Najlepsze sezonowe pierogi z bobem i boczkiem. Duet idealny
Twoja rodzina lubi pierogi? A chcesz ją zaskoczyć czymś oryginalnym i smacznym? Przygotuj najlepsze sezonowe pierogi z bobem i boczkiem. Ten duet jest naprawdę idealny — świetnie się dopełnia, zapewniając kubkom smakowym niepowtarzalne wrażenia. Koniecznie skuście się na ten farsz.
Pierogi są kultowym, polskim daniem. Obowiązkowo muszą ich spróbować odwiedzający nas cudzoziemcy, bo pierogi to nasza pyszna wizytówka. Jakie pierogi cieszą się największym wzięciem? Te z kapustą i grzybami, z mięsem, ruskie i z twarogiem.
Jeśli jednak znudziły wam się już nieco te klasyczne farsze, czas na sezonową nowość. Proponujemy przygotować do pierogów nadzienie z bobu i boczku. Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Przekonajcie się o tym sami.
Przepis na pierogi z bobem i boczkiem
Składniki:
na ciasto:
30 dag mąki pszennej
2 łyżki śmietany
ok. 3/4 szklanki gorącej wody
sól
na farsz:
40 dag bobu
1 cebula
1 łyżka masła
10 dag wędzonego boczku
sól, pieprz
Przygotowanie pierogów z bobem i boczkiem
Na ciasto mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej łyżeczkę soli i śmietanę. Mieszaj składniki, dolewając stopniowo gorącą wodę. Potem zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Przykryj je miską.
Na farsz bób opłucz, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj go, aż będzie miękki. Bób przelej na sito, schłodź zimną wodą, obierz ze skórek. Wyłuskany bób lekko rozgnieć widelcem.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszkli na maśle. Boczek pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, całość lekko zrumień. Dodaj do bobu, wymieszaj, dopraw do smaku.
Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą cienko rozwałkuj, wykrój krążki. Krążki ciasta nadziej przygotowanym farszem i dokładnie zlep brzegi.
Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyjmij, osącz, polej np. cebulką zeszkloną na oleju lub maśle.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pierogi z żółtym serem, a także na pierogi z jabłkiem i cynamonem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszne kotlety z warzyw z rosołu. Tani patent na wyjątkowy obiad
Leczo po hiszpańsku różni się od tradycyjnego przepisu. Główny składnik - soczysty owoc
Soczysta wątróbka z piekarnika. Prosty sposób na lekki obiad
Źródło: przyslijprzepis