanie resztek. Autorka twierdzi, że tak pysznego dania nie powstydziłaby się niejedna babcia. Nic dziwnego skoro w mięsnym farszu znajdziemy też pyszny boczek i kaszę gryczaną, które nadają mu charakteru. Koniecznie spróbujecie.
Dobre pierogi są na wagę złota. Tani i prosty przepis wykorzystujący resztki z rosołu, kaszę gryczaną i boczek z pewnością wykorzystacie nie raz. Zaproponowana przez Natalię Maszkowską z Master Chefa kompozycja jest obłędnie pyszna. Przekonajcie się sami.
Przepis na znakomite pierogi z mięsa po rosole
Składniki na ciasto:
-
pół kilograma mąki pszennej
-
szklanka gorącej wody
-
10 g soli
Składniki na farsz:
-
500 g mięsa z rosołu
-
warzywa z rosołu: 3 marchewki + pietruszka
-
1 pietruszka z rosołu
-
100 g boczku
-
1 średnia cebula
-
70 g kaszy gryczanej
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia (opcjonalnie)
Jak zrobić pierogi lepsze niż u babci? Uczestniczka Master Chefa zdradza swój patent
Zaczynamy o wyrobienia ciasta. Mąkę przesiewamy do miski. Wsypujemy sól i wlewamy wodę. Po chwili dłonią zagniatamy masę. Odstawiamy ją pod przykryciem na czas przyrządzenia farszu.
Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku przez kwadrans. Mięso z rosołu rozdrabniamy i przenosimy do dużej miski. Cebule obieramy i siekamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z nieprzywierającą powłoką.
Gdy wytopi się z niego tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy, aż warzywo się zeszkli. Jeśli na patelni będzie zbyt mało tłuszczu, dodajemy nieco masła lub oleju, by całość się nie spaliła. Zawartość patelni łączymy z kaszą gryczaną i dodajemy do mięsa. Starannie mieszamy i doprawiamy wedle uznania.
Odłożone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego krążki przy pomocy szklanki. Każdy z nich wypełniamy łyżką farszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z wybraną okrasą . Smacznego.
Inne przepisy na smaczne pierogi znajdziecie na naszej stronie. Koniecznie spróbujecie tych z bobem i boczkiem oraz małopolskich dodatkiem sera żółtego . Są znakomite i niezwykle sycące.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Niby schabowy z kalafiora. Jarski przysmak za niewielkie pieniądze
-
Budyniowe naleśniki z serem. Prosty i sprawdzony przepis dla każdego
Źródło: FB/Nathallae - Natalia Maszkowska